"Tuzhurmatu'daki çatışmaları durdurun"

"Tuzhurmatu'daki çatışmaları durdurun"

Konya'da, Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Köşkü önünde, Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde çatışmalarda Türkmenin öldürülmesi, yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı, Tuzhurmatu'daki çatışmalarda şehitlerin olduğunu, PKK ve yandaş milislerinin saldırılarını kınadığını söyledi.

Beyatlı, Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Köşkü önünde düzenlenen toplantıda, Irak'ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde çatışmalarda onlarca Türkmenin öldüğünü ifade etti.

Irak'ta 3 milyona yakın Türkmenin yaşadığına dikkati çeken Aydın Beyatlı, Türkmen nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde büyük sorunların yaşandığını vurguladı.

Beyatlı, Türkmenlerin Irak'taki siyasi süreçten uzaklaştırıldığını dile getirerek, DAEŞ'in 400 bin Türkmenin yaşadığı Telafer kentindeki işgalinin sürdüğünü, diğer Türkmen beldesi Beşir'in de bu örgütün kontrolünde olduğunun altını çizdi.

Tuzhurmatu'nun ise son 5 yıldır terörün hedefi haline geldiğine işaret eden Aydın Beyatlı, "PKK desteğiyle bazı Kürt milisleri Türkmen mahallelerini ateş altına aldı. Bunlar şehirde yaşayan Türkmenlerin göç etmelerini istiyor ve kenti işgal edecekler. Bunlara PKK'nın destek vermesi dikkat çekicidir. Burada ülke sınırlarında terörle etkin şekilde mücadele eden Türkiye'ye de meydan okunmaktadır." diye konuştu.

Beyatlı, Ortadoğu'da tehlikeli ve büyük oyunların sahnelendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Irak, etnik ve mezhepsel ayrılığa sürükleniyor. Diğer gruplar elleri tetikte bekliyor. Türkmenler olarak bugüne kadar savunduğumuz gibi, Irak'a barışın gelmesinin tek yolunun kardeşlik düşüncesi olduğunu vurguluyoruz. Demokrasi ve barışın sağlanması, Kürt-Türk birlikteliğinin bozulmamasını diliyoruz. Bunlara yönelik tehdit oluşturanlar hüsrana uğrayacaktır. Tuzhurmatu'daki çatışmalarda şehitlerimiz var. PKK ve yandaş milislerinin saldırılarını kınıyorum. Türk halkını, ailesinden haber alamayan Tuzhurmatulu öğrencilerin kaygısını ve acısını paylaşmaya davet ediyorum. Tuzhurmatu Türkmen şehridir ve öyle kalacaktır." 

Toplantıya destek veren Türkmen öğrenciler, "Tuzhurmatu'daki çatışmaları durdurun", "Hür dünya neredesin", "Barış ve kardeşlik istiyoruz" pankartları taşıdı ve terör örgütü DAEŞ aleyhine slogan attı.

Bazı öğrenciler de Tuzhurmatu'daki çatışmada hayatını kaybedenlere dikkati çekmek için kefeni andıran beyaz çarşaf giydi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.