Uçağı yardımcı pilot kasten düşürmüş!

Uçağı yardımcı pilot kasten düşürmüş!

Fransa'da düşen ve tüm Avrupa'yı sarsan uçakla ilgili Marsilya Savcısı'ndan flaş açıklama geldi.

Fransa'da 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak faciasının ardından, uçağın düşüş nedeniyle ilgili ilk resmi açıklama Marsilya Savcısı'ndan geldi. Savcı, "Görünen o ki yardımcı pilot uçağı kasten düşürmüş." dedi. Fransız yetkililere göre yardımcı pilotun adı Andreas Lubitz. Savcılık, yardımcı pilotun 'aranan bir terörist' olmadığını açıkladı. Kara kutuyu inceleyen Fransız savcılar, pilot kokpitten ayrıldıktan sonra yardımcı pilotun kontrolü ele aldığını ve pilotun yeniden kokpite girişini engellediğini belirtti.

Marsilya Savcısı, uçak irtifa kaybetmeye başlayınca uçağın içinden çığlık sesleri geldiğini ifade etti. Alman vatandaşı olan yardımcı pilotun uçağı kasten düşürerek 150 kişinin ölümüne sebep olduğu sonucuna varıldı.

2'Sİ BEBEK 150 KİŞİ CAN VERDİ

Alman havayolu firması Lufthansa'nın alt şirketi Germanwings'e ait yolcu uçağı Barcelona'dan Düsseldorf'a giderken Fransa'nın güneyinde Barcelonette bölgesinde düşmüştü. Uçakta bulunan ikisi bebek 144 yolcu ve 6 mürettebattan kimsenin kurtulamamıştı.

PİLOTLA İLGİLİ İLK İDDİA AMERİKAN GAZETESİNDEN GELMİŞTİ

Dün incelenmeye alınan uçağın karakutusundan elde edilen ilk verilere ulaşan Amerikan New York Times gazetesi, uçağın düştüğü esnada pilotlardan birinin kokpitin dışında olduğunu duyurmuştu. Uçuşun ilk dakikalarında kokpitteki sesleri kaydeden karakutuda kabin ekibinin normal konuşmalarının duyulduğu ilerleyen dakikalarda ise geriye giden bir koltuk sesi ile birlikte açılıp kapanan kapı sesinin duyulduğu belirtilmişti.

Soruşturmaya katılan askeri bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin uçak düşerken kokpitin dışında olduğunu iddia etmişti. Gazeteye konuşan yetkili "Pilot kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı." dedi.

Kokpitin dışında kalan pilot, son çare olarak kapıyı kırmaya çalıştı. Ancak kokpitin kurşun geçirmez, çelik kapısını kırmayı başaramadı.

Uçağın 38 bin feet'ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyalog geçmedi. Alpler'e çakılması sekiz dakika süren uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadı. Kokpit dışından sadece telefonla haber verilebilirdi ancak hem yüksek irtifa nedeniyle hem de Alpler'de telefon çekmediği için bu da yapılamadı.

BİRİ DIŞARI ÇIKTI

Soruşturmaya yakın bir kaynak ise AFP'ye yaptığı açıklamada, kokpit kayıtlarında, pilotlardan birinin koltuğunun geri çekildikten sonra kapının açılıp kapandığının duyulduğunu söyledi.

SADECE ALARM SESİ GELDİ

Bir süre sonra kapının çalındığını ve uçak düşene kadar bir diyalog olmadığını belirten kaynak, bu süre zarfında sadece uçağın dağa yaklaştığına dair alarm sesinin duyulduğunu ifade etti.

KAPI BLOKE EDİLİRSE AÇILMAZ

New York Times'da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, 2001'de 11 Eylül saldırılarının ardından yapılan düzenlemeler uyarınca kokpit kapılarının dışarıdan açılamadığını söyledi. Sözcü, "İkinci pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz" dedi.

UÇAĞIN ENKAZI DA, CESETLER DE PARAMPARÇA

İrtifa kaybederek yüksek bir hızla çakıldığı tahmin edilen uçağın enkazı paramparça olmuş durumda. Bugüne kadarki birçok uçak kazasının aksine, etrafa saçılan parçaların bir uçak enkazına ait olduğunu belli edecek şekilde kuyruk, kanat ya da gövdeye ait büyük bir kalıntı yok. En büyük parça yaklaşık 3 metre büyüklüğünde.

AİLELER KAZA BÖLGESİNDE

Kazada hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları Barcelona ve Düsseldorf'tan kalkan iki uçakla kaza bölgesine getirildi. Fransa İçişleri Bakanlığı yetkilisi Pierre-Henry Brandet aileler olay yerinde kazayla ilgili incelemeyi yürüten savcıyla görüşeceğini söyledi. Kaza haberinin ardından Barcelona ve Düsseldorf'taki havalimanlarına koşan aileler için kriz masası kurulmuş ve psikolojik destek veriliyordu.

CESETLERİN TOPLANMASI GÜNLER SÜRECEK

Fransa polisi cesetlerin toplanmasının günler sürebileceği düşüncesinde. Parçalanmış olan cenazelerin teşhiş edilmesi de uzun zaman alabilir. Bunun için ailelerden DNA örnekleri alınıyor.

Enkazda aranan başka önemli kalıntı ise uçağın diğer kara kutuları. Kazanın nedeninin tam olarak anlaşılması buradan elde edilecek ipuçlarına bağlı.

YOLCULARIN UYRUKLARI TESPİT EDİLİYOR

Germanwings havayolu şirketi, Fransa'nın güneyindeki Alp Dağları'nda bir kayak merkezi yakınlarında düşen uçağındaki 150 kişinin uyruklarını tespit etmeye başladı. Schengen bölgesindeki uçuşta pasaport kontrolü yapılmaması ve çifte vatandaşlığa sahip yolcular olması nedeniyle süreç yavaş işliyor. Düşen uçakta bulunan yolculardan birinin Türk kökenli olduğu kesinleşti.

Yolcu yakınlarının da yardımıyla şirketin şimdiye dek edindiği bilgilere göre yolcuların uyrukları şöyle:

72 Alman,
35 İspanyol,
2 Avustralyalı,
2 Arjantinli,
2 İranlı,
2 Venezuelalı,
2 ABD'li,
1 İngiliz,
1 Hollandalı,
1 Kolombiyalı,
1 Meksikalı,
1 Japon,
1 Danimarkalı,
1 Belçikalı,
1 İsrailli.

Buna karşın çarşamba günü İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ölenlerden en az üçünün İngiltere vatandaşı olduğunu söyledi. İspanya hükümeti de ölenlerden en az 49'unun İspanyol vatandaşı olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.