Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

UNIKOP, Üniversite - Sivil toplum Kalkınma Birleşkeliği

UNIKOP, Üniversite - Sivil toplum Kalkınma Birleşkeliği

14-16 Kasım günleri yapılan “Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu” başarılı çalışma ve konuşmalarla asıl hedefin ne olduğu, neler gerektiği hususunda açıklamalar oldu.

***

Selçuk Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 7 üniversite KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkalığı tarafından düzenlenen bu sempozyumun açılışına…

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya Valisi Muammer Erol, Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Konya Milletvekilleri İlhan Yerlikaya ve Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, rektörler ve çok sayıda davetli iştirak etmiş oldu.

Konuşmaların tamamını almaya köşem yetmediği için önemli noktaları sunmak isterim.

***

Sempozyumun açılışında konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, KOP bölgesindeki 7 üniversite ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin oluşturduğu KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (UNIKOP) önemli bir oluşum olduğunu söyledi.

Sayın Babaoğlu, UNIKOP ile uygulayacakları modelin diğer bölgelerde Türkiye’nin kalkınmasında örnek model olacağını kaydetti.

Konuşmasına "Üniversitelerimizle bölgede özgün modeller ortaya koyacağız" derken devamla…

"Bölgemiz kurumsal hafızanın ve ilk başkentin olduğu bir bölgedir. Tarım merkezi konumu bir taraftan bölgeye biçilmiş bir rol olurken bir taraftan da bölge coğrafyasının yağış durumu da bellidir. Tarım merkezi olarak bilinen bu bölgede sulamada enerji maliyeti yüksektir. Bunun için tarımın değişimi ve başka sektörlere dönüşümüyle suyu daha kullanışlı hale getirerek bu bölgede bir dönüşüm yapmalıyız. 7 üniversitemizle projeler yaptık ve bundan sonra da hep birlikte özgün modeller ortaya koyacağız."

***

Selçuk Üniversitesi Rektörü ve UNIKOP Dönem Başkanı Sayın Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, üniversitelerin bölgelerin kalkınmasında önemli rol oynadığını ifade ederek,

“Biz de bunu bilerek UNIKOP’u kurduk. Bu sempozyumların gelecek dönemlerde de devam etmesini kararlaştırdık. Biz üniversiteler arasında işbirliğini esas alıyoruz ama asıl hedefimiz KOP bölgesinin kalkınması. Öğrenciler arası bir çalıştayın da düzenlenmesi kararlaştırıldı” diyerek devam etti..   

“Mevlana ve Yunus Emre'nin birlik mesajlarıyla bir araya gelerek bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacağız. Bu birlikte ayrıca üniversitelerimizin öğrenci temsilcileri de bir araya gelerek çalışmalarını yapacak.”

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun açılış paneline geçildi.

İlk Panelist olarak katılan Bakanlardan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker,

"Türkiye artık merkezi planlamadan bölgesel kalkınmaya dinamiklerini harekete geçirmeyi benimsemiştir. Bugün KOP projesinde de bu sempozyumda da bu sinerjiyi ve aynı anlayışı görüyoruz. 5 devlet ve 2 vakıf üniversitesi, ev sahibi bir kamu kuruluşu, özel sektörler, sivil toplum kuruluşları hepsi bir arada. Aynı bu birliktelik…." diyerek devam etti.

 “Türkiye artık merkezi planlamadan bölgesel kalkınmaya dinamiklerini harekete geçirmeyi benimsemiştir. Bugün KOP projesinde de bu sempozyumda da bu sinerjiyi ve aynı anlayışı görüyoruz.”

***

Diğer Panelist olarak, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da, Türkiye’nin son 10 yılda önemli mesafeler kat ettiğini kaydederek, “230 milyar dolarlık bir ekonomiden 800 milyar doları aşan bir ekonomiye ulaşmış olacağız. Kişi başına gelir 3 bin 500 dolarlardan 11 bin dolara gelmiş oluyor. Türkiye’nin bu başarılar ile yetinmesi mümkün değil. Daha ileriye taşmamız gerekir. 2023 vizyonu son derece önemli. Türkiye 2023’de 10 büyük ekonomi arasına girmek istiyor. Bu iddialı hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda gayret sarf ediyoruz.

2014-2018 kalkınma planını hazırladık. Planımızı 4 eksene oturtuyoruz. Birinci başlıkta insanımızı vurguluyoruz. Türkiye enerjiden zengin bir ülke değil. Türkiye doğal kaynaklar üzerine kalkınma stratejisi oluşturabilecek bir ülke değil. Biz insanımızla tarihimizle gelişebilecek bir ülke durumundayız. 

İlk başlığımız, nitelikli insan, güçlü toplum. Planda 2. sütunumuz yenilikçi üretim ve yüksek büyüme. 3. eksenimiz yerel yönetimlerle çok ilgili. Yaşanabilir mekânlar, sürdürülebilir çevre. Türkiye’de şehirde yaşayan insan sayısı yüzde 70’leri aştı. Dolayısıyla şehirler artık kalkınma yarışında çok önemli unsurlar haline geldi. Yeni Büyükşehir Kanunu ile şehirlerimizin üstlenecekleri roller, kalkınma süreci açısından hayati konumda. 4. boyutumuz, uluslararası işbirliği. Çevre ülkeler başta olmak üzere bütün dünya ile daha fazla alışveriş yapan ülkeler.

***

UNIKOP Üyesi Üniversiteler Çalıştayı’nın moderatörlüğünü yapan ve KOP’un bölge için önemine değinen Sayın Prof. Dr. Çalış, “Konya ve çevresi coğrafi olarak en az yağış alan bölgelerdendir.  Bundan dolayı da bölgede susuz, nitelikli ve katma değeri yüksek tarım anlayışı yararlı olacaktır. Bu coğrafya, modern Türkiye’nin de inşasında önemli rol oynamıştır. Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey ve Güney Afrika, Fas, Endonezya ve daha birçok bölgeden gelenler, bu coğrafyaya eğitim, kültür alanında değerler katmışlar ve Anadolu’yu ilmik ilmik işlemişlerdir.

Sempozyum sonrası bir bildirge yayınlanarak çalışmalara verdikleri işlemlerin başlıkları şunlar olmakta;

Enerji-Doğal Kaynaklar, Sanayi-Ulaştırma-Lojistik, Haberleşme–Bilişim, Gıda-Tarım-Orman-Kırsal Kalkınma, Sosyal-Eğitim-Beşeri bilimler, Kültür-Sanat-Spor- Turizm, Sağlık Bilimleri.

***

Bu başlıklardan da anlaşılacağı gibi UNIKOP sadece Su için değil geniş bir konuya girmiş olmakta.

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR