Ukrayna, Abd’nin “nato Dışı Ana Müttefiki” Olacak

Ukrayna, Abd’nin “nato Dışı Ana Müttefiki” Olacak

Rusya ve Batılı ülkelerin Soğuk Savaş sonrası ilk kez bu düzeyde karşı karşıya gelmesine neden olan Ukrayna, ABD’nin “NATO dışı ana müttefiki” (MNNA) oluyor. Ukrayna Adalet Bakanı Pavlo Petrenko yaptığı açıklamada, “Ülkemizin...

Rusya ve Batılı ülkelerin Soğuk Savaş sonrası ilk kez bu düzeyde karşı karşıya gelmesine neden olan Ukrayna, ABD’nin “NATO dışı ana müttefiki” (MNNA) oluyor. Ukrayna Adalet Bakanı Pavlo Petrenko yaptığı açıklamada, “Ülkemizin içinde bulunduğu durum dikkate alındığında, ABD’nin müttefiki konumunu kazanıyoruz. Zannediyorum bu pozisyon bu yıl sonundan önce gerçekleşir…” dedi.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Ukrayna, ABD’nin NATO dışı müttefiki pozisyonu ile ilgili çalışmaları başlattı. Petrenko, “Sanıyorum bu NATO tam üyeliği için bir geçiş süreci olacak.” dedi. Kiev yeni pozisyonu ile NATO’dan askeri teknik yardım almayı planlıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun emri ile Ukrayna’nın askeri bloklar içinde yer almama statüsünde değişikliğe gidiliyor. Konu ile ilgili de yasal süreç başlatıldı.

Galler’de düzenlenecek NATO zirvesine katılacak Poroşenko burada ABD Başkanı Barack Obama ile de bir araya gelecek. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, 18 Eylül’de Washington’a bir ziyaret gerçekleştirecek.

Poroşenko daha önce ABD Kongresi’ne başvuru yapacaklarını ve NATO dışı ana müttefik statüsü isteyeceklerini ifade etmişti. Halen NATO üyesi olmayan İsrail, Japonya, Güney Kore ve Filipinler gibi ülkeler ABD ile bu özel statü üzerinden askeri işbirliklerini sürdürüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.