Üretimde büyük başarı

Üretimde büyük başarı

Vali Yakup Canbolat, “Buğdayın yüzde 10, arpanın yüzde 12, kurufasulye ve şeker pancarının yüzde 30, havucun yüzde 60, ayçiçeğinin yüzde 13'ü Konya'da üretiliyor. Konya, Türkiye'de üretilen 16 üründe, hep ilk 3 sırada yer almıştır” dedi

21-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısının açılışı gerçekleştirildi. Ramada Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Konya Valisi Yakup Canbolat'ın yanı sıra AK Parti Konya Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Dr. Mustafa Baloğlu, Muhammet Uğur Kaleli, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, büyükelçiler, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

KONYA YATIRIMCILAR İÇİN CAZİBE MERKEZİ

5-2-002.jpg

Toplantıda konuşan Vali Yakup Canbolat, tarım sektörünün, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun bir ülkenin ekonomik yaşamında büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Dünya genelinde insan nüfusunun 7 buçuk milyara yaklaştığını söyleyen ve bu sayının giderek arttığını vurgulayan Canbolat, “Gıda, insan nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için stratejik bir öneme sahip” dedi. Canbolat, “Bir gıda ürününün ikamesi, ancak başka bir gıda ürünü ile mümkün oluyor.  Konya için ülkemizde çok bilinen bir tabir kullanılmakta ve tahıl ambarı olarak nitelendirilmektedir. Konya; aynı zamanda sanayi, ticaret, turizm ve üniversite merkezidir. Tarımdan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Söz konusu tarım olunca, yatırımcılar için geniş arazinin varlığı, Konya'nın büyük bir pazarın tam ortasında yer alması Konya'yı daha çok ön plana çıkarıyor. Güçlü bir tarımsal AR-GE kapasitesi de bulunmaktadır” açıklamalarında bulundu.

ÜRETİMDE İLK 3 ARASINDA YER ALIYOR

Konya'nın  2 milyon hektar tarım alanı ile ülkenin en büyük tarım alanına sahip ili olduğuna dikkat çeken Canbolat, sulanan tarım arazilerinin yaygınlaştırılması için çabaların arttığını dile getirdi. Canbolat, şunları kaydetti:  “Türkiye'de üretilen 16 üründe Konya, hep ilk 3 sırada yer almıştır. Buğdayın yüzde 10, arpanın yüzde 12, kurufasulye ve şeker pancarının yüzde 30, havucun yüzde 60, ayçiçeğinin yüzde 13'ü ilimizin bereketli topraklarından elde edilmektedir. 270 bin tonluk üretim potansiyeli ile ülkenin tohum üretiminin yüzde 30'unu karşılamaktadır. 750 bin sığır, 970 bin ton süt üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. Tarım makineleri ihracatının yüzde 45'i ilimizden sağlanmaktadır. 165 ülke ile ihracat halindedir.”   

OVAYA YENİ SU KAYNAKLARI KAZANDIRILACAK

5-3-001.jpg

Tarımın Konya'da başladığını ifade eden  AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, buğdayın yüzde 14, sütün yüzde 17, yumurta tavukçuluğunun yüzde 15, şeker pancarının yüzde 40, fasulyenin yüzde 57, havucun ise yüzde 60'ının Konya'dan sağlandığını söyledi. Babaoğlu, “Tarım makineleri sektöründe de dünya genelinde söz sahibi olmaya başlamış bir ildir Konya. 2011 yılında KOP'u kurduk. Konya kapalı havzasının daha modern bir alt yapıya kavuşturulması için, tarım alt yapısının modernize edilmesi önemliydi. Amacımız 1.2 milyon arazi toplulaştırması yapmaktı. Kapalı sulama sistemlerini beraber entegre etmekti. Bölgeye yeni su kaynakları getirmek için çabalıyoruz. Katma değerli tarımsal üretime de önem vermeliyiz. Lale üretiminde Konya'nın lider olduğu ifade edildi. Aslında lalelin ilk inkişaf ettiği yer de Konya'dır. Selçuklu imparatorluğunun sembolüdür. Buradarn İstanbul, İstanbul'dan Belçikalılar aracılığı ile Hollanda'ya gitmiştir” dedi.

YENİ YASA İLE SORUMLULUKLAR ÜSTLENDİK

5-4-001.jpg

Konya'da Türkiye'nin en büyük tarım fuarının açılmasının tesadüf olmadığını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Türkiye'deki toplam tarımsal üretimin büyük bir kısmının Konya'dan sağlandığını hatırlattı. Akyürek, şöyle konuştu: “KOP ile birlikte üretime olan katkı artacak. Konya, Hollanda'ya yakın coğrafik alanı ile Türkiye'nin en büyük şehri. Topraklarımızın büyük kısmı tarıma uygun. Son yıllarda yurtdışı tanıtım programları ile önemli çalışmalara imza atıyoruz. Konya, 2016 yılında İslam Dünyası Turizm Başkenti oldu. Dünya insanlığının önemli bölümü refah içinde yüzerken bir kısmı da yoksulluk ve açlık sınırının altındaki gelir seviyesi ile sıkıntılar yaşıyor. Silahlanmaya ayrılan paylar ya da lüks tüketime harcanan rakamlar, fakir ve yoksul kabul edilen insanlara harcansa aç insan kalmaz. Tarım, bu anlamda stratejik öneme sahip. 2014 yılından sonra Büyükşehir Yasası ile birlikte tarımsal sorumluluklar da üstlendik. Küçük ölçekli sulama projeleri ile ilgilendik. Basınçlı sistemle sulama projesinin desteklenmesi çalışmalar yaptık.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.