Uygur mutfağını Konya’ya taşıdılar

Uygur mutfağını Konya’ya taşıdılar

Menüsünün tamamı Uygur yemeklerinden oluşan Uygur Mutfağı Konya’da açıldı. Uygur Türkleri’nin zengin ve geleneksel yemek kültürü ziyaretçilerini bekliyor. Restoranda meşhur Konya etliekmeğine rakip Uygur etliekmeği de bulunuyor.

Dünya mutfakları arasında hatırı sayılır yeri olan Uygur Mutfağı, leziz yemekleri ile Konyalılarla buluşuyor. Bir ay önce Karatay’da açılan Uygur Mutfağı Konyalıların yanı sıra Orta Asya’dan gelen öğrenci ve vatandaşlardan ilgi görüyor. Restoranda sadece Uygur yemekleri yer alırken çalışanların tamamı da Uygur Türkleri’nden oluşuyor. Abisiyle açtığı restorana olan ilgiden memnun olduklarını söyleyen Uygur Mutfağı sahibi Osman Aysa, “Uygur Türkleri’nin köklü kültürel geçmişleri mutfak kültürlerine de yansımıştır. Uygur kültürünü ve zengin geleneksel yemek kültürümüzü Konyalılara tanıtmak için buradayız” dedi.

ETLİ EKMEĞE RAKİP ÇIKTI

Restoranda bulunan yemeklerin tamamının Uygur yemek kültürüne özgü yemekler olduğunu aktaran Aysa, “Yemeklerimizin tamamı Uygur yemek kültürünün ürünlerinden oluşuyor. Türkiye ile alakalı bir şey yok. Gelen müşteriler de yemeklerimizden gayet memnun kalıyor” dedi. Konya’nın meşhur etli ekmeğini beğendiklerini ve menülerinde Konya etli ekmeğine benzer Uygur etli ekmeği de bulunduğunu belirten Aysa, “Biz Türk yemeklerini beğenerek yiyoruz. Zaten Uygurlar’la Türkler’in damak tatları birbirine benziyor. Konya’ya geldiğimizde önce etli ekmek yedik ve çok beğendik. Bizde de Uygur etli ekmeği var Konya’nınkinden biraz farklı ama tatları benziyor. En büyük farkı üzerinin kapalı olması. Etli ekmek severlerin restoranımıza gelip tadına bakmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

UYGUR YEMEK KÜLTÜRÜNÜ TANITIYORUZ

Müşterilerinin genellikle Orta Asya yemek kültürüne hakim insanlardan oluştuğunu ifade eden Aysa, şunları söyledi:  “Orta Asya’da doğmuş büyümüş, oranın yemek kültürünü bilen ve Konya’da yaşayan vatandaşlar restoranımıza yoğun ilgi gösteriyor. Konya’dan Orta Asya’ya iş için gitmiş ve orada bu yemekleri tatmış olan vatandaşlar bunların başında geliyor. Özellikle buraya eğitim görmeye gelen öğrenciler haftada bir kez geliyorlar. Bilmeyenler tedirginlik yaşayabilir ama onlar bildikleri için tereddüt etmeden geliyorlar. Restoranı açtığımız için sevinen ve bize teşekkür eden çok müşterimiz oldu. Çünkü her yerin yemek kültürü farklıdır, bazıları Türkiye’nin yemek kültürüne alışamıyor, Konya’da da bizimkisi gibi bir restoran olmadığı için burayı tercih ediyorlar. Uygur yemek kültürünü hiç tatmayan müşterilerimiz de var onlar da yemeklerimizden gayet memnun kalıyor.”

ÇALIŞANLARIN TAMAMI UYGUR TÜRKÜ

Restoranda çalışanların tamamının Uygur Türkü olduğunu kaydeden Osman Aysa, “Biz burayı abim Osman’la birlikte açtık. Bize ablam ve kuzenlerim de yardım ediyor ayrıca mutfakta çalışmak için üç tane Uygur Türkü aşçımız var. Restoranda çalışanları tamamı Uygur Türkleri’nden oluşuyor” diye konuştu. Kendileri Türkçe’yi çok iyi bilmedikleri için Türkçe bilen bir garsona ihtiyaçları olduğunu belirten Aysa, “Ben Türkiye’ye geleli 13 yıl oluyor diğer çalışanlar da benden 10 yıl sonra geldi. Dolayısıyla çoğumuz Türkiye’de yeniyiz ve Türkçeyi çok iyi bilmiyoruz. Restoranımıza gelen Türk müşterilerimizle iletişimimiz daha iyi kılmak adına Türkçe bilen birinin olması hem müşterilerimiz için hem de bizim için iyi olacak” şeklinde konuştu.

ZENGİN UYGUR MENÜSÜ

Uygur mutfağının menüsünde ise şu yemekler yer alıyor; “Etli pilav, kuruyemişli pilav, tavuk şiş, tavuk kanat, hamur salatası, nişasta salatası, tavuk biber kavurması, kuzu şiş, kuzu ciğer, kuzu kıyma kebap, bıldırcın kebap, yer fıstıklı tavuk kavurması, dana etli patates kavurması, soslu balık, taze fasulye kavurması, brokoli kavurması, Uygur etliekmek, etli mantar kavurması, buharda mantı, su mantısı, lahana kavurması, kuru kavurma leğmen, tavuk pilav, samsa, patlıcan kavurması, Uygur erişte çorbası, Uygur çorbalı mantı, dana eti kavurması, ince patates kavurması, özel meğmen, ev leğmen, etli sebzeli yufka, kıymalı et leğmen, mercan hamur kavurması, kebap leğmen, siyah mantar kavurması.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.