Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Ulusal İstihdam Stratejisi

Ulusal İstihdam Stratejisi

Türkiye’de işsizlik yılların ihmali sonucu doğmuştur. Türkiye, 2002 yılında borç batağında kıvranan ve istihdam sağlayamayan bir ekonomik yapı içindeydi. Türkiye’de her yıl iş gücüne 800 bin genç katılmaktadır. Yıllarca biriken ve bir kangren haline gelen işsizlik meselesinin çözümü için gayretler sürmektedir. Her yıl işsizlere iş bulmak için yeni istihdam alanları bulmak zorunludur. 2004 yılında 649 bin kişi iş bularak çalışmaya başlamıştır. Hükümet tarafından öncelikle işsizliğin azaltılması için özel teşebbüse tavsiyelerde ve teşviklerde bulunulurken, kamu kurumlarına zaman zaman memur alımları yapılmıştır. Hükümet, sadece 2010 yılında; öğretmen, polis, öğretim görevlisi vs. olmak üzere 100 bin memur alımı yapılacağını açıklamıştır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Nisan 2010 tarihinde yaptığı “Ulusa Sesleniş” konuşmasında, bir buçuk milyon üyesi bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bir defa daha seslenerek, her iş adamının bir işçi alması halinde,1,5 milyon insana iş bulunacağını söylerken, “kamu yatırımlarıyla işsizlikte rahatlama sağlayacağız” demiştir. Haziran 2010’da işsizliğin çözümü için “Ulusal İstihdam Stratejisi” hazırlanmıştır.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 20 Temmuz 2010’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada işsizlik üzerinde durarak, işsizliğin çözümü konusunda açıklamalarda bulunmuştur. Başbakan Erdoğan, “Yıllardır uygulanan yanlış ekonomi politikalarının, yanlış istihdam politikalarının ortaya çıkarmış olduğu bir netice olarak görmemiz gerekirken, görülmeyen bir sorundur. Üzülerek ifade ediyorum, mesleki eğitimin ideolojiye kurban edilmesinin önemli neticelerinden biridir işsizlik. İşsizlik de, millî birlik de kardeşlik projesinin en önemli unsurlarından biri. Zira işsizlik çözülmeden, şunu bilmemiz lazım ki terörü yüzde yüz çözmek de mümkün değil.
İşsizlik çözülmeden geri kalmışlık, gelir dağılımındaki eşitsizlik, bölgesel eşitsizlik farkları çözülemez. İşsizlik çözülmeden bugün karşılaştığımız sosyal problemlerin önemli bir kısmı çözülemez. İşte GAP, DAP, KOP projeleri işsizliğe yönelik aslında yapısal bir çözümü de getirecek önemli projelerden bir tanesi” demiştir.
Başbakan Erdoğan’ın “Herkes bir işçi alsın işsizlik sorunu kalmaz” çağrısına TOBB, geliştirdiği istihdam projesi ile gönüllü olarak destek vermeyi kararlaştırmıştır.
TOBB, “Beceri 2010 Projesi” ile iş edindirme seferberliği başlatmıştır. TOBB Üniversitesi’ndeki toplantıda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da 20 Temmuz 2010 tarihinde yaptığı konuşmada şöyle konuşmuştur: “Bu aynı zamanda rekabetçilik projesidir, bir umut projesidir. Bu projede, nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik gelişmeler sonucu nitelikleri güncelliğini yitiren işsizlerimiz için iş bulma umududur. Bu proje, nitelikli insan kaynağı bulamadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için rekabet gücü kazanma umududur” demiştir. Recep Tayip Erdoğan Hükümeti, TOBB’un başlattığı istihdam projesine destek vermiştir.
Recep Tayip Erdoğan Hükümeti istihdam meselesini çözmek için önemli adımlar atmıştır. İstihdam meselesini mesleki eğitimle bütünleştiren eylem plânının 15 Temmuz 2010’da Bakanlar Kurulu’nda karara bağlandığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Birlikte elimizi taşın altına koyduk ve inşallah güç birliğimizi koruyarak istihdam yükünü Türkiye’nin omuzlarından kaldıracak, iş gücü piyasasının ihtiyacına cevap vereceğiz” demiştir. Ömer Dinçer, işsizlikle mücadelede en önemli adımlardan birinin “Ulusal İstihdam Stratejisi” olduğunu belirtmiştir. Hükümetin aldığı tedbirlerle ve yapılan yatırımlarla Türkiye’de işsizlik düşme eğilimi göstermiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR