Vatandaş borç ve faiz sarmalında!

Vatandaş borç ve faiz sarmalında!

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Vatandaşlarımızın refah seviyesini artırıp borç sarmalından kurtaracak program ve projeler acilen uygulamaya konulmalıdır” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulunda görüşülen “Bazı kamu alacaklarının yapılandırılması” ile ilgili Kanun Teklifi üzerine bir konuşma yaptı. Kalaycı, yaptığı konuşmada, “Yine yapılandırma var, ama vatandaşta para yok” dedi. Ekonomik sıkıntılardan dolayı milyonlarca insanın ciddi sorunlarla karşı karşıya oyduğunu ifade eden Kalaycı, şöyle konuştu: “Halk vergilerini, sigorta primlerini ve kamuya olan diğer borçlarını zamanında ödeyemez durumadır. Maliye Bakanı ‘kamuya olan borçlarını yapılandıran herkes taksit veya peşin ödemelerini mutlaka yapmalı, ödemelerini yapamayanlar yapılandırmanın getirdiği imkânları kaybedecek ve yeni bir şans olmayacak’ diyor. Vatandaş ise ‘Sayın Bakan, emrin olur, ama para yok, olsa dükkân senin’ diyor.”

ESNAF, ÇİFTÇİ KAZANAMIYOR

Esnaf ve çiftçimizin zor günler yaşadığını ifade eden Kalaycı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esasen, çiftçisi, esnafı, sanayicisi, ve hane halkıyla toplumun bütün kesimleri ağır ekonomik şartlar ve borç altında ezilmektedir. Türkiye'de esnaf, çiftçi, reel yatırımcı ve üretici para kazanamamaktadır. Türkiye’de en fazla para kazanan, en fazla büyüyen, en fazla kâr eden finans sektörüdür. Reel sektörün zor günler yaşadığı, işletmelerin iflasa sürüklendiği son dönemde bankaların dönem net karı 2016 yılında yüzde 44, 2017 yılı üç aylık dönemde ise yüzde 65 oranında artmıştır. Geçen yıl kurumlar vergisi rekortmenleri listesinin ilk 10'u arasında 7, ilk 100'ü arasında 18 banka yer almıştır. Ekonomide kapitalist bir anlayış hâkim olmuş, tam manasıyla bir sömürü düzeni kurulmuştur. Uygulanan ekonomi politikalarından beslenen faiz lobisi abat olmuştur. Milletimiz gece gündüz bankalara çalışmakta, emeğini, alın terini, gelirini, kazancını bankalara aktarmaktadır. Kredi kullanıp borçlanan çaresiz vatandaş faiz, ücret, komisyon, dosya parası diye soyulmaktadır. Hükûmet ise sadece seyretmektedir.”

VATANDAŞ BORÇ VE FAİZ SARMALINDA

“Ekonomi alanında hızla reform gündemi oluşturmalı ve bir an önce rant ekonomisinden yatırım, üretim ve istihdamı sürekli artırmayı öngören üretim ekonomisine geçilmelidir” diyen Kalaycı, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizin ekonomik sorunlarını çözecek ve vatandaşlarımızın refah seviyesini artırıp borç sarmalından kurtaracak program ve projeler acilen uygulamaya konulmalıdır. Üretim üzerindeki ağır vergi yükü işletmelerin rekabet gücüne zarar vermektedir. Başta elektrik olmak üzere üretim girdileri üzerindeki vergi yükünün azaltılmasının istihdam ve büyümeye olumlu katkı sağlayacağı ve belli bir süre sonra bu kesimden sağlanan toplam vergi gelirlerinde artışa yol açacağı hesaba katılmalıdır. Sigorta primlerindeki ertelemenin esnafa nefes aldırdığı, zor zamanda işverene can suyu olduğu, işçi çıkarmalarının önüne geçtiği ve yeni istihdamı özendirdiği ifade edilerek, bu yılın primlerinin tümüyle ertelenmesi veya hiç olmazsa üç ya da altı aylık daha erteleme uygulanmasını istiyorlar. Esnaf ekonominin can damarıdır. Ekonomide toparlanma ve canlanmanın sağlanabilmesi için esnafa yönelik kolaylıklar mutlaka sürdürülmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.