Vali Aksoy: Adil Yargılama Ve Savunma Hakkı Yoksa Adaletten Söz Edilemez

Vali Aksoy: Adil Yargılama Ve Savunma Hakkı Yoksa Adaletten Söz Edilemez

Samsun’da 2014-2015 Adli Yılı düzenlenen törenlerle başladı. Açılış töreninde konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, en önemli insan hakkının adil yargılama ve savunma hakkı olduğuna dikkat çekti. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun...

Samsun’da 2014-2015 Adli Yılı düzenlenen törenlerle başladı. Açılış töreninde konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, en önemli insan hakkının adil yargılama ve savunma hakkı olduğuna dikkat çekti. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun ise savunmanın yargının ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi.

Yeni adli yılın açılış töreninde ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Buradaki törene Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Osmanoğlu, Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçaki, Baro Başkanı Necat Anıl hakimler ve savcılar ile avukatlar katıldı. Ardından törene katılan savcılar, hakimler ve avukatlar, Samsun Bölge İdaresi Mahkemesi salonunda düzenlenen kokteyle katıldı. Buradaki törene katılan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, en önemli en temel insan hakkının adil yargılanma ve savunma hakkı olduğuna dikkat çekti. Vali Aksoy, “Bu iki hak ihlal edildiğinde o noktada o yerde adaletten söz etmek mümkün değildir. Bu bakımdan bu iki hizmetin hakkıyla en uygun şekilde yerine getirilmesi büyük önem taşımaktadır.” diyerek geçmişte olduğu gibi bundan sonra da bu işleyişin devam edeceğinin altını çizdi. Aksoy şöyle konuştu: “Samsun’da özellikle Cumhuriyet Başsavcılığımız ile koordineli olarak Türkiye’ye örnek olabilecek çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Şiddeti önleme merkezi, çocuk izlem merkezi Türkiye’nin birçok ilinde olmayan, olsa dahi Samsun gibi çalışan noktalarında eksiklikler bulunan bölümleri var. Samsun’da Türkiye’ye örnek olabilecek güzel bir çalışmayı sergiliyoruz. Suç ve suçlularla mücadelede adli destek büyük önem taşıyor. Önleyici hizmetler olarak yaptığımız çalışmaların adli hizmetlerle desteklenmesi de çok büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda Samsun Adliyesi de suç ve suçlularla mücadelede çok önemli katkıları bizlere sunmaktadır. Ben Sayın Başsavcımızın şahsında bütün savcılarımıza, Adalet Komisyonumuzun şahsında da hakimlerimize çok teşekkür ediyorum.”

BARO BAŞKANI ANIL: YENİ ANAYASA BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Kokteylde açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Avukat Necat Anıl ise yeni anayasanın bir an önce yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Anıl, "Cumhurbaşkanlığı'nın halk tarafından seçilmesi bizleri sevindirdi. Ancak, yüce meclis çatısı altındaki tüm partilerin, ortak bir usul belirlemesi ve yapılan çalışmaların bir an önce neticelendirilerek yeni anayasa yapım sürecinin tamamlanmasını arzu ediyoruz." temennisinde bulundu.

BAŞSAVCI TOSUN: SAVUNMA YARGININ AYRILMAZ PARÇASIDIR

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun da, Samsun adliyesinin iş yükünün hafifletilebilmesi için bir takım önlemler aldıklarını dile getirerek, başta uyuşturucu ile mücadelede önemli bir mesafe aldıklarını dile getirdi. Personel ve mahkeme sayısının arttığını belirten Başsavcı Tosun, "Suç mağdurlarının hukuken korunması ve soruşturmanın etkinliğinin arttırılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıllarda kurulan aile içi şiddet, spor suçları ve uzlaşma büroları, bilişim ve yolsuzluk suçları büroları ile yaygınlaşan ve toplumumuzun üzerinde önemli etkiler bırakan bu suç tipleri ile uzman bürolar marifetiyle etkili bir şekilde soruşturmanın önü açılmıştır. Aile içi şiddet ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili örnek uygulamalar yapılmış ve önemli sonuçlar vermiştir." diye konuştu. Savunmanın yargının ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Başsavcı Tosun, "Savunma görevini ifa eden avukatlarımıza yönelik saldırılar etkili ve caydırıcı bir şekilde önlenmeli, mesleklerini huzur için yapacakları bir ortam geliştirilmelidir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.