Uzun yola çıkacaklara önemli uyarı!

Uzun yola çıkacaklara önemli uyarı!

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala yolculuk telaşı da başladı. Her bayramda yollarda yaşanan kazaların bu yıl yaşanmaması için uzmanlar sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor

Ramazan Bayramı'nın gelmesine sayılı günler kaldı. Ramazan Bayramı bu yıl 3 gün olacak. 28 Haziran Pazartesi günü Ramazan Bayramı’nın 1. günü kutlanacak. Durum böyle olunca arefe günü de 27 Temmuz Pazar gününe denk geliyor. Vatandaşlar, bayram tatiline 25 ve 26 Temmuz tarihlerinde çıkmaya başlayacak. Hafta sonu tatili ile 3 günlük bayram tatilini birleştirmeyi planlayan vatandaşlar yollara çıkmaya başladı. Ancak her yıl görülen bayramda trafiğinde yaşanan kazaların bu yıl yaşanmaması için uzmanlar sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Çoğu vatandaş, arife gününden yola çıkacağı için oruçlu bir şekilde direksiyon başına geçiyor. Sıcaklar da sürücüleri olumsuz etkiliyor. Bayramda yolların kan gölüne dönmemesi için sürücülerin yoldayken biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor. 2013'ün Ramazan ayında arife günü ile Ramazan Bayramı boyunca, yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında 64 kişi hayatını kaybetti. Yaralanan 511 kişi çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Aynı tablonun bu yıl yaşanmaması için sürücülerin uzmanların uyarılarını dikkate almaları gerekiyor. Özellikle arife ve bayramın birinci günü trafik aşırı derecede yoğun oluyor. Uzmanlar sürücülere dikkat etmesi gereken hususları açıklıyor.

AREFEDEN ÖNCE YOLA ÇIKIN

Bayramda yollarda alışıldık manzaralarla karşılaşmamak için sürücüleri uyaran Konya Kazaları Önleme Derneği Başkanı Osman Nuri Çelik, sıcak havaların sürücüleri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yola çıkacak ailelerin mümkünse arefe gününden bir gün önce çıkılması gerektiğini söyleyen Çelik, "Ailelerin eğer mümkünse arife gününden bir gün önce yola çıksınlar. Trafiğin az olduğu saatlerde çıkmaya çalışın. Öğle ve öğleden sonraki saatlerde şehirler arası yollarda yoğunluk yaşanıyor. Kesinlikle yorgun ve uykusuz yola çıkmayın. Sabahtan varalım orada dinleniriz deyip uykusuz bir şekilde direksiyon başına geçmeyin. Eğer yolunuz uzun ise mutlaka mola verin. Saatte bir vereceğiniz mola, dikkatinizi toparlamanıza yardımcı olur. Direksiyon başında sabırlı olun, aceleci davranmayın. Bayramlarda artan trafik kazaları hepimizi üzüyor" ifadelerini kullandı.

SEVENLERİNİZİ ÜZMEYİN

Bayramda yola çıkanların trafik kurallarına mutlaka uymaları gerektiğini söyleyen Çelik, "Araçta klimanın yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin. Sürekli klima açık gitmeyin, aracı 30 dakika da bir havalandırın. Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Yola çıkmadan önce, sahurda veya iftarda, ağır yiyeceklerden uzak durun. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları, sıcak havalarda çok uzun süre araç kullanmasın. Tatil sebebiyle trafik yoğunluğu artacaktır. Birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücünün şehirler arası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın. Pedalları rahat hissedecek ayakkabıları tercih edin. Son olarak öndeki araçla takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün. Kısa farlarınızın gece - gündüz açık tutulması gerekiyor. Hız limitlerine kesinlikle ama kesinlikle uyun. Emniyet kemerini takmayı unutmayın ve arka koltuklardakiler de dahil tüm araç içindekilere mutlaka taktırın. 12 yaşından küçük çocukları boylarına ve kilolarına göre düzenlenmiş güvenlik koltuklarına oturtun, kucakta ve ön koltukta taşımayın bu kazada yaralanma riskini arttırır. Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmamaya özen gösterin. Parfüm, gözlük ve çakmaklara dikkat edin. Yarım litrelik su şişesinin kaza esnasında 40 kiloluk ağırlıkla kafanıza çarpabileceğini unutmayın. Uyku getirebilecek ilaçlardan uzak durun. TIR, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin" dedi.

SİGARA KULLANANLAR DİKKAT

Seferi olmayıp veya seferi olup da oruç tutmak isteyenler sürücüler arasında sigara bağımlısı olanlara uyarılarda bulunan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oruç tutan sürücüler için söylüyorum, uyku düzenlerini sahur vaktine göre ayarlasınlar. Ayrıca en az 7 saat uyumaları gerekiyor. İftarda ve sahurda bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. İftar saatinden 90 dakika öncesi en tehlikeli zamandır özellikle sigara bağımlıları için. Mümkünse bu saatlerde araç kullanmasınlar. Kullananların araç hızlarını düşürsünler. Oruç sürücüler üzerinde bir takım eksikleri de meydana getirebiliyor. Dikkat kaybı, yorgunluk hissi, halsizlik, sinir gibi etkiler görülebiliyor. Bu nedenle oruç tutan sürücüler çok daha dikkatli olmalıdırlar. Günde 5–6 saatten fazla araç kullanmasınlar. Oruç tutan birçok sürücü olacaktır trafikte. Bu nedenle stres ortamı sıcak havanında etkisiyle artabilir. Sürücüler bunu mutlaka unutmamalı ve normal zamanlardan daha çok anlayışlı olmalı. Sigara kullanan kişilerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Özellikle iftar saati yaklaştıkça nikotin eksikliğinden kaynaklanan stres hat safhaya çıkıyor. Son olarak, iftardan sonra araç kullanmak için en az 60 dakika beklenmeli. Özellikle uzun yolculuklarda bu süre daha da artırılmalı, yemekler daha hafif menülerden oluşturulmalı."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.