Ulaşıma zam firmaları vurdu!

Ulaşıma zam firmaları vurdu!

Geçim şartlarının zorlaşması ve akaryakıta gelen zamlar ile birlikte bilet fiyatlarına artış yapılması ve en önemlisi de Türkiye'nin 24 Haziran Pazar günü bir erken seçime gitmesi otobüs firmalarını olumsuz etkiledi

Ramazan Bayramı telaşı yavaş yavaş başladı. Bayramı gurbetteki ailesi, yakınları, akrabaları ve dostları ile geçirmek isteyen vatandaşların bir kısmı bilet almak için garların yolunu tuttu. Çeşitli sebeplerden ötürü bu yıl bayram tatiline gidemeyen vatandaşların sayısındaki gözle görülür artış da dikkatlerden kaçmadı. Yakın zamanda akaryakıta ve benzine gelen zam, doğrudan biletlere de yansıdı. Bilet fiyatlarında yüzde 50'ye yakın bir artış oldu. Fiyatlardaki bu yükseliş, bayram tatiline gitmeyi düşünen vatandaşların kararından vazgeçmesine sebebiyet verdi. Ayrıca Ramazan Bayramından bir hafta sonra "24 Haziran Pazar" günü erken seçimin olması da vatandaşın bayram tatilinden vazgeçmesine neden oldu. Firmalardaki hareketlilik, geçen bayramlara göre hayli düştü.

SATIŞLARIMIZ GEÇEN BAYRAMLARA GÖRE SÖNÜK

Otobüs firmaları, Ramazan Bayramı öncesi dertli. Otogarda hareketlilik olmasına rağmen, yoğunluk diğer bayramlara göre hayli düşmüş durumda. Firmalar, sıklıkla seferlerini iptal ettiklerini ifade etti. Yoğunluğun azalmasına gerekçe olarak da, akaryakıta gelen zam ölçeğinde otobüs bilet fiyatlarına yapılan zamlar gösteriliyor. Otobüs firması yetkilileri, "Mesleki hayatımızda hiç bir bayramda iş anlamında bu kadar  zayıf bir dönemden geçmemiştik" dedi. Yetkililer, daha sonra şunları kaydetti: "Bayram öncesi bir yoğunluğun olduğu doğru. Bu yoğunluk sadece geçmiş yıllardaki bayramlara göre çok az. Akaryakıta zam geldi. Pompaya yansıyan artış, otobüs bilet fiyatlarına da doğrudan etki etti. Yakın dönemde Ankara'ya 25-30 liraya giden yolcular, bugün 45-50 TL'den gidiyor. Daha kısa bir süre önce İstanbul'a 80-85 liraya giden yolcular, bugün 115-120 TL'ye gidiyor. Zaten otobüsçüler olarak biz son yıllarda son tercihtik. Vatandaş, otobüse vereceğim paraya kendi arabama benzin koyarım özel aracım ile yolculuk yaparım diyor. İşlerimiz bu sebeple azaldı. Seferleri iptal ediyoruz. 2-3 kişi ile yolculuk mu yapılır? Bayramdan hemen bir hafta sonra da bir seçim var. Bunların hepsi bir araya gelince bayram tatili de otobüsle yolculuk yapmak da ikinci plana atılıyor."  

YHT YİNE TERCİHTE İLK SIRADA YER ALIYOR

Bayram tatili için seyahat etmek isteyen vatandaşların tercihinde ilk sırada yine Yüksek Hızlı Tren (YHT) yer alıyor. Bayram öncesinde YHT Garı'nda yoğunluk yaşanıyor. Bilet fiyatlarında ise geçmiş dönemlere göre bir farklılık görülmüyor. Konya-Ankara arası sefer fiyatları 31 TL. Konya-İstanbul sefer fiyatları da 86 TL. YHT bilet fiyatlarının otobüslere göre daha az olması ve istenilen noktaya trenle daha hızlı varılması YHT'ye olan ilgili artırıyor.

ERKENDEN ALANLAR UCUZ UÇUYOR

Ulaşımı diğer taşıma araçlarına göre daha rahat olan uçağa da talep var. Özellikle bayramdan aylar öncesinden ucuza uçak bileti alan yolcular, Konya Havalimanı'nda bir yoğunluk oluşturuyor.  Konya'dan en fazla İstanbul Atatürk Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına sefer oluyor. Ucuz bilet almayan vatandaşlar, uçak biletine cep yaktığı için yanaşamıyor. Uçak bilet fiyatları, uçağın kalkacağı saate, ineceği havalimanına ve koltukların yerlerine göre farklılık gösteriyor. Konya'dan Atatürk Havalimanına en ucuz uçuş fiyatı 258 TL'den başlıyor ve 342 liraya kadar yükseliyor. Konya'dan Sabiha Gökçen Havalimanına bayram arifesinde en ucuz uçuş da 175 liradan başlıyor. Havalimanına gitmek için kullanılacak taksi veya Havaş fiyatları da bu rakamlara eklenince vatandaşın gözünü korkutuyor.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum