Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Üç Aylarınız Mübârek Olsun

Üç Aylarınız Mübârek Olsun

Efendim yazımızın başlığında belirttiğimiz gibi bugün Müslümanlar için kutsal olan üç ayların başlangıç günü olması hasebiyle siz değerli okurlarımızın ve tüm İslam âleminin üç aylarını tebrik ediyor her birerlerimizin her yönlü selâmete kavuşmasını Cenâb-ı Hakk’dan niyaz ediyoruz. İnşaALLAH üç aylar Müslümanlar için hayırlara vesile olsun diyoruz.

Bilindiği üzere kutlu ve bereketli bir zaman dilimine girildi. Recep, Şaban, Ramazan bizler için gâyet ehemmiyetli aylar. Kişisel ve toplumsal olarak bizleri huzûra sukûna kavuşturacak olan bu güzel ayları kendisine yaraşır şekilde ihya edebilmeyi kalbî hayâtımız yönüyle de gerekli istifâdeler sağlayabilmeyi yüce Rabb’im nasip etsin.

İki cihânın Sultânı Peygamberimiz bu aylarda bilindiği üzere; ‘Ey Allâh’ım! Receb ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.’ Diyerek dua ederlerdi. Bizler de aynı dileklerdeyiz. Üç ayların her biri birbirinden değerli günlerini Müslümanlar olarak lâyıkı veçhile değerlendirebilmek en büyük temennimizdir. Zira sene boyu mâneviyattan uzak yaşanan hayatlar insanlarda menfi sinerji biriktiriyor. Bunu boşaltmanın ya da pozitif enerjiyle doldurabilmek artık kişiye kalmış. Üç aylar insanların olumlu duygularla dolması adına mükemmel zeminsel getirileri olan mübârek vâkitler… Faydalanan kendi ruhâniyetinin yükselişi için iyi bir adım atmış olur.

Üç ayların ilki Recep ayı, Allah Teâlâ’nın ayı yâni ‘Şehrullah’, Şaban ayı şanlı Rasûlumuzun ayı, Ramazan ise ümmetin ayı olarak dîni literatürde geçer. Bugün başlayan Receb ayı bizim sâhibimiz yüce Yaratıcımız’a vasf edilen bir mübârek ay, kutlu bir iklim. Daha önceki yazılarımızda üç aylarla ilgili pek çok güzel bilgi paylaşımlarımız olmuştu. Onları tekrar etmeden tabî ki geçemeyiz. Zira ibâdetlerle ilgili paylaşımlar idi. Neler meselâ; Bu güzel ayda Rasûlümüz oruçlar tutardı sevapları çokça idi. Önümüzdeki Perşembe gecesi Regâib gecesi bilhassa o gün ertesi gün önceki gün oruçlar tutmak gâyet faziletli. Zira sevgili peygamberimiz öyle yapardı. İnsan bünyesini Ramazan oruçlarına hazırlamak için bu ayı oruçlara hazırlık basamağı olarak değerlendirebiliriz. Yine;

Cenâb-ı Hakk’ın ayında O’nu hoşnut edecek, rızâsını kazanacak ameller işleyebiliriz. Oruçların yanında kutsal kitâbımızı okumalarımızı artırabiliriz. Hatta ben geçen sene gerçekleştirmiştim inşaALLAH bu senede aynı niyetteyim. Sırf Rabb’imizin rızâsı için bir hatim yapabiliriz. Neden olmasın değil mi? Hatimler sâdece Ramazan ayına has olmamalı. Mümin kişi Kur’ân’ı Kerim’i her dâim baş tâcı etmeli, ona daha çok eğilmeli. Hem muhtevâsını öğrenmeli hem mânen okuyarak rûhunu doyurmalı.

Oruç ve Kur’an okumalarımıza ilâveten Allah Teâlâ’nın ayı olan Receb ayında hayır-hasenatlar yapılabilir, yetim başı okşanabilir, ihtiyaçlılar gözetip kollanır. Hâne içinde üç ayların bereketi ve güzelliği çocuklara, büyüklere sevgi-saygı çerçevesinde yayılmalı, konu-komşu üç ayların kutlu zeminlerini aralarında sevinçle karşılamalı, tebrikleşmeli, güzel teşvikler yapılmalı.

Bizler müminler olarak kendimizi Ramazan ayının güzelliklerine ulaştırabilmesi açısından ibâdetlerimizi artırmak adına kendimiz sığaya çekerek tevbe ve istiğfâra daha çok yönelmeli, nafile namazlar –duhan, evabin, teheccüd- kılarak Hakk’ın divânına durmalı… Zikrü tesbihatı artırmalı.. Tefekkür boyutumuz olmalı. Cenâbı Hakk’ın bizlere çeşit çeşit sonsuz ikramlarına karşılık biz beş vakit namazı dünya telâşesinden ne kadar yetiştirebiliyoruz??? Doğrusu bu yana biz böylesi engin bir ikram sâhibi Rabb’imiz karşı ibâdetler sunma konusunda hiç de O’nun kadar cömert değiliz. Halbuki Allah Azze ve Celle’nin bizim ibâdetlerimize asla ihtiyâcı yok. Biz güzel ahlak sâhibi olabilmemiz, rûhen sıkıntılarımızdan kurtulmamız, huzurla dolmamız açısından ibâdetlere ihtiyâcımız var. İnsanların iyiye, güzele ulaşabilmesinde ibâdetlerin büyük katkısı vardır. Haydi hayırlısı. Rabb’im hepimizi Rabb’in ayından en kâmil şekilde istifâde edenlerden eylesin diye niyazlarda bulunuyoruz efendim. Gününüz hayırla dolsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR