Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Ülkede Verimli Tarım Arazisi Bırakmadık

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Ülkede Verimli Tarım Arazisi Bırakmadık

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de verimli tarım arazilerinin imara açılarak yapılaşmanın önünün açıldığın söyledi. Menteşe Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de verimli tarım arazilerinin imara açılarak yapılaşmanın önünün açıldığın söyledi.

Menteşe Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, yaptığı açılış konuşmasında ülke genelinde tarım arazilerinin imara açılmasını sert bir dille eleştirdi. Türkiye'de ve Muğla'da verimli tarım arazilerinin imara açıldığını belirten Bayraktar, "Toprak kanununda kamu yararı maddesini istismar etmek suretiyle verimli arazileri sürekli imara açıyoruz. Muğla'nın yüzde 19'u tarım arazisi, yüzde 17'si yapılaşmaya açılmış. Böyle giderse tarım arazisi kalmayacak Muğla'da. Cenab-ı Allah bu toprakları üretelim ve insanları besleyelim diye bahşetmiş. Açık fabrikanın üzerine fabrika yapılır mı? Fabrika üzerine fabrika yapıyoruz bu ülkede. Verimli tarım arazisi bırakmadık. Bu Muğla Ovası'na gelirken baktım, bu ova Avrupa’da olsa, Muğla'nın şehirleşmesi şu tepelerde olur. Birinci sınıf tarım arazilerinde olmaz. Biz, bütün yapılaşmayı getirmişiz, Muğla'nın en verimli tarım arazilerinin üzerine koymuşuz. Verimli tarım arazisi bırakmamışız. Bu vebaldir, bu günahtır. Bunu yapmayalım." dedi.

Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olduğunu söyleyen Bayraktar, "DTÖ'nün kararlarına bağlı olarak tarımsal faaliyetlerini yürüten bir ülke. Bu örgüt gümrükleri kaldırıyor, iç destekleri kaldırıyor. Gümrükleri kaldırdığında, iç destekleri kaldırdığında bir kilogram buğday ürettirmezler bu ülkede. O yüzden bizim en kısa zamanda konjonktürel durumdan istifade etmek suretiyle yapısal sorunları çözmemiz gerekiyor." ifadelerin kullandı.

TZOB Başkanı Bayraktar, bu ülkede üreticinin üretme sorunun olmadığını dile getirerek, "Allah bu milleti açlıkla imtihan etmesin. En büyük tehdit ve tehlike budur. Benim üreticimin pazarlama sorunu var. Benim üreticim ürettiğini pazarlayamıyor, alın terinin karşılığını alamıyor. Bir ülkede üretici örgütleri güçlü değilse, ekonomik örgütler güçlü değilse, o ülkede planlama olmaz. Planlama olmayınca pazarlama sorunu yaşarsınız. Fiyat istikrarını yakalayamazsınız. Fiyat istikrarını yakalayamazsanız o zaman batarsınız. Bazen çiftçilerimizin batması bununla alakalı. Bu ülkede üretimi sürdürülebilir kılalım. Artık tarımda popülizm dönemi bitmiştir. Bugün 62 milyar dolarlık hasılamızla övünüyoruz. Neden övünüyoruz? Türkiye'nin potansiyeli bu değil. Türkiye tarımda 150 milyar dolar hasılayı Gayri Safi Milli Hasıla'ya katmak zorunda. Bizim potansiyelimiz bu. 80 milyonu doyuran, 150 milyar dolarlık hasılayı ekonomiye kazandıran, 50 milyon turisti besleyen ve 50 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektör hedefimiz. Onun için yapısal sorunların çözülmesi ve çiftçimizin önünün açılması lazım." şeklinde konuştu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuşmasının ardından Menteşe Ziraat Odası Başkanlı Mehmet Baştuğ tarafından eski Muğla fotoğrafı hediye etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.