Üretim yerli olsun!

Üretim yerli olsun!

Konya Metrosu'nun ilk etabının ihalesi 2 Ekim Çarşamba günü Ankara'da yapıldı. 3 firmanın katıldığı ihalenin sonucu önümüzdeki günlerde açıklanacak. Konya kamuoyu Metro Projesi’nde 3 firma katıldı. İhalenin kazananı ise China CMC-Taşyapı İnşaat oldu

Konya kamuoyunun yıllardır büyük bir merakla beklediği Konya Metrosu ile ilgili ilk somut adım geçtiğimiz hafta atıldı. İhaleye kamuoyunun da yakından tanıdığı firmalar katıldı. China CMC-Taşyapı İnşaat ortaklığı 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 TL, Kalyon İnşaat Kolin İnşaat Ortaklığı 1 milyar 205 milyon 455 bin 553 TL, Cengiz İnşaat da 1 milyar 232 milyon 619 bin 236 liralık teklif verdi. İhalenin kazananı ise 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 TL teklif veren China CMC-Taşyapı İnşaat oldu.

BURSA BAŞARDI KONYA DA BAŞARIR

Konya kamuoyu Konya Metrosu Projesi’nde tercih yerli üretimden yana olmasını istiyor. Daha önce Çekya’nın Şkoda firmasından 104 milyon Euro’ya alınan tramvaylardan kurlarda yaşanan artışlardan dolayı ciddi anlamda zarar eden Konya, aynı hatanın tekrarlanmamasını istiyor. Bu alanda Türkiye’de bir ilki başaran Bursa Büyükşehir Belediyesi ürettiği yerli İpek Böceği tramvayları ile dışa bağımlılıktan kurtuldu. Bursa’da kullanılan tramvayların tamamı yerli üretim olan İpek Böceği tramvayları. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursalı girişimcilerin ortaklaşa ürettiği İpek Böceği tramvayları Türkiye’nin ilk ve tek yerli tramvayları oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında yerli üretime önem vererek, Türkiye’nin ilk tramvayını üretmişti. İpek Böceği tramvayları 2012 yılında raylara inmişti.

1. ETAP NEÜ-MERAM BELEDİYESİ HATTI

İhalesi gerçekleştirilen Konya Metrosunun birinci etabı; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Beyşehir Çevre Yolu, Yeni Gar Binası, Fetih, Ahmet Özcan ve Çeçenistan Caddesi'nden Meram Belediyesine kadar gelen 21,1 kilometreden oluşan 22 duraklı projeden oluşuyor.

2. ETAP KAMPÜS HATTI OLACAK

Daha sonra hayata geçirilecek 2. etap ise Alaaddin ile Kampüs hattının yer altına alınmasından oluşacak. Konya Metrosu'nun tamamı yer altında inşa edilecek. Başlangıcından sonuna kadar 35 dakikalık seyahat süresi olacak. Konya metrosu için 1 milyar avronun üzerinde yatırım gerçekleştirilecek.

METRO ZOR AMA BANLİYO YÜZDE 80 YERLİ

Merhaba Gazetesi ekibinin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı ziyaretinde bu konu gündeme geldi. Başkan Altay'a gazetemiz tarafından “Konya metrosunu Konyalı sanayicinin üretmesi söz konusu olabilir mi?” sorusu soruldu. Başkan Altay ise “Taşıtların alımı, bakanlıkta. Şuan için bu konuda bir şey söylenemez. Doğrusu metro ile ilgili yerli üretim şansı gözükmüyor. Fakat yerlilik bizim en çok önem verdiğimiz konu. Banliyo araçları ile ilgili yüzde 80 yerli olma şartını yatırım programına yazdırdık. Türkiye'de üretilen her şeyi öncelik haline getirmeye çabalıyoruz. Göreve geldiğimde genelgeye belediyeden birisi ithal bir şey alıyorsa başkanlık onayına sunulacak ibaresini eklettirdim. Bu konuda çok hassasım” dedi.

HAMDİ BUĞUR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum