Üstesinden gelinebilecek bir virüs

Üstesinden gelinebilecek bir virüs

İlgili bakanlık ve kurumlar gerekli tedbirleri sıklaştırırken, vatandaş da önlemini artırdı. Uzmanlar ise vatandaşa "Panik yapmayın. Corona, üstesinden gelinebilecek bir virüstür" dedi

İlk olarak 90 gün önce Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan, Çin'den neredeyse dünyanın çoğu ülkesine yayılan ve ölümcül etkiye sahip olan Corona virüs, uzun süre sonra Türkiye'ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gece saat 00.50 sularında Sağlık Bakanlığı'nda yaptığı açıklamayla salgının Türkiye'ye sıçradığı bilgisini verdi. Bakan Koca, Corona virüsü şüphesi olan bir erkek vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını dile getirerek, hastanın hastalığı da Avrupa'dan aldığını aktardı. Koca, hastaya erken müdahale ettiklerini de konuşmalarına ekledi. Gözlem altındaki hastanın Türk toplumunun genelini tehdit etmediğini ifade eden Koca, vatandaşa yine de tedbiri elden bırakmamak gerektiği çağrısında bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YILLIK İZİNLERİ İPTAL EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı, hudut ve sahil çalışanlarının yıllık izinlerini ikinci bir emre kadar iptal etti. Sağlık Bakanlığı'ndan kurumlara gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı: "COVID-19 salgını sebebiyle, Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra teşkilatında çalışan tüm personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri iptal edilmiştir. Yıllık iznin bir sebebe binaen alınmış olması fark etmemektedir. 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi çerçevesinde alınmış olan evlilik, ölüm, analık izni veya 105 inci madde çerçevesinde alınan refakat izni ve 108 inci madde çerçevesinde alınan aylıksız iznin iptali söz konusu değildir. Tüm personele tebliğ edilmesi ve gerekli hassasiyet gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim."

KONYA'DA MASKELİ VATANDAŞ SAYISINDA ARTIŞ

Türkiye'de ilk virüs vakasına rastlanmasının açıklaması ardından, vatandaş alacağı tedbirleri artırdı. Konya'da maskeli vatandaş sayısında gözle görülür oranda bir artış oldu. Sabahın erken saatlerinde ulaşımda toplu taşımayı tercih eden vatandaşların bir kısmının maske taktığı gözlemlendi. Konya başta olmak üzere, Türkiye'nin çoğu ilinde maske kullanan vatandaş sayısının da artması bekleniyor.

BÜYÜKŞEHİR ÖNLEM VE BİLİNCİ ARTIRACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi de salgına karşı çalışmalarını artırdı. Belediye, Corona virüs başta olmak üzere salgın hastalıklara karşı tüm toplu ulaşım araçlarında dezenfektasyon işlemlerini sıklaştırdı. Vatandaşı ayrıca, bireysel temizlik konusunda da dikkate davet etti. Büyükşehir, yine vatandaşın bilgilendirilmesi amacıyla broşür ve bilgilendirici görseller hazırladı. Ayrıca Büyükşehir'in tramvayların ve bazı otobüslerin içinde yer alan ekranlara da bilgilendirici mesajlar koyacağı öğrenildi.

KONYA'DA KARANTİNA HASTANESİ BELLİ OLDU

Bakanlığın elindeki listeye göre Türkiye genelinde 101 hastane karantina hastanesi olarak belirlendi. Konya'da karantina hastanesi olarak Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yazır Yerleşkesi, referans yerleşke olarak tespit edildi. Binada hazırlıklar tamamlandı. Her türlü ihtimale karşı tedbirler alındı. İzole kıyafetler, izole odası aktif halde olası bir vakaya karşı hazır hale getirildi.

OKULLARIN TATİL EDİLMESİ DOĞRU YÖNTEM OLUR

Dünyada yaygın olan bir virüsün, Türkiye'de de görüldüğünü ifade eden Eğitim Bir-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Nazif Karlıer, öğrenci ve veliler başta olmak üzere vatandaşların panik havasına girmemesi için çağrıda bulundu. Sakin kalınarak ve gerekli tüm önlemler alınarak bu virüsün üstesinden gelineceğinin altını çizen Başkan Karlıer, daha sonra şunları kaydetti: "Virüsün önlenmesi adına tedbirler önceden alınmıştı, alınmaya da devam ediliyor. Malumunuz çocuklarımız okul ve sınıf ortamında sürekli kalabalık içinde. Allah korusun, çocuklar bu anlamda risk grubu altında. Ara tatil öne alınabilir. Ara tatile ek olarak ekstra 1 hafta tatil daha belirlenir. Veliler veya sınava hazırlanan çocuklarımız endişe etmesin. Her şeyden önemlisi sağlıktır. Hafta sonu veya sene sonu telafi eğitimleriyle eksiklikler giderilir. İlgili bakanlıklarımız ciddi bir çalışma yapıyor. Bu konuya STK'lar ve sendikalar olarak bizler de destek vermeliyiz. İnsanlarımızın panik havasında olmaması gerekir. Veliler, sınava hazırlanan çocuklar için endişelenebilir. Bu gayet normal. Ama önce sağlık bilincinin oturtulması gerekir. Sınav, eğitim bunların hepsinin telafi edilebilir yönü var. İnsan sağlığının böyle bir yönü olmayabilir. Kimşe endişe etmesin."

TEDBİRLERLE ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEK BİR VİRÜS

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, Corona virüsün tüm dünyada korkuya sebep olan bir virüs türü olduğunu söyleyerek, konuşmasına başladı. Türkiye'nin virüse karşı çok önceden önlemlerini aldığını hatırlatan Karaca, salgının 100'e yakın ülkede görüldüğünü, Türkiye'de ise alınan geniş çaplı önlemler neticesinde çok daha sonra ilk kez önceki gün görüldüğünü ifade etti. "Evet, korkulan bir virüs ama önlemleri çok basit" diyen Karaca, vatandaşa şu uyarılarda bulundu: "Virüse karşı aslında ilk önlem el yıkama ile başlayan bir süreç. Alınacak karantina önlemleriyle önüne geçilebilen bir hastalık türü Corona virüs. İnsanımız gerekli olmadıkça özellikle yurtdışına seyahat etmemelidir. Ülkemiz, gurbetçilerden misafir alacağı dönemlere giriyor. Yine diyorum, zorunluluk olmadıkça seyahatler iptal edilmelidir. Eğer mecburi bir seyahat söz konusu ise bu gibi durumlarda da izole yöntemi büyük önem arz ediyor. Virüsün 14 günlük kuluçka süresine dikkat edilmeli. Yurtdışından geldikten sonra 14 gün içinde çok fazla kimseyle temasta bulunulmamalı. 14 gün evde geçirilmeli. Türkiye'de yaşayan vatandaşlar da gurbetçi akraba ziyaretinde aceleci olmamalı. Çok gerekmedikçe toplu ortamdan ve organizasyonlardan da uzak kalınması gerekir."

MASKEYİ HASTALIK BELİRTİSİ OLANLAR KULLANMALI

Sadece hastalık belirtisi olan insanların maske kullanması gerektiğini sıklıkla vurgulayan Karaca, "Sağlam insanların maske kullanmasına gerek yok. Maske uzun süre kullanılmamalıdır. Yoksa kişi yeni enfeksiyonlara da maruz kalabilir. Tek seferlik maske kullanımı da büyük önem arz ediyor. 60 yaş üzerindeki insanlarda ölüme yol açtığı için korkulan bir virüs türü Corona virüs. Kod yapısı tam olarak analiz edilemedi. Çözülmüş olsa, aşı geliştirilir. Henüz araştırma safhasında ülkeler. Ama ne olursa olsun paniğe gerek yok. Tütün üretimi şu dönemlerde azaltılmalı. İçinde bulunulan ortam, sürekli havalandırılmalı. Tokalaşma konusunda mesafeli olunmalı ve hassasiyet gösterilmeli. Yakın temastan mümkün oldukça kaçınılmalı. 60 yaş üzeri vatandaşın yanı sıra bebek ve çocuklar da risk grubunda. Ümmün sistemi bebeklerde ve çocuklarda zayıf kalabiliyor. Dolayısıyla mikropların bu yaş gruplarında enfeksiyon yapma riski de artıyor. Kronik hastalıkları olanlar da risk grubunda yer alıyor. Önlemlerin yaşam kalitesini yükselteceği gerçeği akıllardan çıkarılmamalıdır."

CORONA VİRÜS HABERLERİNİN VERİLİŞ TARZINA DİKKAT EDİLMELİ

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Ayhan da sosyal medya üzerinden Corona virüsü ile ilgili tedbir ve inançlar bağlamında yeni tartışmaların ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Bu kapsamda vatandaşlar arasındaki bilincin iyice artırılması gerektiğine dikkat çeken Ayhan, "Kamu spotlarının bu alanlara aktarılması gerekir. Açıklamaların şeffaf olması gerekiyor. Konu ile ilgili en yetkili isim kim ise onun açıklama yapması gerekir. Sağlık Bakanlığı da bu konuda şimdilik üzerine düşeni yapıyor. Corona virüsü iç siyasetten kaynaklı bir sorun değil. Bu tarz söylemlere de dikkat etmek gerekir. Sonuç itibariyle bu virüs bir dış tehdit. Ortak denge oluşturmak zorundayız. Her kriz, fırsatçılar için yeni imkânların doğduğu dönemler olmuştur. Bu dönemde de söylemsel bağlamda fırsatçılar öne çıkacaktır. Yani sıkıntılı bu süreçten zaman zaman faydalanabilmenin yolunu arayacaklar. Dikkatli olunmalı. Ayrıca Gazetecilerin konu ile ilgili haberlerde kullandığı dile de çok dikkat etmesi gerekiyor. Krizi iyi yönetmek gerekir. Krizin başka alanlara kaydırılmaması gerekir" diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.