Ustalar unutulmadı

Ustalar unutulmadı

Konya Ayakkabıcılar Odası "Ayakkabıcılıkta 60 yıl Buluşması" etkinliğinde ayakkabıcılarla ve sektöre yıllarca emek vermiş ustalarla bir araya geldi

Programa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Ayakkabıcılar Sanayiciler Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, bir kahvenin kırk yıllık hatırı olduğunu ancak bu yemekle beraber bu dostluğun 60 yıl sürdüğünü ve hep devam edeceğini söyledi. Uzman,"Bugüne kadar böyle bir program yapmadığımız için üzgünüz. Birçok ustamız Hakk'ın Rahmetine kavuştu. Konya'da  Anadolu Selçuklu devletinden itibaren başlayan deri, saraç ve ayakkabı sektörü, ahiliğin kurucusu Ahi Evran ile birlikte değerli ustalarımızın ve sizlerinde ustası olan büyüklerimizin öğretmiş olduğu mesleki bilgi ve tecrübeyle günümüze kadar gelmiştir. Öyle ki 'Papucunu dama atmak' deyimi ahlaki değerleri ve tüketici haklarını ifade etmektedir. Bu deyimin esası topluma düzgün mal üretmeyip hatalı üretim yapan ve tüketiciyi kandıran esnafın bir nevi cezalandırılması anlamına gelmektedir. Konya ayakkabı sektörü 1970'lere kadar Kapu Cami civarı ve Bedesten'de hizmet etmiştir. Daha sonra gelişerek ve kısmen alet edevatların gelişmesiyle 1974 yılından 2003 yılına kadar Eski Ayakkabıcılar Sanayisi'nde hizmete devam etmiştir. Bugünkü geldiğimiz noktada Türkiye'de ilk üçte yer alan sektörümüz, erkek ayakkabı konusunda ilklerde yer almaktadır" dedi.

AYAKKABI MÜZESİ KURACAĞIZ

Aykent Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Ayakkabıcılık Meslek Lisesi'nde bir Ayakkabıcılık Müzesi kuracaklarını belirten Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman,"Elinde nostaljik ayakkabı olan ya da ayakkabıcılıkla ilgili alet edevatları bizlere ulaştırmalarını rica ediyorum. Anadolu Selçuklu Devleti'nden günümüze kadar gelen bu sektörün geçmişini de yaşatmak adına tarihi bir müze olmasının sektöre ayrıca katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diyerek esnafın bu projede katkı sağlamasını önemle rica etti.

AYAKKABICILIK SEKTÖRÜ DESTEKLENECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de konuşmasında şunları söyledi: "Bu birliktelik 60 yıldan beri var olmuş bir birliktir. Bizler de belediye olarak bu birliğin sonsuza kadar sürmesi için en büyük destekçisiyiz. Anadolu Selçuklu Devleti'nden bu yana gelen bu köklü sektör ülkemizin önemli bir merkezi halindedir. Belediye olarak ayakkabıcılık sektörüyle ilgili çalışmalarımız oldu ve gelecekte de desteklerimiz ve çalışmalarımız sürecek. Bu vesile ile değerli ustalarımızla bir araya gelerek geçmiş anılar ve tecrübeleri paylaşma fırsatı oldu. Birlik ve beraberliğe çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde toplumun her kesiminin bu etkinlikler gibi faaliyetler yürütmeleri birlik ve beraberlik açısından önem teşkil ediyor."  Konuşmalardan sonra katılımcılara yemek ikram edildi.Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ayakkabıcılık sektörüne yaptığı hizmetlerden dolayı  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e plaket takdim etti. Program protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

TOLGA PARLAK

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.