Varlık içinde yokluk!

Varlık içinde yokluk!

Konya’nın Harmancık, Hasanköy ve Yaylapınar gibi kenar mahallelerinde pek çok vatandaş evinin ruhsatı olmadığı gerekçesiyle elektrik ve su hizmeti alamıyor. Şehir’de mahrumiyet hayatı yaşayan vatandaşlar, mum ışığı ve tatlı su çeşmelerinden taşıdıkları su

Konya’nın bazı mahallelerinde kaçak yapılaşma nedeniyle elektrik ve su verilmediği için vatandaş işlerini taşıma yoluyla halletmeye çalışıyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle evlerine ruhsat alamayan halk, suyunu tatlı su çeşmelerinden doldurduğu bidonlarla karşılamaya çalışırken akşam karanlığında aydınlanmayı ise mum ışığı ile sağlıyor. Harmancık, Hasanköy ve Yaylapınar Mahallelerinde ikamet eden vatandaşlar evlerine elektrik ve su bağlanmadığı için yetkililerden yardım talep ediyor. Geçimlerini inşaatlarda çalışarak ve tarımla sağlamaya çalışan bölge halkı kendi arsaları üzerine ruhsatsız olarak yaptıkları evlerine ruhsat alamadıkları için temel ihtiyaçlarının kendilerine verilmediğini ifade ederek, “Biz kimsenin mülküne oturmadık. Tapulu arsamıza evimizi yaptık. Gönül isterdi ki ruhsatımızı da alalım fakat başımızı sokacak bir evi ancak yapacak gücümüz var. Kiralık evler 500 liradan aşağı bulunmuyor. Bir de ruhsatlı yapalım dersek çocuklarımızla açıkta kalırız” dedi.

3-2.20150428093744.jpg

 40 YIL ÖNCEKİ MANZARALARI YAŞIYORUZ

Evinde engelli bir çocuğuna bakmakta zorluk yaşadığını belirten Mustafa Demir isimli mahalle sakini, “Evde su yok, elektrik yok. Tatlı su çeşmesinde su çekerek evimizin su ihtiyacını gidermeye çalışıyorum. Kırsal kesimde buraya geldik. Kıt kanaat kafamızı sokabileceğimiz bir ev yaptık. Belediye’den su talep ettik vermediler. MEDAŞ ta elektrik vermedi. Şehir hayatında yokluk çekiyoruz. Bize ruhsat alın diyorlar. Ruhsat almaya çalıştığımızda tarım arazisi diyorlar hem de maddi olarak gücümüz buna yetmiyor. Çocuklarımız 40 yıl önceki manzaraları yaşıyor. Evde su ihtiyacımızı bidonlarla, elektrik ihtiyacımızı ise mum ışığı ile gidermeyle çalışıyoruz. Çocuklarımız temizlik ihtiyaçlarını gideremedikleri için okullarında da problem oluyor” diye konuştu.

3-5.20150428093801.jpg

İsmail Ergül isimli vatandaş da “Belediye 2004 yılından önce ev ruhsatı olmasa da beyanname getirenlere su veriyordu. Hatta 5-6 yıl öncesine kadar alan aldı. Şu an yetkililer bir kolaylık çıkartırsa herkes abone olacak. Bu yaşadığımız rezilliğe bir son vermek istiyoruz.” dedi.

3-1.20150428093703.jpg

SU YERİNE ISLAK MENDİL

Harmancık Mahallesi’nde ikamet eden bir ev hanımı ise “Evimde aslım hastası çocuk var. Makine çalıştırmak zorundayım ama elektrik olmadığı için çalıştıramıyorum. Çocuklara banyo yaptıramıyoruz. Çeşmeden taşıma suyuyla dört dörtlük temizlik yapılamıyor. Çoğu sefer ıslak mendil ile yetinmek zorunda kalıyoruz. Evinde yatalak kayınpederim var tüm bu zorluklarla yaşamaya çalışıyoruz” diyerek içerisinde bulundukları sıkıntıyı ifade etti. Mahalleli Hüseyin Çökelek de “Zamanında Cumhurbaşkanımız elektriksiz ve susuz yer kalmadı demişti. Ben şu an Konya’nın merkezinde yaşıyorum fakat ne elektriğim veriliyor ne de suyum. Ufak çocuklarımız var. Akşam mum ışığında olmuyor. Belediye’ye dilekçe vermek için gittik, dilekçe bile almadılar. Doğu’da vatandaşların çoğunluğu kaçak elektrik kullanılıyor, buna devlet göz yumuyor. Bizde mi kaçak elektrik çekelim?” şeklinde konuştu. KOSKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise abonelik hizmeti verilebilme şartlarının kanun ve yönetmeliklerle belirlendiğinin altı çizilerek, “12.12.2004 tarih 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 11. Maddesi gereğince kaçak yapılara abonelik verilmemektedir. Kanunun çıktığı tarih öncesinde yapıldığı ispat edilen kaçak yapılara ise abonelik hizmeti verilmektedir. Bu kanunu uygulamayan yetkililer hakkında hapis cezası öngörülmektedir” denildi. 2004 Yılında yayınlanan bu kanunun elektrik dağıtım şirketlerini de kapsadığı öğrenildi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum