Vakıflar restore ettiriyor

Vakıflar restore ettiriyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2016 yılında Konya, Karaman ve Aksaray'da çok sayıda tarihi eserin onarım çalışmalarını gerçekleştirdi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, restorasyon çalışmarıyla Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma eserleri yeniden ayağa kaldırıyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan tarihi eserlerin onarım çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma çok sayıda tarihi eser Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırırıldı. 2016 yılında yatırım programına alınan eserlerin onarımlarının büyük bir kısmı tamamlandı. Bazı projeler ise 2017 yılında devam edecek. Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2017 yılında projelendirilmiş olan tüm tarihi eserlerin restorasyonunu bitirmeyi hedefliyor. Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, 2016 yılında Konya ve ilçelerinde yapılan restorasyon çalışmaları ve 2017 yılında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

2016 yılında Konya ve ilçelerinde çok sayıda mescidin, camiinin onarım çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, hedeflerinin 2017 yılında yapım ve onarımı tamamlanmamış eser bırakmamak olduğunu söyledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak hedeflerinin ecdad yadigarı eserleri yeniden ayağa kaldırmak olduğunu ifade eden Genç, "Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserlere sahip çıkarak, bu eserlerin onarımı yapıyoruz. Bu eserleri yeniden milletimizin hizmetine sunmak, kültür ve ekonomi hayatına kazandırmak için çaba gösteriyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyeti olan 600 eser var. Bu eserlerin tamamın bakım ve onarım işlerini tamamlayacağız. Vakıf olmayan eserler de var. Biz bu eserlerin de teknik sorumluluğunu üstleniyoruz" dedi.

ALAEDDİN CAMİİ'NE SELÇUKLU ÇİNİLERİ

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak özellikle Alaeddin Camii'nin restorasyonuna büyük önem verdiklerini dile getiren Genç, "Alaeddin Camii'nin restorasyonu devam ediyor. Hedefimiz Alaeddin Camii'ndeki çalışmaları 2017 yılı içerisinde bitirmek. Orjinal Selçuklu çinilerini camii içerisine yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bu çiniler el yapımı olduğu için yapımı zaman alacak. Bu yüzden Alaeddin Camii'nin restarosyonu biraz uzayabilir. Hedefimiz camiinin tamamını restore etmek. Eğer izin alabilirsek Alaeddin Camii bahçesinde bulunan Osmanlı türbesini de restore etmek istiyoruz. Bu konuda da projelendirme çalışması yapmak istiyoruz. Ayrıca Alaeddin Camii'nin bahçe duvarları orjinal mermerlerle tamir edilecek. Hiçbir eksik olmadın tamir edilecek" dedi.

Konya şehir merkezinde bulunan diğer camilerin de restorasyon çalışmalarının sürdüğünü aktaran Genç, "Zafer'de bulunan Nasuh Bey Camiii tamamlanmak üzere. Mengene Camii'ndeki çalışmalar tamamlandı. Dolap Mektebi ve Kuzgunkavak Camii çalışmaları bitirildi. Sedirler Hatıp Camii bitirilmek üzere. Araplar Camii projesi devam ediyor" dedi.

İLÇELERDE RESTORASYON ATAĞI

Konya'nın ilçelerinde restorasyonu yapılan ve onarım süreci devam eden eserler hakkında da bilgi veren Genç, şunları söyledi: "Doğanhisar'da Ulu Camii'nin ve Ilgın'da Çukur Camii'nin restorasyonu sürüyor. Kadınhanı'ndu bulunan Pınarbaşı Camii'nin restarasyonu tamamlandı. Beyşehir'de Eşrefoğlu Camii çevresinde çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Kütüphane kısmındaki çalışmalar da bitmek üzere. Seydişehir'de Değirmenci Camii tamamlandı. Akşehir'de  Hıdırlık Mescidi'nin onarım işleri tamamlandı. İki mescidin daha onarım çalışmaları tamamlanmak üzere. Bozkır ilçe merkezinde ve mahallesi Söğüt'te iti camiinin restorasyon ihalesi bir ay içerisinde yapılacak. Ereğli'de hamam onarımı devam ediyor. Karapınar'da külliye onarımı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Karapınar'da bulunan Reşadiye Camii'nin restorasyon çalışmaları bu yıl içerisinde yapılacak. Altınekin'de bir camiinin proje çalışmaları da bitmek üzere. 2016 yılı içerisinde Karaman ve Aksaray'da da çok sayıda eserin restorasyon çalışmaları tamamlandı."

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak 2016 yılında 114'e yakın proje hazırladıklarını kaydeden Genç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu projelerin bir rısmı 2017 yılına sarktı. Bu projelerin yapımı 2017 yılında devam devam edecek. 18 projenin ihalesi yapılmıştır. 2017 yılında da 100'e yakın restorasyon projesi var. Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonunu yaptığı eserlerin kontrolünü de yapıyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak kendi gelirlerimizle restorasyon çalışmalarını yapıyoruz. Bütçe sıkıntısı olduğu zaman da Ankara'dan nakit talep ediyoruz."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum