Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Twitter Konusu -1-

Twitter Konusu -1-

Son günlerde yerli-yersiz Twitter’a konan erişim yasağıyla ilgili pek çok şey yazılıp çizildi, biz de bu konuya işin başından ele alarak eksisini, artısını değerlendirelim istiyoruz efendim.

Twitter, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları son iki haftadır kapatmaya başladı. Bu bağlamda Samsun'da C.K. isimli bir bayan mağdurun adı kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı. Mağdurun başvurusunu değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, haklı olarak ihlâlin gerçekleştiği yayın ve bölümle sınırlı olmak üzere içeriğin erişimine engellenmesi kararını vermiş ve bu kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek suretiyle TİB'e iletmişti. TİB'den yapılan açıklamada, Twitter'dan karâra konu içeriğinin kaldırılması istendiği ancak ‘Twitter'ın bu karâra ilgisiz kaldığı görülmüş ve mahkeme karârını tanımadığını bildirmiştir. ‘Bu sebeple yetkililerce, vatandaşlarımızın ileride telâfisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi adına başka seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır’ ifâdesi kullanılmıştı.

 Açıklamada, yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukûka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği belirtilmişti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın avukatı da TİB yetkilileriyle erişimin engellenmesine ilişkin mahkeme kararlarıyla ilgili görüşmüştü. Mahkeme kararlarına rağmen 'bildiğini okumakta' direnen sosyal paylaşım sitesi Twitter, TİB tarafından engellendikten sonra hukuk tanımazlığına son verdi. TİB'in engellemesi neticesinde Twitter’da pazar payı endişesiyle, tuttuğu avukatı hükümetle görüştürerek iletişime girdi. Twitter, Türkiye'nin 'askıya al' dediği hesaplan artık bir bir kapat­maya başladı. Twitter, C.K'nın şikâyetine konu hesabı da askıya almak durumunda kaldı.

Daha önce de Youtube adlı video paylaşım sitesi de, Türk mahkemelerince alınan kararları 2 yıl boyunca ciddiye almaması sonucu kapatılmasının ardından Türkiye pastasındaki pazar payını kaybetmemek için geri adım atarak ülkemizle işbirliği yapmıştı. Youtube aynı yanlış şeyleri bugünlerde tekrar işleyerek (Twitter’in yaptığı hak tanımazlığı fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirerek) ülke menfaatlerini sıkıntıya sokan videoları yeniden yayınlayarak eski hâline dönmüş durumdadır. Bu sebeple ona bugün yasak getirilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Twitter'in bâzı hesapları askıya almaya başlamasını 'olumlu bir adım' olarak değerlendirerek şöyle konuştu; ‘Bizler vatandaşların haklarını korumakla yükümlüyüz. TİB ile Twitter'in karşılıklı görüşmelerinin devam etmesinde fayda görüyorum’ diyen Bakan, hükümetin ‘Twitter kapatıldı' diye eleştirildiğini hatırlatarak şunları söyledi; “Türkiye'nin hukûkuna, yasalarına herkes uymak zorundadır. Eğer bir şirket, kalkıp şunu söylüyorsa, 'ben sizin hukûkunuzu tanımıyorum. Kendi bildiğimi yaparım' diyorsa biz bunu kabul edemeyiz. Fark etmez bizim için. İster Amerikan şirketi olsun, ister İngiliz... Kim olursa olsun, ne olursa olsun, nereden gelirse gelsin Twitter Türkiye'nin kânunlarına uymak zorundadır. Twitter, 1 Ocak târihinden beri Twitter, TİB'in tam 643 talebine cevap vermemiştir.” Açıklamasında bulundu ve devam etti:

"Hükümet olarak İnternet kullanımının yaygınlaş­ması için çalışıyoruz. 2002'de 20 bin civârında geniş bant abone sayısı bugün 35 milyona ulaşmıştır. Sosyal medya hakâret ve saldırı aracı hâ­line gelmemeli. Ülkenin Başbakanına, ailesine hakâret­ler, küfürler edildi. Bakanlara küfürler edildi. Bunların hiç mi cezası yok? Hangi şirket olursa olsun ister Twitter, ister Yahoo, ister Google ol­sun, hangi sosyal medya şirketi olursa Türkiye'de Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeline ilişkin, dünyanın farklı ülkelerinde, farklı zamanlarında benzer tedbir kararlarının alındığını, kişi haklarını ihlal eden ve ulusal güvenliği tehlikeye sokan yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunduğunu bildirdi. (Almanya’da Neo-Nazi hesâbı yasaklandı, Fransa’da ırkçı mesajlar silindi, Hindistan’da Müslümanlar arasındaki şiddet sebebiyle mevcut hükümet tarafından ülke genelinde toplu mesajlar yasaklandı, İngiltere’de 2011’de çıkan ayaklanmalarda provokatif içeriklerin paylaşılmasını engellemek amacıyla Twitter’a erişim yasağı getiriliyor da Türkiye için aynı şeyler yapıldığında neden bu kadar problem oluyor? Sorarlar adama değil mi? Türkiye’de uzun süre hukuka direnen Twitter, başka ülkelere böyle davranmıyor, Türkiye muz cumhuriyeti değil elbette. Twitter haddini bilmeli.

Koordinatörlükten yapılan açıklamada, Twitter'a uygulanan koruma tedbiri kararının, Twitter yetkililerinin ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının sonucu olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Tedbir karârının uygulanması öncesinde, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlâli nedeniyle, Türkiye mahkemelerince alınan kararların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) ulaştığı ve içeriğin çıkarılmasının Twitter'dan talep edildiği kaydedilen açıklamada, ancak Twitter'in mahkemelerin verdiği kararı yok saydığına işaret edildi.

Devletin vatandaşın hakkını korumak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, Twitter ve benzeri tüm sosyal medya sitelerinin de hukuk kurallarına uymak, mahkemede alınan kararları yerine getirmek durumunda olduğu ifade edilmiş idi.”

Devletin en yetkili ağızlarından yapılan bu yasal açıklamalara rağmen tabiri caizse; ‘ağzı olan herkes konuştu’. Biz bugün yetkililerin açıklamalarına yer verdik diğer yazımızda aynı konuya inşaALLAH devam etmek niyetindeyiz. Şimdilik bâki olana emanet olunuz efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR