Uluslararası hat, tezhip ve minyatür yarışması sonuçlandı

Uluslararası hat, tezhip ve minyatür yarışması sonuçlandı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hat, tezhip ve minyatür alanında ilk kez düzenlediği, Türkiye'den ve dünyanın farklı şehirlerinden sanatçıların ilgi gösterdiği Uluslararası İslam Sanatları yarışması sonuçlandı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi nedeniyle hat, tezhip ve minyatür dallarında ilk kez düzenlediği Uluslararası İslam Sanatları Yarışması, seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme toplantısı ile sonuçlandı. Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle hat, tezhip ve minyatür alanında düzenlenen uluslararası yarışmanın Konya açısından önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu sanatların tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi. Düzenlenen yarışmanın insanların geleneksel sanatlara eğilim duymasını sağlayacağını vurgulayan Başkan Akyürek, "Bu, sadece bir yarışma değil, aynı zamanda çok önemli bir sanatsal etkinlik. Yarışmaya katılan eserler aynı zamanda Konya'mızın kültürel mekanlarında sergilenecek ve Konya'mız yeni kültürel eserlere kavuşmuş olacak. Yarışmaya katılan ve emek veren herkese teşekkür ederim" dedi.

Jüriden Büyükşehir'e teşekkür

Jüri üyesi Prof. Dr. Faruk Taşkale, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmanın; katılan eserleri, jüri üyelerinin yarışmaya katılan eserleri tarafsız ve titiz bir şekilde değerlendirmesi ve organizasyonu ile takdire şayan, nitelikli bir organizasyon olduğunu ifade etti.

Dünyaca ünlü hat sanatçısı ve yarışmanın jüri üyesi Hüseyin Öksüz, Türk İslam medeniyetinin gelenekli sanatlarına ilginin son yıllarda ciddi manada arttığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi'ne tarihi ve kültürel mirasın geleceğe aktarılması çalışmaları ile sanata yaptığı katkı nedeniyle teşekkür etti.

Hatta celi sülüs ve sülüs ilk kez birlikte değerlendirildi

Yarışmanın teknik değerlendirmesini yapan jüri üyesi Doç. Dr. Fatih Özkafa, hat sanatında ilk defa bu yarışmada celi sülüs ve sülüsü birlikte bir eser üzerinde değerlendirdiklerini belirterek, yarışmanın farklı İslam ülkelerinden ilgi gördüğünü ifade etti. Yarışmanın bundan sonraki yıllarda yeni dallar eklenerek devam etmesi temennisinde bulunan Özkafa, çok sayıda nitelikli eserin katıldığı yarışmada ödül alan eserlerin katalog haline getirileceğini söyledi. Başkan Akyürek'e verdiği destekten dolayı teşekkür eden Fatih Özkafa, Konya adına bir ilk olan yarışmanın hayırlı olmasını temenni etti.

Derece giren isimler belli oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun başkanlığında toplanan jüri üyeleri Prof. Dr. Faruk Taşkale, Doç. Dr. Fatih Özkafa, Fatma Özçay, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öksüz, Osman Özçay ve Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik'in yaptığı değerlendirme sonucunda; hat dalında Irak'tan Saman Abdulhalig Gadir birinci, yine Irak'tan Karzan Abubekir Kerim ikinci, Endonezya'dan Huda Purnawadi Bin Kasidi üçüncü oldu. Fas'tan Falouh Mustafa, Bursa'dan Irak asıllı Mahfuz Yunus, İstanbul'dan Endonezya asıllı Shahryanshah Bin Sirajuddin mansiyona layık görüldü. Tezhip dalında Ankara'dan Hashatun Eyüboğlu birinci, Konya'dan İsmail Çökük ikinci, Ankara'dan Ferda Ertok üçüncü oldu. Tezhip dalında İstanbul'dan Serap Öz, Ankara'dan Deniz Güralp ve Bursa'dan Meliha Kantarcı da mansiyona layık görüldü. Minyatür dalında İran'dan Majid Fattahi birinci, Van'dan İran asıllı Rasoul Gandomi ikinci, İstanbul'dan Halime Göktürk üçüncü olurken; İstanbul'dan Merve Karlı, İstanbul'dan İran asıllı Habib Moradi ve Van'dan İran asıllı Amineh Rabiei mansiyona layık görüldü.

Dereceye giren eserler daimi olarak sergilenecek

Sonraki yıllarda düzenli olarak yapılması planlanan uluslararası hat, tezhip ve minyatür yarışmasında hat dalında metin olarak "Cum'a suresi 1-5. ayetler", tezhip yarışmasında konu "Zahriye sayfası", minyatür yarışmasında ise konu "Hz. Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin Mesnevî'sinden Hikâyeler" oldu.

Ödüller, vuslat törenleri haftasında verilecek

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, 7-17 Aralık tarihleri arasındaki Hazreti Mevlana'yı Anma Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde verilirken, eserler de hafta kapsamında sergilenecek. Eserler ayrıca, yapımı tamamlanmak üzere olan İslâm Kültür Merkezi içindeki uluslararası müzede daimî olarak sergilenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.