Ukrayna’nın Özel Ortaklık Teklifine Obama “hayır” Dedi

Ukrayna’nın Özel Ortaklık Teklifine Obama “hayır” Dedi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, NATO dışı özel ortaklık statü teklifine olumlu cevap alamadıklarını söyledi.CNN International yayınına katılan...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, NATO dışı özel ortaklık statü teklifine olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

CNN International yayınına katılan Poroşenko, Obama’nın özel statü teklifine hayır dediğini, ancak Kiev-Washington ilişkilerinin en az özel statü ortakları kadar iyi olduğunu ifade etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı’na göre Beyaz Saray’la ilişkiler tatmin edici seviyede.

Poroşenko, dün de ABD Kongresi’nde bir konuşma yapmış kendilerinin demokrasi mücadelesi verdiklerini, Rusya ile savaşın Ukrayna kadar Amerika’nın da savaşı olduğunu iddia etmişti. Poroşenko’nun 40 dakika kadar süren duygulu konuşması kongre üyeleri tarafından uzun alkışlanmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, ABD ile anlaşmalarının ağır silahların sevkiyatını içermediğini, ancak başka ülkelerden bu silahları edinebileceklerini ifade etti.

Kiev’in NATO üyeliğinin bu süreçte gerçekleşmeyeceğinin de farkında olduklarını vurgulayan Poroşenko, “Biz şu an NATO üyeliğini istemeyecek kadar durumun farkındayız. Ancak bu ihtimali hep aklımızda tutuyoruz… Ukrayna’nın askeri varlığının güçlendirilmeye ihtiyacı var. Doğu Ukrayna krizinin diplomatik yolla çözülmesini destekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD, 1989’da aldığı kararla NATO dışında özel müttefik statüsü oluşturdu. Avustralya, Mısır, Japonya, İsrail ve Güney Kore, ABD’nin NATO dışı özel müttefiki ülkeler arasında yer alıyor. ABD özel statüde yer alan ülkelere silah sevkiyatında herhangi bir sınırlaması bulunmuyor. Washington’ın Ukrayna’nın dışında Moldova ve Gürcistan’a da özel statü vereceği iddia ediliyordu.

Ukrayna’nın tarafsız statüsünün devam etmesinin Moskova açısından temel bir konu olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in NATO ile daha yakın ilişki çabasının Rusya ve Avrupa’yı karşı karşıya getirme girişimi olarak değerlendirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.