Üzüntü içindeyiz

Üzüntü içindeyiz

Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri sema programında konuşan Tahir Akyürek, programlara katılmanın mutluluğunu yaşadıklarını fakat Kudüs’te yaşananlardan dolayı üzüntü içinde olduklarını söyledi

7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Kandil uyandırma merasimi, sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile başlayan etkinlikler; sema programı ve Türk tasavvuf müziği konseri ile devam etti. Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sema ayinine programına Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yalman, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

MEVLANA’NIN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, solistliğini Ahmet Özhan’ın yaptığı Türk tasavvuf müziği konseri ile misafirleri mest etti. Konserin ardından Konya Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından genel yönetmenliğini Yusuf Kaya’nın yaptığı Sema gösterisi sunuldu. Programın açılışında konuşan Vali Yakup Canbolat, âlimlerin yaşadıkları şehirlere kimlik kazandırdıklarını belirterek, Konya’nın kimliğini kazanmasında Hz. Mevlana’nın büyük rolü olduğunu söyledi. Hz. Mevlana’nın dünyaya Konya’dan seslendiğini belerten Canbolat, “Hikmeti tüm dünyayı kuşatan eserleri burada yazmıştır. Bu şehrin sokaklarına, duvarlarına ruh kazandırmıştır” dedi. Kültürel mirasın yüzyılların birikimiyle ortaya çıktığını ve kendine has değerler oluşturduğunu belirten Canbolat, “Hz. Mevlana'nın fikirlerine bugünde ihtiyaç duyuyoruz”  şeklinde konuştu.  Tarih boyunca uygarlıkların Anadolu'da hoşgörü ile yaşamasında Hz. Mevlana gibi büyük şahsiyetlerin çok önemli payları olduğun altını çizen Canbolat, “Mevlana, insanlar arasındaki bütün farklılıkları aşarak, bir arada yaşamanın yolunu çizmiştir. Şiddetin ve ayrılıkların yaşandığı bir dünyada rahmet ile andığımız Hz. Mevlana'yı ve sözlerini iyi idrak etmeliyiz” şeklinde konuştu.

MESAJLAR GÜNÜMÜZE ULAŞMALI

  1. anma programlarına katılmanın mutluluğunu yaşadıklarını fakat İslam coğrafyasında Müslümanların gördüğü zulümlerden dolayı üzüntü içinde olduklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Konya’mızın kardeş şehri olan Kudüs’te yaşananlara son derece duyarlıyız ve üzüntü içindeyiz. Maalesef Mescid-i Aksa’yı kucaklayamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Programların yeryüzündeki mazlum Müslümanların ve şehirlerin de kurtuluşuna vesile olmasının diliyorum” dedi. Hz. Mevlana’yı anma programında anmak değil anlamanın önemli olduğunu vurgulayan Akyürek, “Hz. Mevlana’nın Kur’an-ı Kerim’den, İslam’dan yola çıkarak verdiği mesajları günümüz insanına ulaşmasının temenni ediyorum’ ifadelerini kullandı.

KARDEŞLİK VAKTİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, bu seneki törenlerin ana vurgusun kardeşlik vakti olarak belirterek, “Hz. Mevlana bütün eserlerinde Peygamber Efendimiz’in  “Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz.’ hadisini anlatmaya çalışmıştır. Bu seneki törenlerin esas vurgusunu bu yüzden kardeşlik vakti olarak belirledik” diye konuştu. Konya’daki üniversiteler adına konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin de, Hz. Mevlana’nın kutlu yürüyüşü gerçekleştirdiği o günün dünyası ile içinde yaşamakta olduğumuz günümüz dünyası arasında büyük benzerlikler olduğunu söyledi. O dönemde yaşanan Moğol istilasının İslam coğrafyasının yerle bir ettiğini belerten Şahin, “Moğol istilasında insanlar katledilmiş, yerlerinden ve yurtlarından edilmiştir. İnanç ve düşünce yapısı olarak da Müslümanlar ciddi ayrımlara gitmiştir. Günümüzde yaşananlar o dönemde yaşanan Moğol istilasından farklı değildir. Onu yaşatanlar nasıl unutulmadıysa bugün Müslüman dünyası üzerinde oynanan oyunlar da unutulmayacaktır” ifadelerini kullandı.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.