Uzmanından Ramazanda beslenme önerileri

Uzmanından Ramazanda beslenme önerileri

Bitlis Devlet Hastanesinde görevli Diyetisyen Neslihan Karaalioğlu, Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bitlis Devlet Hastanesinde görevli Diyetisyen Neslihan Karaalioğlu, Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Neslihan Karaalioğlu, iftarda ve sahurda beslenmeye nasıl dikkat edilmesi hususunda önerilerde bulundu. Karaalioğlu, Ramazan ayında özellikle katı yağlardan ve her türlü kızartma çeşidinden kaçınılması gerektiğini belirterek, bol bol balık eti tüketip kalp sağlığının da düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Karaalioğlu, "Ramazan ayında uzun süre aç kalmaya bağlı olarak vücudun bazal metabolizma hızı azalmaktadır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi Ramazan ayında da iftar sonrasında uygulanmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır. Bu sayede hem aç kalınan süre azalır hem de metabolizma hızı daha az yavaşlar. Sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve kolesterol içeriği düşük besinler tercih edilmeli, kızartılmış ve kavrulmuş besinlerden ve yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Ramazanda alışık olduğumuz lezzetlerin başında ise tatlı tüketimi gelmektedir. Tatlıların iftardan 1-2 saat veya daha uzun süre sonra tüketilmesine, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıların veya meyve tatlılarının tercih edilmesine özen gösterilmelidir. İftarda çorba, hafif bir et yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmekten oluşan bir menü tercih edilmelidir. İftardan 2 saat sonra 1-2 porsiyon meyve ve süt ya da yoğurt veya haftada 1-2 kez sütlü tatlı veya meyve tatlısı tüketilerek az ve sık beslenme kuralına uyulmaya çalışılmalıdır. Sahurda ise çorba veya peynir, yumurta, süt, ekmek ve zeytin, domates, salatalıktan oluşan bir kahvaltı tercih edilmelidir. Ramazan ayında sıkça karşılaşılan bir sorun olan bağırsak tembelliğini önlemek için yeterli miktarda posalı ya da lifli besin alınması gerekir. Bu nedenle günde en az 4-9 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmeli ve kepekli ekmek ya da çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Pirinç pilavı verine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek ya da çavdar ekmeği tüketilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketimine özen gösterilmelidir" diye konuştu.

Diyetisyen Karaalioğlu, kırmızı eti ve yumurtayı haftada en az 2-3 kez tüketmeye özen göstermek gerektiğini de vurgulayarak, "Ayrıca haftada 1-2 kez balıketi tüketilmesi kalp sağlığını korumada etkili olacaktır. Ramazan ayı boyunca yiyecekler kadar vücudun ihtiyacı olan sıvı alımına da dikkat edilmelidir. Gün boyunca su içilmediği için, iftardan sonra en az 2 litre su içerek vücudun su ihtiyacı karşılanmalı böbreklerin çalışması sağlanmalıdır. Ayrıca Ramazan ayında ortaya çıkan sindirim problemleri de yeterli miktarda su içilerek ortadan kaldırılacaktır. İftar ve sahurda yemekle beraber çay, kahve tüketmek yemeklerden alınan vitamin ve minerallerin emilimini azalttığından, çay ve kahve tüketimi yemeklerden 2 saat sonra gerçekleştirmelidir. Şeker hastalığında hipertansiyonda, kalp damar hastalıklarında, kanserde, kronik böbrek ve karaciğer hastalıklarında, sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklarda, ateşli hastalıklarda ve sindirim sistemi hastalıklarında, yeni ameliyat geçirmiş kişiler ve veya sağlığı uygun olmayan kişiler oruç tutmak için uzmanlara danışmalı ya da mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca çocuklarını sadece anne sütü ile besleyen annelerin ve hamile olan kadınlarında oruç tutmaması gerekmektedir. Oruç tutan kişilerde uzun süreli açlığa bağlı olarak kişilerin bazal metabolizma hızı azalmaktadır. Ayrıca uzun süreli açlık ile iftardan sonra fazla besin tüketiliyor. Buna bağlı olarak da kilo alımı daha rahat hale geliyor. Kilo kontrolünü sağlamak için besinleri dikkatli tüketmek, az ve sık beslenmek ve özellikle iftardan 1 saat sonra gün içinde en az 0,5-1 saat egzersiz yapılması gerekmektedir. Egzersizin, yeterli ve düzenli beslenmenin kalp, obezite ve diyabet gibi hastalıklar başta olmak üzere sağlıklı yaşama da olumlu etkileri olduğu unutulmamalıdır" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.