Üretim azaldı fiyatı patladı!

Üretim azaldı fiyatı patladı!

Kuru soğan ithalatında yüzde 49 buçuk olan gümrük vergisi, Şubat ayının sonuna kadar sıfırlandı. Soğan üreticileri, ithalatın fiyattaki ateşi söndürmeyeceğini belirterek, “Üretici, küstürüldü. Soğan üretimi, son yıllarda yüzde 50’den fazla azaldı” dedi

2018 yılının özellikle son aylarında hiç gündemden düşmeyen ve gelen zamlar ile birlikte yılın en pahalı ürünü olan kuru soğan için ithalatın yolu açıldı. İç piyasadaki darlığı önleme ve kurun soğan fiyatlarındaki yükselişi durdurma adına Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi Şubat sonuna kadar sıfırlandı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'nin önceki günkü sayısında yayımlandı. Soğan üreticileri ise karara tepki gösterdi. Üreticiler, ithalatın çözüm olmayacağını böyle giderse az sayıda kalan üreticinin de üretime küstürüleceğine dikkat çekti. Soğan fiyatları ise hala yüksekliğini koruyor. Kuru soğanın kilogram fiyatı, pazarda 3 buçuk, 4, marketlerde ise 5, 5 buçuk lira arasında değişiyor.

İTHALAT PİYASANIN ATEŞİNİ SÖNDÜRMEZ!

Soğan üreticisi Cengiz İnan, kuru soğan ithalatını artırmak adına alınan bu kararın iç piyasaya beklenilen düzeyde etki etmeyeceğinin altını çizdi. İthalatın artması ile soğan fiyatlarının en fazla 5 liradan 4 TL’ye ineceğine vurgu yapan soğan üreticisi İnan, “İthalat, piyasanın ateşini söndürmeye yetmez” dedi. Yapılacak soğan ithalatına da yüksek paralar ödeneceğini söyleyen İnan, “Soğan, dışarıdan da pahalıya getirilecek. İthalat çözüm değil. Bugün neden bu duruma düştük, onun iyi bilinmesi gerekir” şeklinde konuştu.

SOĞAN ÜRETİMİ YÜZDE 50 AZALDI

“Kuru soğan üretimi çok düştü. Son yıllarda üretim kapasitesi yüzde 50’den fazla azaldı” diyen İnan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devlet, üretim konusunda gerekli desteği vermiyor. Çiftçiler, bitme noktasına geldi. Önceden bir hanede 60 ton kuru soğan çıkarken, aynı haneden bu yıl 1 ton soğan çıktı. Üretim, artık bir gelecek vaat etmiyor. Üreticinin girdi maliyeti çok yükseldi. Ürünü eskisi gibi karşılık bulmuyor.”

OLMAYAN SOĞANIN STOKÇULUĞU NASIL YAPILIR?

Kuru soğan için “stokçuluk” yapılıyor iddiaları ile ilgili soruya da yanıt veren soğan üreticisi Cengiz İnan, depo maliyetlerinin yüksek olduğunu, bu durumunla birlikte üreticinin de elindeki ürünü hemen çıkarabilme telaşını taşıdığını aktaran İnan, şunları kaydetti: “Büyük üreticinin soğanını depoya koyması stokçuluk değildir. Bu adamlar, soğanını hava muhalefetlerine karşı nasıl koruyacak? Bunun adı stokçuluk değildir. Soğanının çürüyeceğini bile bile üretici böyle bir riski almaz. ‘Stokçuluk var’ söylemlerine katılmıyorum. Küçük üreticinin de zaten elinde soğanı yok. Çıkmaz bir durum var.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum