Ürün tarlada kaldı

Ürün tarlada kaldı

Havuç, turp ve lahana hasadının devam ettiği Kaşınhanı Mahallesi'nde geçtiğimiz ay bazı üreticiler, fiyatların düşüklüğü nedeniyle turp ve lahanayı tarladan kaldırmadan tekrar ekim yaptı

Geçtiğimiz aylarda fiyatların düşüklüğü ve artan maliyetler nedeniyle havuç, turp ve lahanalarını satamadığı için sıkıntılı günler geçiren çiftçilerin bugünlerde artan fiyatlar nedeniyle yüzü gülüyor. Türkiye'nin önemli havuç, turp ve lahana üretim merkezlerinden olan Kaşınhanı Mahallesi'nde üreticiler, sıkıntılı günleri geride bıraktı. Artan maliyetler ve fiyatların düşüklüğü nedeniyle geçtiğimiz aylarda çok sayıda üretici, ürünü kaldırmadan yeniden ekim yaptı. Ancak son günlerde fiyatlardaki kısmi yükseliş ve pazar sıkıntısının aşılması, üreticilere rahat bir nefes aldırdı. Öte yandan Türkiye'nin havuç ihtiyacının büyük bir kısmını tek başına karşılayan Meram'ın Kaşınhanı Mahallesi'nde havuç hasadı devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Irak ve Suriye'deki iç savaşlar nedeniyle havucun fiyatı düşmüştü. Son dönemde havuç fiyatlarında da kısmi bir artış var.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜ TARLADAN SÖKMEDİ

Kaşınhanı'nda havuç, turp ve lahana hasadının sancılı başladığını, ancak son dönemdeki gelişmelerle üreticinin bir nebze de olsa rahat nefes aldığını belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Hasadın başında, yani bir kaç ay önce maliyetler yüksek, fiyatlar da düşük olduğu için bazı üreticiler, ürünü tarlada bıraktı. Masrafını çıkarmadığı zaman çiftçi ürünü tarladan sökmüyor. Yeniden ekim yaptı. Satış ve pazarlamada sıkıntı oldu. Havucun kilo fiyatı 35 kuruşa kadar düştü. Ancak şu an fiyatlarda bir kıpırdanma var. Havuç 40-45 kuruşa çıktı. Ürünlerin satışında sıkıntı yok. Lahana ve turp hasadının sonuna yaklaştık. Havuç hasadı ise Mayıs ayına kadar sürer" dedi.

KOMŞULARDAKİ İÇ SAVAŞLAR ETKİLEDİ

Havuç fiyatlarının ise Irak ve Suriye'deki iç savaştan etkilendiğini belirten Ataiyibiner, "Havuç hasadının başında iç savaş nedeniyle havuç ihracatı büyük darbe aldı. O dönem çiftçi zararına ürün satıyordu. Ticaret yolları kapanmış, havuç ihracatı durma noktasına gelmişti. Verimler iyiydi, ancak fiyat üreticiyi üzdü. Yine geçen sene ihracat iyi olduğu için üretici memnundu. İhracat çok önemli. Havuçta ürün desteği de yok. İnşallah önümüzdeki günlerde fiyatlar daha da artar" şeklinde konuştu.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.