Üniversite heyecanı

Üniversite heyecanı

Üniversite adaylarını tercih heyecanı sardı. Milyonlarca öğrenci, iyi bir üniversite ve bölüme girebilmek için uzmanlara danışıyor. Rehberlik Uzmanı Mehmet Doğan öğrencilere, “Ek puana dikkat edin” uyarısında bulundu

Üniversite tercih dönemi devam ediyor. Sınava giren öğrencileri tercih heyecanı sardı, sınava hazırlanmak kadar zor olan tercih aşamasına gelen öğrenciler nasıl tercih yapacağını düşünüyor.  Gençlik Temel Lisesi Rehberlik Uzmanı Mehmet Doğan,"Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğinizi, üniversitelerin imkanlarını, özel şartlarını iyi okumak ve değerlendirmek gerekir. En önemlisi ise seçeceğiniz bölümün öğrencilerin kişiliğine ve yeteneğine uygun tercih yapmasıdır. Tercih listesi oluşturulurken 2015 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu öne konulmalı. Buradaki veriler göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir" diye konuştu.

3-2.20160726100031.jpg

BAŞARI SIRASI ÖNEMLİ

“Tercihler başarı sırasına göre yapılmalıdır, puana göre değil” diyen Doğan, “Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin tercihlerine ortalama 5 bin önden başlamaları gerekiyor. Fakat tercih yoğunluğunun 18-25 bin arasında olması gerek. Yine başarı sıralaması 40 binde olan öğrencilerin ilk tercihlerini 25-30 binden yapmasını öneriyoruz. Ama tercih yoğunlaşmasının 35-45 bin arasında olması gerek. Başarı sıralaması 60 binde olan öğrencilerin ilk birkaç tercihini 20 binlerden yapıp tercih yoğunlaşmasının 40-80 bin arasında olmasını önemsiyoruz. Başarı sıralaması 100 binde olan öğrencilerin ilk birkaç tercihini 40 binlerden yapıp tercih yoğunlaşmasının 75-150 bin arasında yapılmasının daha ideal olacağını düşünüyoruz. Ek puana dikkat edelim, bu sene mezun olan öğrencilerimize ek puan verilmedi. Geçmiş yıllarda mezun olan öğrencilerimizin ek puanı var. Bu sene ek puan verilen öğrenci sayısı az olduğu için geçen senenin ek puan sıralaması ile bu seneki öğrencinin ek puan sıralaması birbirini tutmayacaktır. Üniversiteden mezun olduğunuzda istihdam imkânları kısıtlı olan bölümleri ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için iyi araştırın. Devlet dairesinde iş bulamazsam özel sektörde iş imkânı nasıl, bu bölüm benim yeteneklerime uygun mu şeklinde sorular sormak gerekiyor” şeklinde konuştu.

TERCİHİ İSTEĞE GÖRE YAPIN

Tercih listesinin istek sırasına göre yapılmasını öneren Doğan, “Örneğin matematik-fenciler (MF)’ciler aynı zamanda Türkçe-matematik (TM)’den de sınava girdiler TM puanı ile öğrenci alan hukuk, psikoloji, iktisat, işletme, sınıf öğretmenliği gibi programları tercih ederken, istedikleri bölümü MF-1.2.3.4 ve TM-1.2.3 puan türlerine karşılık gelen başarı sıralarına göre karma olarak oluşturabilirler. İstek sırasına göre bölümler sıralanmalı, arasında başarı sırası farkı varsa mesala 3-5 bini aşmış ise o zaman ölü tercih oluşur. Bu duruma dikkat edilmelidir. Ama aradaki fark çok ise hangi bölüm daha çok isteniyorsa o bölüm kalmalı, diğerleri listeden çıkarılmalıdır. Kazanılsa dahi kayıt yaptırılmayacak okulları listeden çıkarmanız gerekmektedir. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayısı bir sonraki yıl yarı yarıya düşecektir.  Puanı belli olmayan bölümler, yakın puanlı diğer üniversiteler ile kıyas edilebilir. Örneğin; Selçuk Üniversitesi’nde yeni açılan bir bölümün puanını bulmak için Erciyes Üniversitesi’ndeki bu bölümün başarı sırasına bakılabilir. Fakat bu, bölümün aynı başarı sırasında olacağı anlamına gelmez” sözlerini kullandı.

UZMANA MUTLAKA DANIŞIN

Tercihlerde yer verilen bölüm ve programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini de dile getiren Doğan,  şunları söyledi: “Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim bölümlerinin harçları yüksek. 2 yıllık programlardan tercihte bulunacak genel lise mezunu arkadaşlar, ön lisans kontenjanlarının, meslek lisesi mezunu arkadaşlarla yarı yarıya paylaşıldığını unutmamalıdır. Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, yabancı dil durumu yani hazırlık sınıfı şartı var mı? Üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ekstra ücret uygulamasından farklı olarak pek çok ölçüt yer alabilir. Örneğin adayın istek sıralaması şöyle olsun: Hukuk, psikolojik danışmanlık, işletme ve sınıf öğretmenliği. Aday tercih listesi oluştururken en çok hukuk fakültesini istediğinden dolayı ilk sıralara hukuk fakültesini başarı sıralamalarına dikkat ederek listelemelidir. Hukuk fakültelerinden psikolojik danışmanlık bölümlerine geçişte iki bölümü istek sırasına göre başa veya sona alabilirsiniz. Tercihler yapıldıktan sonra bir uzman denetiminde tutarlılık denetlenmesi yapılmalıdır. Bu denetleme yapılırken her program tek tek bir alttaki program ile karşılaştırılmalı, en çok istenen program üste yazılmalıdır.”

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.