'Ülkemizin sesi olacağız'

'Ülkemizin sesi olacağız'

Ruanda, Moritanya, Suriye, Kazakistan, Kamerun ve Burundi gibi ülkelerden gazetecilik eğitimi almak için Konya'ya gelen öğrenciler, ülkelerinin sesi olmak için bu mesleği tercih ettiklerini söyledi

Konya üniversitelerinde 3 binden fazla yabancı öğrenci eğitim alıyor. Konya, farklı kıtalardan gelen binlerce öğrenciyi buluşturdu. Şehirde şu an 100'ün üzerinde ülkeden öğrenci var. Ruanda, Moritanya, Suriye, Kazakistan, Kamerun ve Burundi gibi ülkelerden gelen öğrenciler Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü seçti.  Halklarının sesi olmak için gazeteciliği seçtiklerini söyleyen öğrenciler, gazetecilik mesleğini en iyi şekilde yapmak istiyor.

SOYKIRIMI DÜNYAYA DUYURACAĞIM

Ruandalı Jean Paul Byukusenge, Konya'nın güzel bir şehir olduğunu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)'nin yönlendirmesiyle Konya'ya geldiğini belirtti. Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan Ruanda'da, 1994 yılında büyük bir soykırımın yaşandığını belirten Byukusenge, "Şiddetli çatışmalar oldu. 100 gün içinde 800 bin kişi öldürüldü. Bu olayı unutmak mümkün değil. Ülke insanımın sesi olmak için gazeteci olmaya karar verdim. Eğitimi tamamladıktan sonra ülkeme döneceğim. Orada halkın sesi olacağım" dedi.

HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUM

Moritanya'dan Konya'ya eğitim için gelen El Ghoutoub Hamdi de, bir arkadaş tavsiyesi üzerine Türkiye'yi tercih ettiğini, Konya'nın sakin ve huzurlu bir şehir olduğunu belirterek, doğru bir tercih yaptığını söyledi. Hamdi, "Küçük yaşlarda gazeteci olmak gibi bir hayalim vardı. Şu an o hayali Konya'da gerçekleştiriyorum. Mevlana büyük bir alim. Dünya onu tanıyor ve seviyor. Buraya gelmeden önce Mevlana hakkında Arapça yazılmış birkaç kitap okudum. Mevlana, dünyanın dört bir yanında hala kitapları okunan büyük bir düşünür. Eğitimi tamamlayıp ülkeme döneceğim" açıklamasında bulundu.

KONYA BİZİM İÇİN KURTULUŞ OLDU

İç savaşın devam ettiği komşu ülke Suriye'den gelen ve Konya'da gazetecilik bölümünde okuyan Muhammed Elşeyh Ali ise "Savaştan kaçtım. Ailemle birlikte Türkiye'ye sığındık. Önce bir süre kampta kaldık. Sonra buraya taşındık. Suriye'de gazetecilik eğitim az. Eğitimde sıkıntılar vardı. O nedenle Türkiye veya Konya bizim için bir anlamda kurtuluş oldu. Küçük yaşlardan beri fotoğraf tutkum vardı. Gazetecilik yapmayı seviyordum. Bu mesleğin eğitimini Konya'da almak nasip oldu. Bizim orada Mevlana'nın ismi hep Şems ile birlikte anılır. Konya'yı seviyorum. Burada olmak bize huzur veriyor" diye konuştu.

MEVLANA'DAN DOLAYI BURAYI SEÇTİM

Kazakistan'dan gelen Marina Musa da, "Gazetecilik merakım vardı. Televizyonda gördüğüm spikerlere özeniyordum. Onların yerinde olmak istiyordum. Okul gazetelerinde ve ülkemdeki yerel gazetelerde yazılarım ve şiirlerim yayınlandı. Mesleki eğitim için burayı seçtim. İyi ki de seçmişim. Sakin ve huzurlu bir şehir. Mevlana'dan dolayı Konya'yı seçtim.  Kazakistanlılar, Türkiye'yi seviyor.  Ben Ahıska Türkü'yüm. Konya kendi şehrim gibi, Türkiye'yi kendi ülkem gibi görüyorum" dedi.

HALKIMI AYDINLATMAK İÇİN TERCİH ETTİM

Afrika'nın orta kısımlarında bulunan Kamerun'dan gelen Makwen Male Aichetou da, "Türkiye benim ikinci evim. Afrika'da Batı ve Avrupa'nın etkisi çok fazla. Ben halkımın sesi olmak için bu mesleği tercih ettim. Halkımı aydınlatmak, onların gözünü açmak için gazeteci oldum. Ülkemde yeterli eğitim imkanı yok. Ayrıca Kamerun'da Türk yatırımı çok fazla. Kardeşim de daha önce burada okuyordu. Yatırımlar ve kardeşim vesilesiyle burayı seçtim. Konya eğitim için bir merkez olmuş. Halkı da çok misafirperver. Mevlana büyük bir insan. Herkes ona saygı duyuyor. Milyonlarca kişi onu tanıyor" şeklinde konuştu.

KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM

Yine Afrika'nın ortasında yer alan Burundi'den gelen Nıbıgıra Salum da, Konya'nın büyük ve tarihi bir şehir olduğunu söyledi. Tarihi mekanların fazlalığının dikkat çekici olduğun belirten Salum, "Şehri seviyorum. Burada olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Burundi'yi pek kimse bilmez. Kongo ve Tanzanya ile komşuyuz. Gazetecilik güzel bir meslek. Okulu bitirdikten sonra mesleği icra edeceğiz" ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.