Üreticilere depo desteği

Üreticilere depo desteği

Büyük deposu olmayan mısır üreticisi, Konya Ticaret Borsası (KTB)'nin emanet usulü alım yaptığı lisanslı depolardan vergi vermeden yararlanabilecek. Üretici, mısırını daha kârlı satabilmek için uygun zamanı bekleyebilecek

Geçtiğimiz yıl ton başına alım fiyatı 740 lira olan mısırın, bu yıl en az 760 TL'den alımı başladı. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ve KTB, randevulu mısır alımını yaklaşık 1 haftadır sürdürüyor.  Çiftçiler, TMO'dan randevu almak yerine; aynı fiyattan alım yaptığı için bu yıl en fazla Ticaret Borsası'nı tercih ediyor.  Ticaret Borsası, daha fazla kâr elde etmek isteyen üreticilere büyük bir imkân sunuyor. Kendi bünyesindeki depoları belli bir kira karşılığında çiftçilere açan KTB, üreticinin uygun zamanı bekleyip, satış yapmasına olanak sağlıyor.

ÇİFTÇİNİN TERCİHİ BORSA OLUYOR

Konya'nın buğday hasadından sonra ikinci harmanı yaşadığını aktaran Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, bu sene Konya Ovası’nda 1 milyon tonu aşan bir mısır rekoltesi beklentisi olduğunu aktardı. Başkan Çevik,  “Konya Ticaret Borsası’na günlük ortalama 5 bin ton mısır geliyor. TMO’nun 14 nem mısır müdahale alım fiyatını 760 TL olarak açıklamasına rağmen, hem verim artışı hem de borsaya olan güvenin artmasıyla fiyatlar 760- 800 TL arasında oluşmakta” dedi. Çevik, şunları kaydetti: “Konya Ticaret Borsası’nın bir hizmeti de lisanslı depoculuk. Hasadını yapan çitçiler arz- talep dengesini gözeterek ürünlerini gerektiğinde Konya Ticaret Borsası’nın 100 bin ton kapasiteli lisanslı depolarına teslim ediyorlar. Ürünlerin lisanslı depolara teslim edilmesiyle ton başına aylık 3 TL kira desteği, stopaj muafiyetinin yanı sıra anlaşmalı banklardan ürün tesliminde oluşturulacak Elektronik Ürün Senetlerinin  (ELÜS) yüzde 70 oranına kadar kredi verilebilmektedir. Ayrıca üreticilere yüzde 50 faiz sübvansiyonu da sağlanmaktadır.”

NEM DON OLURSA DÜŞER

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, TMO'nun bir haftadır randevulu alım yapmaya başladığını bildirdi. Ton başına alım fiyatının geçtiğimiz yıla oranla 20 TL artırıldığını ve fiyatların 760 TL olduğunu ifade eden Bestil, “TMO, 14 nem üstü mısır alıyor” dedi. Çiftçinin mısırındaki nemin 16-17 olduğunu aktaran Bestil, “Bu oranı düşüremiyoruz. Düşmesi için don olması lazım. Genellikle bu yıl Ticaret Borsası, tercih ediliyor. Büyük bir sıkıntı gözükmüyor” açıklamalarında bulundu.

ÇİFTÇİNİN DEPO SORUNU VARDI

Bazı çiftçilere 2 ay sonraya gün verildiğini kaydeden Başkan Bestil, çiftçilerin pişirdiği mısırı nereye koyacağının sorun olduğunu hatırlattı. Bestil, daha sonra şunları kaydetti: “Üretici, mısırı dışarıda bir yere koysa hava şartlarından olumsuz etkilenecek. Bir kayıp yaşanacak bunu kimse göze alamaz. Geçen yıl bu vakitlerde mısırın alım fiyatı 740 TL civarındaydı. Yılbaşından sonra 950 lirayı bile buldu. Büyük deposu olan üretici, mısırını bekletti ve o dönemde sattı. Büyük bir kâr elde etti. Deposu olmayan ve elindeki mısırı muhafaza etme imkânı olmayan üreticiler ise erkenden satışını yaptı. Çiftçi, uygun zamanı daha fazla kazanabilmek için bekler. Ticaret Borsası'nın emanet usulü depolara alım yapması bu anlamda çok önemli. Sadece kira alınıyor. Belirli bir kotaya kadar çiftçinin malı depoda kalıyor. Mısır, çok kıymetli bir ürün. Ay çiçek ekimi bu yıl, diğer yıllara oranla daha az.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.