Uluslararası İslam Sanatları Yarışması

Uluslararası İslam Sanatları Yarışması

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin, Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle düzenlediği "Uluslararası İslam Sanatları Yarışması"na başvurular devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, açıklamalarda bulundu.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin, Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle düzenlediği "Uluslararası İslam Sanatları Yarışması"na başvurular devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmanın Konya'nın hat, tezhip ve minyatür alanında gündem olmasını ve bu sanatlara ilginin artmasını sağlayacağını söyledi.

 

Yarışmanın, 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olan Konya açısından önemli olduğuna işaret eden Akyürek, bu sanatların tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını bildirdi.

Düzenlenen yarışmanın insanların geleneksel sanatlara ilgi duymasını sağlayacağını vurgulayan Akyürek, şunları kaydetti:

"Yarışma, hat, tezhip ve minyatür eğitimleri verilen ve canlılığını koruyan bu sanat dallarına katkı yapmış olacak. Geleneksel sanatlarımızın Türkiye'de yaşatıldığı nadir şehirlerden birisi olan Konya'nın bu alandaki çalışmaları, İslam Dünyası Turizm Başkenti vesilesiyle de artarak devam etmiş olacaktır. Bu, sadece bir yarışma değil, aynı zamanda çok önemli bir sanatsal etkinlik. Bundan sonra sürekli olarak bu yarışmaların ve çalışmaların devam etmesini diliyoruz. Yarışmaya katılan eserler aynı zamanda Konya'nın kültürel mekanlarında sergilenecek ve şehrimiz yeni kültürel eserlere kavuşmuş olacak."

- Kur'an, Konya'da da yazılıyor

Yarışmanın jüri üyesi, hat sanatçısı Hüseyin Öksüz ise Türk-İslam medeniyetinin geleneksel sanatlarına ilginin son yıllarda ciddi oranda arttığını vurguladı.

Öksüz, Konya'nın son yıllarda hat sanatında önde gelen şehirlerden biri olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"Kur'an-ı Kerim Mekke'de nazil oldu, Mısır'da okundu ve İstanbul'da yazıldı. Bunu bütün hattatlar kabul eder. Ama şimdi Konya'da da yazılıyor. Uluslararası seviyede müsabakalar yapılıyor. Konyalı sanatkarlarımız Türkiye'de ve dünyanın farklı şehirlerinden yapılan yarışmalarda kendilerini gösteriyor. İnşallah daha da ileriye gidecektir. Bu gibi yarışmalar olduğu müddetçe, bu rekabet devam ettiği sürece seviye yükselecektir."

- Başvurular 30 Eylül'e kadar sürecek

Yarışmanın teknik detayları hakkında bilgi veren jüri üyesi, hat sanatçısı Doç. Dr. Fatih Özkafa da yarışmanın farklı İslam ülkelerinden çok fazla ilgi gördüğünü ifade etti.

Hat sanatında ilk defa bu yarışmada "celi sülüs" ve "sülüs"ü birlikte bir eser üzerinde değerlendireceklerini aktaran Özkafa, yarışmacıların Cuma Suresi'nin ilk beş ayetinden seçilmiş ibareleri celi sülüs ve sülüs hatlarıyla yazabileceklerini, metnin geri kalan kısımlarının sülüs hattıyla yazılacağını dile getirdi.

- 30 Eylül son gün

Bu arada katılımcılar, yarışma formunu doldurulup 30 Eylül'e kadar eserle birlikte elden veya kargo ile teslim etmesi gerekiyor.

Hat yarışmasında birinciye 15 bin, ikinciye 12 bin, üçüncüye 9 bin ve mansiyona 4 bin lira, tezhipte birinciye 13 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 7 bin, mansiyona 3 bin lira, minyatürde ise birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin, mansiyona 2 bin 500 lira ödül verilecek.

Dereceye giren eserler, yapımı tamamlanmak üzere olan İslam Kültür Merkezindeki uluslararası müzede daimi olarak sergilenecek.

Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye http://konya.bel.tr/islamsanatlari sayfasından Türkçe, İngilizce, Farsça, Arapça olarak ulaşılabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.