Vatan aşığı bir köy: DEŞTİĞİN

Vatan aşığı bir köy: DEŞTİĞİN

1992 yılından bu yana 8 şehit veren ve "Şehitler Köyü" olarak bilinen Doğanhisar'a bağlı Deştiğin Köyü'nün gençleri, asker ve polis olmak için can atıyor. Köyün yaklaşık 650 genci, askeriye ve emniyette şu an görev yapıyor

Sadece 113 kişilik bir ilköğretim okulu bulunan, Doğanhisar'a 15, Beyşehir, Ilgın ve Akşehir'e 50 kilometre uzaklıkta uzak yer alan, etrafı ormanlık alanlarla çevrili olan ve ekonomik gelir sağlayıcı hiçbir faaliyet ve hizmet alanı bulunmayan Deştiğin Köyü'nün hikayesi, yürekleri dağlıyor. Bu köyün kaderi, yıllardan beri hiç değişmiyor. Deştiğin'e neredeyse her yıl bir şehit geliyor. Köy ahalisinin 1992 yılından beri acısı hiç dinmiyor. Köylüler, zorluk ve fedakârlıklarla büyüttükleri evlatlarını vatan için feda ediyor. Vatan sevdalısı Deştiğin Köyü vatandaşları, şehit Metin Akalın, şehit Fatih Çarman, Şehit Bayram Bulat, şehit Mevlüt Baydur, şehit Dursun Taşdiken, şehit Metin Akalın, Şehit Bahri Çarman ve şehit Şükrü Çakar'ın emanetlerini yaşatmak için ise mücadele ediyor. Vatan sevdasından dolayı köyün gençleri yine asker ve polis olmak istiyor. Vatani görevini yapmak için askere giden köyün gençleri, askerde kalmayı tercih ediyor.  

4-2-051.jpg

650 GENCİMİZ TSK VE EGM'DE

Deştiğin Köyü muhtanı Süleyman Dağhan, köyün ormanlık alanlar ile çevrili olduğunu bu sebeple hiçbir geçim kaynaklarının olmadığını belirtti. Köyde 450-500 hanenin yer aldığını ifade eden Muhtar Dağhan, "Gençlerimizin iş kurup, hayata atılması lazım. Köyde imkânlar kısıtlı. Gençlerimiz vatan sevdası ile yanıp tutuşuyor. Tüm bunlardan dolayı askeriyeye veya emniyete giriyorlar" dedi. Köyün 650 gencinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde çalıştığını dile getiren Dağhan, "Bu gençlerimizin hepsiyle gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.  

ŞEHİTLERİN İNTİKAMINI ALMAK İSTİYORLAR

1992 yılından bu yana 8 şehit verdiklerini köye 2015 yılında 2 ay arayla 2 şehidin geldiğini söyleyen Muhtar Dağhan, 2018 yılında da köylerinin şehit verdiğini aktardı. İmkânlarının kısıtlı olduğunu yine hatırlatan Dağhan, daha sonra şunları söyledi: "Asker veya polis olan gençlerimizin dışındaki gençlerimiz de okumaya devam ediyor. 113 öğrenci kapasiteli bir ilkokulumuz var. Önceden hayvancılık yoktu şimdi 3-5 aile hayvancılıkla uğraşıyor. Küçük de olsa bahçe tarımı yapılıyor. Köy halkı, üzgün ama bir o kadar da gururlu. Yeni gençlerimiz yetişiyor. Her yıl neredeyse 15-20 gencimizi vatani görevini yapması için uğurlarız. Giden kardeşlerimizin bazısı geri gelmez, askerliği bittikten sonra askeriyede kalır. Bazıları gelir aradan belli bir zaman geçtikten sonra sınavlara girer ya askeriyeyi tercih eder ya da emniyeti. Abileri, kardeşleri, aynı köyde büyüdükleri arkadaşları asker ve polis olduğu için gençlerimiz de onlara özeniyor. Aynı ekmeği paylaştığı, aynı bardaktan su içtiği arkadaşı şehit olduğu için de asker olanlar var. Şehit olan o arkadaşlarının intikamını almak için gençlerimiz bu sevdadan vazgeçmeyecek."

ŞEHİTLİK OLARAK TAHSİS EDİLMESİNİ İSTEDİK

Deştiğin muhtarlığı ve bölge halkı olarak şehitlerin bulunduğu mezarlığın şehitlik olarak tahsis edilmesini istediklerini de ifade eden Dağhan, konuşmasını şu cümleler ile noktaladı: "Muhtarlık olarak şehitlerimizin bulunduğu mezarlığın şehitlik olarak bize tahsis edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca sembolik olarak 1 tank ve top arabası köyümüze talep ediyoruz. Muhtarlık olarak konu ile ilgili kurumlara gerekli başvurularımızı yaptık."
 

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.