Üftâde Hazretleri’ne Uluslararası Sempozyumla Anılıyor

Üftâde Hazretleri’ne Uluslararası Sempozyumla Anılıyor

Düşünce, ahlak ve gönül dünyamızda asırlar boyunca büyük iz bırakan Âriflerin Sultânı Üftâde Hazretleri’nin, mânevî şahsiyetinin daha iyi anlaşılması ve günümüz insanıyla buluşturulması amacıyla ‘Uzaktaki Yakîn’ ismiyle düzenlenen Uluslararası Üftâde Haz.

Düşünce, ahlak ve gönül dünyamızda asırlar boyunca büyük iz bırakan Âriflerin Sultânı Üftâde Hazretleri’nin, mânevî şahsiyetinin daha iyi anlaşılması ve günümüz insanıyla buluşturulması amacıyla ‘Uzaktaki Yakîn’ ismiyle düzenlenen Uluslararası Üftâde Hazretleri Sempozumu türbe ziyareti ile başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi ve Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı’nın organize ettiği etkinlik kapsamında Üftâde Hazretleri’nin türbesinin ziyaret eden dernek yetkilileri ve katılımcılar dua etti. Camide kılınan cuma namazının ardından katılımcılara lokum ikram edildi.

Üftâde Hazretleri’nin türbesini ziyaret eden programın organizatörlerinden Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şube Başkanı araştırmacı yazar ve mutasavvuf Cemalnur Sargut, çıkışta Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonlarına sempozyumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cemalnur Sargut, Müslümanları Peygambere (sav) ulaştıran Allah’ın yıldızları olduğunu belirterek, “Onların en mübareklerinden bir tanesi Kutbül Aktab makamında Üftade Hazretleri. İslam’ın gerçek manasını, tevhidi, aşkı ve sevgiyi bize öğreten bir sultan. Bizim bütün gayemiz bu sempozyumlarla gelen yabancı profesörlerle dünyaya onları tanıtmak.” dedi.

    Geçen sene yaptıkları Hacı Bayram Veli sempozyumdan sonra Oxford’da Hacı Bayram Veli derslerinin okutulmaya başlandığını anlatan Sargut, “Dileriz ki bu sempozyumdan sonra Oxford’da, Harvard’da Üftade dersleri okutulsun ve İslam bu şekilde dünyaya hakiki manasıyla ve gülen yüzü ile anlatılsın ve öğretilsin. Gayemiz budur.” şeklinde konuştu.

    3 günlük sempozyuma Kanada’dan Oxford ve Harvard’a kadar dünyanın her yerinden 25 profesörün katılacağını anlatan Cemalnur Sargut, şunları söyledi: “Diliyoruz ki bu günden sonra Türkçe ve İngilizce basılacak olan bu sempozyum kitabı da dünyaya yayılsın.”

    Program için önce türbesini ziyaret ederek Üftade Hazretleri'nin manevi şahsından izin aldıklarını anlatan Cemalnur Sargut, sözlerini şöyle tamamladı: “Tabi önce izin aldık kendilerinden, ancak izinleri yüzü suyu hürmetine programa başlıyoruz inşallah.”

    ÜFTÂDE HAZRETLERİ KİMDİR

    Asıl adı Mehmet Muhiddin olan hazretleri, daha sonraları biçâre, âşık anlamlarına gelen “Üftâde” mahlasını kullanmış. 1477’de Bursa’ da doğup, 1580’de vefat etmiş. Tophane semtinde yaptırdığı caminin hazîresine defnedilen Üftâde Hazretleri, iyi bir tahsil görüp Hacı Bayram Velî’nin halifelerinden Hızır Dede’ye intisap edip hizmet ve sohbetlerinde bulunmuş ve seyr-i sülûkunu onun yanında tamamlamıştır. Üftâde Hazretleri, çok genç yaşta, şeyhinden icâzet almıştır. Hz. Üftâde tasavvufî görüşü ve anlayışı ile Yûnus Emre’nin tâkipçilerinden sayılır. Âlim, şâir ve velî kişiliği ile tanınan Hz. Üftâde’nin eserleri; Vakiat, Nasihat ve İrşadnâme, Dîvan’dır. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.