Vatandaş çaresiz!

Vatandaş çaresiz!

Konya'da sayıları her geçen gün artan sokak köpeklerine önlem alınamıyor. Vatandaşlar sokak köpekleri yüzünden evlerine bile gitmekte zorlanırken, özellikle yaşlılar ve çocuklar büyük bir korku içerisinde

Vatandaş, belediyelere şikayet yağmuruna tuttu. Ancak yetkililer kulağında küpe olan köpekleri yasa gereği barınağa tekrar götüremiyor. Bu da köpeklerin bulunduğu bölgede sayılarının artmasına neden oluyor. Barınaklardaki kapasitenin de dolmasıyla birlikte sokak köpekleri genellikle çöp konteynerların olduğu yerde yaşıyor. Bu da okula giden çocukları ve çöp atmak isteyen vatandaşı korkutuyor. Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri konu hakkında titiz çalışmalar yapsa da çevre illerden şehir merkezine bırakılan köpeklerin kısırlaştırılmamış olması sayıların artmasına neden oluyor. Çiftleşme dönemine girmek üzere olan sokak köpekleri belediyeler tarafından toplanılmaya başlandı. Küpesi olmayan sokak köpekleri toplandıktan sonra kısırlaştırılıyor. Gerekli aşıları yapıldıktan sonra ise yaklaşık 1 ay kadar bir süre ile barınakta tutulduktan sonra alındıkları yere tekrar bırakılıyor.

HIRSIZLAR KÖPEKLERİ ÖLDÜRÜYOR

Ancak sokak ve parklarda dolaşan başıboş köpeklerin bazıları vatandaşlara saldırıyor. Özellikle Organize Sanayi Bölgelerindeki başıboş köpekler işçileri korkutuyor ama köpekler, bölgede bekçi görevini kullanıyor. Köpeklerden dolayı hırsızlık yapamayan bazı kişilerde köpekleri zehirleyerek telef ediyor. Çöplüklerden beslenen köpekler ise iç güdüsel olarak bölgesini korumak istiyor. Yabancı biri bölgesine girdiğinde saldırganlaşabiliyor. Sokak köpeklerini öldürmek de sonuca ulaştırmıyor. En ektin yöntemin ise kısırlaştırmak olduğu öğrenilirken, kısırlaştırılmayan bir çift köpeğin 6 yıl sonunda yavrularıyla birlikte 67 bin köpek popülasyonuna ulaşıyor. Bu istatiğe göre kısırlaştırılmayan bir çift köpek bir yılda yavruları ile 16, ikinci yılda 128, üçüncü yılda 512, dördüncü yılda 2 bin 48, beşinci yılda 12 bin, altıncı yılda ise tam 67 bin köpek popülasyonuna ulaşıyor.

BARINAK SAYILARI YETERSİZ

Meram Belediyesi Veterinerlik Bölümü'nden emekli Mehmet Korkmaz, küpesi olan sokak köpeğinin herhangi bir tehlike taşımadığını belirterek, “Köpekler sokaklardan toplanıldıktan sonra, aşıları yapılarak tekrar sokağa bırakılıyor. Biz 50-60 tane köpeği aynı anda sokağa bıraktık. O köpekler küpeli olduğu zaman kısırlaştırılmış olduğunu anlıyoruz. Vatandaş bize şikayet ediyordu. Şikayet edilen adrese gittiğimizde köpeklerin küpeli olduğunu görünce bir şey yapamıyorduk. Küpesi olmayanları ise arasından seçiyorduk. Toplanan köpekler kısırlaştırılıyor ama bazıları da hamile oluyor. O zaman bir şey yapamıyoruz. Barınakta doğurmak zorunda kalıyor. Bunun önüne bir şekilde geçmemiz gerekiyor ama bunun için barınak sayısının artırılması gerekiyor. Köpeklerin sokaklarda sağlıksız ortamlarda değil barınaklarda yaşaması gerekiyor. Vatandaşın son zamanlarda konuyla ilgili şikayetlerini duyuyoruz ama yapacak bir şey yok. Kısırlaştırarak köpeklerin çoğalması engelleniyor. Bütün köpekleri barınakta beslemek imkansız. Çünkü barınağın maliyeti de oldukça yüksek” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum