Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Üç Aylar Geldi

Üç Aylar Geldi

Yüce dîni İslam vahiy yoluyla vâr ettiği eşsiz prensipleriyle, kâinatta en kâmil biçimde yaratılan insanoğluna huzur ve mutluluk sunan yegâne sistemdir. Yine yüce İslam insanın yaşadığı dünya hayâtına sâdece Allâh’ın (c.c) hükümlerinin hâkim olmasını istemiş ve böylece insanı kula kul olmaktan kurtarmıştır.
Yeryüzünde Cenâb-ı Hakk’ın vekili olan insan, kendini özenle yaratan Rabb’ine olan kulluğunu idrak etmek ve İslâm’ın mükemmel hükümlerini incelikleriyle yaşamak için dünyâya gönderilmiş bir halifedir. Yaşam çizgisinde insana, maddeye, yaşama kul olmayan yalnızca Allah Teâlâ’ya kul olabilenlere ne mutlu!
Dünya çeşit çeşit problemleriyle hakikaten zor ve çetin bir imtihan meydanıdır. Nasıl dünyâdaki imtihanları kazanmak için müthiş sayu gayretler sarf ediliyorsa ayni gayretlerin daha fazlasını en itinâlı bir şekilde ebedi saadeti kazanmak için de göstermeli. Bu akıllı olan her kişinin üzerinde düşünmesi ve uygulaması gereken bir gerçektir.
Acaba âhiret imtihanımız için dünyâda ne gibi hazırlıklar yapıyoruz. Bizleri cennete taşıyabilecek sâlih amellerimizin hesâbını tutuyor muyuz? Peygamber efendimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın şefaatine nâil olabilecek miyiz? Kevser havzından su içebilecek ve sırâtı geçebilecek miyiz? Cennete girebilecek, oradaki sâlih insanlarla berâber olabilecek miyiz? Bunları hayal edebilmemiz bile güzeldir. Ancak hayalleri hakikate ulaştırmak için emek şarttır.
Dünyâda hayâtı doyasıya yaşarken âhiret ihmal edilmemeli. Cenâb-ı Hak dünya imtihanını yüz akıyla verenlerin arasına bizleri de katsın. İmanla yaşayıp iman üzere huzuruna alsın. Kabir ahvâlimizi güzel eylesin, bizi azâba düçar kılmasın. Ve o dehşetli günün sorgulamasını kolay kılsın. Daldığımız gaflet uykusundan bizleri uyandırsın. (Amin.)
İşte bir uyanış, diriliş iklimi geldi. Ekme, dikme, sulama, yeşertme ve sonra da bereketle devşirme mevsimi olan mübârek üç aylar var önümüzde. Günahlara karşı teyakkuzda olma, arınma, durulma, hayra ulaşma vakti şimdi. Silkinme, toparlanma, rahmete erme vakti bu üç aylar. Şimdiye kadar kim bilir ihya edemediğimiz kaç üç aylar geçti. ‘Bu sefer boşa geçmemeli’ demeli, sene boyu daldığımız gaflet uykusundan artık uyanmalı…
Eğer on bir ayın sultânı olan Ramazan ayını hakkıyla idrak etmek istiyorsak bugünden Allâh Teâlâ’nın ayı olan Recep ayından uyanmaya başlamak gerek. Cenâb-ı Hak biz kullarına merhâmet ederek iyi ki böyle arınma, toparlanma gün ve gecelerini lütfetmiş. Böylesi kutlu günlerde kararan kalpler nur ışıklarıyla aydınlanır, örselenmiş ruhlara canlılık gelir, günahlarla bunalan insanlar bir sevinç coşkusuna girerler.
Sevgili Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselam; ‘Allâh’ım bize Recep ve Şabanı mübârek kıl ve bizi Ramazana ulaştır.’diye duâ ederdi. (Keşfü’l Hafa, Beyhâkî Ahmed, c.1, s.186, No.554) Recep ayı içerisinde ihya edilmesi kişi yarârına olan iki mübârek geceyi barındırır. Bunlardan birisi Perşembeyi Cuma’ya bağlayan gece Recebin ilk Cuma gecesi olan ‘Regâib Gecesi’dir. Diğeri ise Recebin yirmi yedinci gecesi olan ‘Miraç Gecesi’.
Recep ayı mübârek günlere varmayı idrak etme ayı ayrıca bu ay, Cenâb-ı Hakk’ın ayıdır. Müminler içinse günahları terk etme, tevbelere ve dolayısıyla da yüce Yaratıcıya yönelme ayıdır. Bu ay zulümleri bırakma, iyiliğe dönme, hayır ve hasenâtı çokça işleme ayıdır. Yine bu ay sâlih amelleri artırma, sadaka ve zekatları verme ayıdır. İşte tam da şimdi nedâmet, pişmanlık, nasuh tevbe, hâlis dua yapma vaktidir. İbâdetlerle rahmete tâlip olma, güzele erişme iklimidir bu kutlu ay.
Bu ayda Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam çokça oruç tutar, vaktini ibâdetü taatle geçirir, hayır ve hasenâtı bolca yapardı. Bizler de ayni O kutlu Rasul gibi bu ayda şöyle bir gafletten silkinip Recep ayını dolu dolu geçirme hesâbını yapalım efendim. Kendimiz sığaya çekelim. Hakiki bir Müslüman olmak adına eksiklerimiz tespit edip ondan sonra da onları giderme gayretinde olalım. İbâdetlerimiz artıralım, yakın-uzak çevremizi uyaralım, vaktimizi doğru değerlendirelim, yediklerimize dikkat edelim. Mâneviyâtımızı körlendiren haram ve şüpheli şeylere yaklaşmayalım inşaALLAH.
İçinde bulunduğumuz Recep ayında, Allah Teâlâ’nın rahmetinden en âli derecede istifâde etmek duâsıyla hem üç aylarınızı hem de inşaALLAH Perşembe gecesi idrak edeceğimiz ‘Regâib Gece’nizi şimdiden mübârek ediyor, dualarda buluşalım diyorum efendim. Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR