Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Üç Aylar Geldi

Üç Aylar Geldi

Kalbe ılık ılık akan rahmet ve huzur ikliminin tecellilerine mazhar olabilme vakti geldi. Senenin diğer günlerinden farklı mâneviyat kazançların yaşanacağı mübârek üç aylara girdik Pazar günü. Hepinize hayırlar ve mükâfatlar getirsin inşaallah Receb ayı. Rabbim idrak ve basiretimizi açsın da bizi kendisine daha çok yakın edecek ibâdetlere sarılmamızı temin etsin. Gafillikten, şaşkınlıktan ve âcizlikten muhafaza etsin. İyilere, sâlih kişilere dost etsin, rzâsı istikâmetinden ayırmasın, ayaklarımızı kaydırmasın.
Her sene Recep ayının mükâfatlarından bahsediyoruz. Bugün yine bahsetmeden geçemeyeceğiz. Bu ayda yapılan her hayır hasenatın ayrı bir mükâfâtı var, misli misli veriliyor sevaplar. O halde işle işleyebildiğin kadar hayırlar. İyilik yap, düşkünün yanında ol, ihtiyaç sâhibinin ihtiyâcını gider, fakirin evine aş götür. Yetimin başını okşa, arkadaşına tebessüm et, Müslüman kardeşine selam ver. Fukaraya, yetime, yetemâya yemek yedir. Sadakanı çoğalt, cüzdanını boşalt. Demesi kolay yapması zor bu hayırları kim işlerse kazancı pek bol. Yapana helal olsun, gönlü nurla dolsun neticede kalbi itminâna kavuşsun inşaallah
Recep ayında iki ayrı güzelliğin yaşandığı güzel ve sevaplı gecelerimiz var. Biri Perşembe günü idrak edeceğimiz Recebin ilk Cuması olan ‘Regâib Gecesi’ diğeri de Recebin yirmiyedinci gecesi olan ‘Miraç Gecesi’. Bu günler ibâdet ve taatle ihya edilmesi beklenen günler ve gecelerdir. Receb ayının kendisi zâten Allâhu Azumüşşân’ın ayıdır. Bu ayda Hak Teâlâ Hazretlerine ne sunsa kuları azdır. Zirâ O Rab bize sonsuz ikramlar ve lutuflar bahşetmiş ve kâinat sarayını âdeta önümüze sermiştir. Ne Ganidir O yüce Mevla. Ne izzeti, ikrâmı ve ihsânı boldur. O bize her zaman dolu dolu gelirken biz ona sâdece beş vakitle ve farz olan Ramazan orucuyla mı gitmeliyiz? ‘Eli boş gidilmez gidilecek yere’ diyor şâir. Boş gidilmez dostlar yüce Rabb’in huzuruna. O halde sarılalım ibâdete üç aylarda. Dolalım huzuru aşk ile, doyalım ibâdet zevkine, varalım ilâhi lezzetlere inşaallah.
Oruç bir başka güzeldir üç aylarda. Sâdece güzelliği tadına vardırmaz derken ya sevaplarına ne demeli. Sâdece Recep ayında bir gün oruç tutan Firdevs cennetinin en üst katına yerleştirilir, otuz senelik günahları bağışlanır… Geçen sene her bir sevâbı ayrı ayrı yazmıştık. O zaman bizde ne yapalım, Receb ayında günler uzun, hava sıcak demeden oruç tutalım. Siz böyle bir niyette olunca Mevlâ Teâlâ yardım ediyor, size rahatça o uzun günlerde sıkmadan, bunaltmadan oruç tuttturuyor. Deneyin, kolay olduğunu göreceksiniz inşallah.
Ayrıca Recep ayında Selmânı Fârisi(r.a) tarafından rivâyeten gelen bir hadiste belirtildiği üzere otuz rekatlık nafile kılınan bir namaz vardır ki bu faziletli namazı kılan kimsenin Allâhü Teâla günahlarını siler ve ayın tamâmını oruçlu geçirmiş sevâbı verilir. Bu namazın on rekatını ayın başında onunu ortasına onunu da sonunda kılarsınız.( Nasıl kılınacağına dâir açıklamayı dua kitaplarına bakabilirsiniz.)
Recep ayının ilk Perşembe gecesi erişeceğimiz ‘Regâib Gecesi’ ni eğer oruçlu karşılayabilirsek ne mutlu bize! Birçok âlimin bahsettiği üzere Peygamber aleyhissalâtu vesselam bu mübârek gecede gâyet mühim ilâhi ikramlara ve rûhânî durumlara mazhar olmuştur. Bunun neticesinde de şükür için oniki rekât namaz kılmıştır. Bu namaz akşam ile yatsı arasında iki rekatta bir selam verilerek kılınır. Her rekatına ayrı mükafat verilen bu namaz kaçırılamaz diye düşünüyoruz. ( İsteyen dua kitaplarına bakabilir.) İstenilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram ve nefis şeyler anlamına gelen ‘Regaib’ gecesi bizim için de inşaallah ilâhi ikramlara ve mânevi ihsanlara vesile olması dileğiyle sizlerin üç aylarınızı ve önümüzdeki Perşembe erişeceğimiz Regâib gecesini şimdiden mübârek ediyoruz efendim.
Hayırla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR