Vatandaş sandık başına gidiyor

Vatandaş sandık başına gidiyor

24 Haziran erken seçimine bir gün kaldı. Türkiye, kararını veriyor. Vatandaş, yarın sandık başına gidiyor. Konya’da 1 buçuk milyon kayıtlı seçmen 4 bin 751 sandıkta oy kullanarak kararını verecek

Erken seçim kararının alınmasından hemen sonra çalışmalarına hızla başlayan partiler için seçim kampanyası süreci sona erdi. Partiler için nefesler tutuldu, seçmenler yarın oy kullanmak için sandık başına gidiyor. Yarınki seçim ile hem yeni sistemin ilk başkanı seçilecek hem de milletvekilleri için oy kullanılacak. Pazar günü Türkiye genelinde 56 milyon 322 bin 632 kayıtlı seçmen 180 bin sandıkta ol kullanacak. Konya’da 1 buçuk milyon kayıtlı seçmen 4 bin 751 sandıkta oy kullanacak. Yeni sistemin temellerinin resmen atılacağı seçimle birlikte yeni uygulamalara da şahit olunacak. Engelliler ve oy kullanmaya engel durumu olanlar için sandıklar taşınacak. Oy kullanma işlemi saat 08.00'da başlayacak, 17.00'a kadar devam edecek. Oy sayma işlemi başlayacak ve yayın yasağı sona erdikten sonra televizyonlardan hem Cumhurbaşkanı adaylarının aldıkları oylar hem de partilerin aldıkları oylar ilan edilecek. Seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla üst düzey gerekli tedbirlerin hepsi alınacak. Seçimde 10 parti yarışacak. Partilerin adayları ise şöyle: "MHP, AK Parti ve Büyük Birlik Partisi (BBP)'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi'nin Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu, CHP'nin Muharrem İnce, HDP'nin Selahattin Demirtaş, Vatan Partisi'nin Doğu Perinçek, İYİ Parti'nin ise Meral Akşener."

KONYA'NIN 4'TE 3'Ü OY KULLANACAK

Konya, seçmen sayısı ile Türkiye'de ilk 10 içerisinde yer alıyor. Özellikle merkez ilçeler arasında yer alan Karatay, Meram ve Selçuklu'daki seçmen sayısı, Konya geneli seçmen sayısının yarısından fazlasını oluşturuyor. Yine merkez ilçeler arasında da seçmen sayısı bakımından başı çeken Selçuklu oluyor. Selçuklu'da toplamda 427 bine yakın seçmen bulunurken, Selçuklu'yu sayı bakımından daha sonra Meram ve Karatay bölgesi takip ediyor. Geriye kalan taşralar arasında en az oya sahip olan ilçe Yalıhüyük olurken, en fazla oy kullanacak olan taşraların başında da sürekli il olacağı yönünde vaadler verilen Ereğli geliyor. Konya'nın 26. dönemde 14 olan milletvekili, 27. dönemde 15'e çıkarıldı. 26. dönemde Konya'dan 12 vekil AK Parti'den, 1 vekil Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'den, 1 vekil de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'den çıkmıştı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.