Üç tekerlekliler iş bekliyor

Üç tekerlekliler iş bekliyor

Şehir merkezinin düz olması dolayısı ile başka şehirlerde fazla kullanılmayan birçok araç Konya'da yaygın bir şekilde kullanılıyor

Bunların başında üç tekerlekli motorsikletler geliyor. Bir zamanlar çok kişinin ekmek kapısı olan bu üç tekerlekli motorlara yük taşımacılığında artık fazla rağbet gösterilmiyor.
Üç tekerlekli motor ile yaklaşık 42 yıldır yük taşımacılığı yapan İbrahim Mutlu, işlerinin eskisi gibi olmadığını söyledi. Bu işe ilk başladığı zaman yük taşımacılığında üç tekerlekli motorların büyük  oranda rağbet gördüğünü söyleyen Mutlu, zamanla bu ilginin azaldığını, günümüzde ise yok olma derecesine geldiğini belirtti. Mutlu, “1971 yılında kendime aldığım bir tane üç tekerlekli motor ile eşya taşımaya karar verdim. O zamanlarda Kadınlar Pazarı'nın bulunduğu bu alanda bizim işlerimiz çok iyiydi. Şehir merkezinde fazla iş olmazdı. Ençok buralarda yük taşırdık. Burada alışverişini yapanlar, bizleri çağırır biz de onlar ile pazarlık yapar, eşyalarını evlerine kadar taşırdık o zamanlar işlerimiz çok iyiydi” dedi.
İŞ OLACAK MI DİYE BEKLENİLİYOR
Üç tekerlekli motor taşıyıcılarının zamanla çoğaldığını söyleyen Mutlu, “Ben ilk bu işi yapmaya başladığımda fazla üç tekerlekli motor yoktu buralarda.  Ama aradan geçen zaman içerisinde insanların da buna talebinin fazla olmasından dolayı, bu motorların da sayısı arttı. 80'li-90'lı yıllarda artan bu motorların sayısı biraz zaman sonra tekrar düştü. Bu kadar motor çok olunca, taşıma yapan insanların işi de azalır oldu. Bazı arkadaşlarımız bundan ekmek parası kazanamayınca, motorunu satıp başka işlere yöneldi. Şimdiler de ise biz bu alanda 3 arkadaş iş olacak mı diye bekliyoruz. Burada motorlu sayısı az ama iş yine olmuyor. Ama biz yine de üç beş kuruş evimize ekmek parası götürmek için çalışıyoruz. Allah'da bunun karşılığında rızkımızı veriyor çok şükür” diye konuştu.
'OTOMOBİL ÇOĞALDI İŞLER AZALDI'
Kendi işlerinin azalmasında insanların hayat standartlarının yükselmesinin etkili olduğunu dile getiren Mutlu, “42 yıl önce bu kadar otomobil yoktu piyasada. Bunların yaptığı işleri bizler yapıyorduk. Ama şimdi halkın gelir seviyesi yükseldi. Birçok kişinin altında kendi arabası var. Alışveriş yaptığı zaman kendi eşyalarını kendisi götürüyor. Bizlere iş kalmamış oluyor. Ancak, kendi aracına koyamayacağı bir şeyler olduğu zamanlar bizlere taşıttırıyor. Bunların içinde de ekim zamanı geldiğinde buradan tohumluk patates, soğan gibi tohumluklarını alıyorlar. Bunları iki-üç çuval aldıkları zaman kendi araçları bunları almıyor ya da aracı batmasın diye bunları aracında taşımak istemiyor. O zaman da bizden bunları taşımayı istiyorlar. Bize de iş çıkmış oluyor. Ya da buradaki dükkanlardaki arkadaşlardan dükkanlarında bulunan bir ürünün çöpe atılması gerekiyor ama bunu kendileri araçları ile taşımak istemiyorlar. O zaman da bizden istiyor biz onları istedikleri yere taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
ADAKLIK KURBANLIKLARI DA ULAŞTIRIYORLAR
En çok taşıdığı ürünler hakkında da bilgi veren 42 yıldır üç tekerlekli motor ile yük taşımacılığı yapan İbrahim Mutlu, “İlk başlarda fazla otomobil olmadığı için buralarda alışverişlerde alınan hemen her şeyi taşıyorduk. Müşteriler bunu talep ediyordu. Ancak, daha sonra belli başlı eşyalar ve yükler taşınır oldu. Bunların başında da tohumluk olarak alınan patetes ve soğan torbaları. Evlerde yapılacak olan küçük çaplı tamiratlar için alınan pirket, tuğla, çimento ve bunlara benzer eşyalar geliyor. Bunlar kadar, adak olarak alınan kurbanlıklar da en çok taşıdıklarımız arasıda yer alıyor. Bu adaklıkları adayan kişiler, burada mal sahipleri ile pazarlığını yapıyor. Aldığı malı genellikle Kur'an kurslarına götürmek istiyorlar. Bizi de buralarda görüyorlar ve bizden taşımamızı istiyorlar” dedi. Mutlu, yapılan taşımalarda belli bir ücretin olmadığını gidilen yerin uzaklığına göre önceden ücretin pazarlığının yapıldığını söyleyerek, iki tarafında memnun olduğu ücretlerde anlaşıldığını sözlerine ekledi.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.