Muzaffer Dereli

Muzaffer Dereli

Üç Aylar ve “BERAT” Gecesi

Üç Aylar ve “BERAT” Gecesi

Yıl on iki aydır.

Her birinin adı vardır.

Bizde yerleşmiş bir de mübarek aylar vardır ki ona Üç Aylar denir.

Evet, mübarek günler!

İçinde sakladığı “mübarek geceler!”

Bir bir tükeniyor yine…

Ömrümüzden ömürler gidiyor. Gün gün eksiliyor. Haftalar, aylar ve yıllar…

Geriye dönüp bakıyor muyuz bazen? Ne gitti diye. Bir de düşünüyor muyuz “acaba ne kaldı” diye…

Âh yıllar… Bir bir gidiyor elden…

Gider, gider ve kalır bir gün!

Sonra o da gider.

Kul Rabbine gider o gün!

Gözler ağlamaklı, yürekler yangın, gönüller durgun.

Ne yaptın ey nefsim!

Ne yaptın koca ömrü?

Âh gençlik diyesi geliyor insanın!

Neredesin ya da nereye gittin?

Sonra da “ey genç adam” diye haykırası geliyor içinden avazı çıktığı kadar…

“Sakın boşa verme ömrünü!”

Ömür, basamaklara benzer. Önce çıkarsın soluk soluğa… Sonra da hızla inersin tepeden aşağıya. Kimse durduramaz seni! Sen zaten duramazsın…

Şimdi bir tomurcuk gül gibisin,

Ama bil ki bir gün solacaksın…

Solmadan keseni doldurmaya bak!

Ebedî âlemi kurtarmaya bak!

***

Recep, Şaban ve Ramazan…

“Allah’ım! Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır,”  (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259) diye dua ederdi Efendiler Efendisi SAV.

Biri gitti içindeki mübarek geceleriyle. Reğaib ve Mi’rac’ıyla. Bir daha gelir mi bize bilmeyiz.

Diğerinin yarısındayız. Ama bir müjde daha almaktayız:

Berat müjdesi…

Rabbimiz bereketini lütfeylesin!

Ne güzel her biri…

Birer hazine tabii ki!

Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir.

Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır. (Halit ÜNAL, TDV. İslam Ansiklopedisi, İst.-1992, V/475-476)

Beratımızı almak dileriz her birimiz Rabbimizden. Bu aşk ve şevkle kulluk yaparız O’na. O’nun sevgisi ne yüce, muhabbeti ne tatlı ve ibadeti ne eşsiz bir haz…

“Rabbimiz ancak Sana kulluk yapar ve sadece Senden yardım dileriz,” deriz. (1 Fatiha Suresi, 4)

Bu ne yüce duygu, ne büyük bir lütuf! Zira O’na kulluk ve ibadet herkese nasip olmaz. Bu konuda da O’nun yardımını dileriz tabii ki!

Bu gece bir tövbe gecesidir:

“De ki! Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. ” (39 Zümer Suresi, 53)

Hadis-i Şeriflerde ise şu müjdeler vardır ki bundan dolayı Berat Gecesi diye anılmıştır:

 “Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim! Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim,” buyurur. (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191 ( I, 444) Hadis No:1388.)

Âişe Annemiz (ra) şöyle anlatır:

"Bu gece (Şaban'ın on beşinci gecesi) Peygamber (s.a.v.)’i (odanın içinde) aramaya başlamıştım ki (O’nu) başını secdeden kaldırırken buldum. Buyurdu ki:

“Ey Aişe, Allah ve Rasulü’nün seni korkutmasından mı korktun? dedim. Hz. Aişe validemiz “Diğer hanımlarından birinin yanına gittiğini zannettim” dedi. Peygamberimiz buyurdu ki Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde (bu gecede) dünya semasına iner, Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar."( İbn Mace, İkametü’s-Salat, 191, (I, 444), H.No.1389)

Bu gecelere mahsus özel ibadetler hadislerde yoktur. Ancak kişi kaza ve nafile namazlar kılar, tesbih namazı kılabilirse iyi olur, Kur’an-ı Kerim okur, tesbihat, salavat ve özellikle istiğfarla meşgul olur.

Zaman zaman oruç tutar mü’minler bu günlerde. Ramazana alıştırırdı Allah Rasûlü (sav) Efendimiz kendilerini. Ashabını da uyarırlardı. Çünkü Ramazan ayı tamamen oruçla geçirilecekti. O günler kazanç günleridir. İnanmış insanlar oruç, teravih, zekât, sadaka ve diğer ibadetlerle tam bir hasat mevsimi yaşarlar. Bundandır ki Peygamberimiz (sav) Ramazana ulaştırması için Cenab-ı Hakk’a dua ederlerdi.

Rabbimiz ona ve mübarek Kadir gecesine de ulaşmayı cümlemize nasip eylesin!

Berat gecemiz, Beratımız olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Dereli Arşivi
SON YAZILAR