Tuskon: Dünyanın Odaklandığı Hindistan'daki Fırsatları Değerlendirin

Tuskon: Dünyanın Odaklandığı Hindistan'daki Fırsatları Değerlendirin

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Hindistan’ın kalabalık nüfusu ve gelişen ekonomisiyle dünyanın dikkatini çektiğini belirterek, Türk işadamlarına bu ülkedeki fırsatları değerlendirmesi...

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Hindistan’ın kalabalık nüfusu ve gelişen ekonomisiyle dünyanın dikkatini çektiğini belirterek, Türk işadamlarına bu ülkedeki fırsatları değerlendirmesi çağrısında bulundu. Hindistan’ın özellikle tarımda hızlı geliştiğini, bilgi teknolojilerinde ise dünyanın odaklandığı bir ülke olduğunu belirten Meral, “Hindistan, inşaat ve tekstil sektöründe önemli bir oyuncu. Sanayisi hızlı büyüyor. Değerli taşlar, demir çelik, elektrikli cihazlar, gübre ve kimyasal maddeler alanında da ciddi fırsatlar var. Türk işadamlarının bu fırsatları değerlendirmesini özellikle tavsiye ediyorum.” dedi.

83. İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) 70 firma ve 100 işadamı ile çıkarma yapan Hindistan heyeti, fuar öncesi İzmirli işadamları ile biraraya geldi. TUSKON, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FİCCİ) ve Türkiye-Hindistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonu ve Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun (ESİDEF) evsahipliğinde düzenlenen Türkiye-Hindistan Ticaret Forumu ve İkili İş Görüşmeleri Programı’na Hindistan’dan 80, İzmir’den de 250 işadamı katıldı. İşadamları, program çerçevesinde ikili iş görüşmeleri yaptı. Programa katılan TUSKON Başkanı Meral, Hindistan’ın 500 milyar doları bulan ithalatıyla önemli fırsatlar sunduğuna işaret etti. Hindistan’a birçok vesileyle gittiğini hatırlatan Meral, “Hindistan, birçok güzelliği barındıran bir ülke. Çok sayıda insan, değişik yapı ve inançta, birarada huzurlu ve büyük bir hoşgörüyle yaşıyor. Bu anlamda dünyaya çok büyük bir demokrasi örneği teşkil ediyor. Büyük bir ülke olmasına rağmen huzur ve güven hakim. Sizlere de Hindistan’ı yakından tanımanızı öneriyorum. Çok memnun kalırsınız.” diye konuştu. Hindistan’daki fırsatlara da işaret eden Meral, şöyle devam etti: “Hindistan, dünyanın ikinci en fazla nüfusa sahip ülkesi, 1 milyar 250 milyon insan yaşıyor. Dünyanın 10. büyük ekonomisi, 500 milyar dolara yakın mal ithal ediliyor, 2 trilyon dolara yakın da yurtiçi hasılası var. Yılda ortalama yüzde 7 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi. Türkiye de küçük bir ülke değil, nüfusumuz Hindistan’a göre az ama ekonomimiz de hatırı sayılır derecede. Biz de çok mal ithal ediyoruz. Yaklaşık 250 milyar doların üzerinde ithalat yapıyoruz. Bu, Hindistan’ın ithalatının yarısı kadar. Türkiye’de de ciddi fırsatlar var. Ortak üretim yapabiliriz. Bu Türkiye’de de olabilir, Hindistan’da da olabilir, üçüncü ülkelerde de. Hindistan'da özellikle tarım sektörü çok gelişiyor. Bilişim ve bilgi teknolojisinde dünyanın odaklandığı bir ülke. İnşaat ve tekstil sektörlerinde önemli bir oyuncu. Sanayide de hızla büyüyor. Türk işadamlarına bu fırsatları değerlendirmelerini özellikle tavsiye ediyorum.”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli oranda olmadığını dile getiren Meral, “Yılda 600 milyon dolar civarında mal satıyoruz, 6,3 milyar dolar civarında da mal alıyoruz. Yani bir satıp 10 alıyoruz. Burada da tabii bizim aleyhimize bir dengesizlik var. Bunu da beraber toplamamız lazım. Bunun için önce iş insanlarının biraraya gelmesi lazım. Bu toplantılar, o yüzden büyük önem taşıyor. Hindistan bizim için çok kıymetli. Önümüzdeki yıllarda da Türk-Hint dostluğunun gelişmesine TUSKON olarak katkıda bulunmaya kararlıyız. İki ülke arasındaki en güçlü bağı eğitim oluşturuyor. Bu nedenle Hindistan’daki Türk okullarına çok önem veriyoruz. İlişkilerin daha da güçlenmesi için Hindistan’ın da Türkiye’de okullar açmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘ÖNEMLİ FIRSATLARIN OLDUĞU HİNDİSTAN'DA YERİMİZİ ALMALIYIZ’

ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara da faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Üyelerinin iş hacmini artırmak için yurtiçinde ve yurtdışında önemli organizasyonlar düzenlediğini aktaran Özkara, şunları kaydetti: “Hindistan, 3 milyon metrekare yüzölçümü ile dünyanın en büyük yedinci ülkesi olup nüfus bakımından da dünyanın en kalabalık ikinci nüfusuna sahip ülkesidir. Hindistan ayrıca son yıllarda Çin’den sonra en hızlı büyüme kaydeden ikinci ekonomi konumundadır. Özellikle son yıllarda yakalanan ekonomik büyüme ve kalkınma trendi, ülkeleri Hindistan’a yöneltiyor. Böyle fırsatların olduğu Hindistan’da biz Türk müteşebbisler olarak yerimizi almalıyız. Ticaretin tek taraflı gelişmesinden ziyade, karşılıklı fayda trendlerinde ilerlemesini arzulamaktayız. Bu bağlamda kalıcı dostlukların da buna katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Hem ülkemize hem de Hindistan’a katma değer sağlayacak bu organizasyonların artarak devam etmesini diliyorum.”

‘ALTYAPIYA 1 TRİLYON DOLAR AYIRDIK, TÜRK MÜTEAHHİTLERİ BEKLİYORUZ’

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye-Avrupa Masası Şefi Rahul Chhabra da Türk işadamlarına, özellikle müteahhitlere önemli çağrıda bulundu. Hindistan’ın önümüzdeki beş yıl içinde altyapı yatırımlarına 1 trilyon dolar ayırdığını kaydeden Chhabra, Türk müteahhitlerini bundan pay almaya çağırdı. Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin karşılıklı heyetlerin gelip gitmesiyle artmaya başladığını ifade eden Chhabra, “Türk işadamlarını, hem ihracat hem de yatırım için davet ediyoruz. Son iki yılda FİCCİ ile TUSKON işbirliğinde Türkiye’ye dokuz heyet geldi. 80’e yakın işadamının katıldığı bu organizasyon en büyüğü ama daha çok heyetlerin gelmesi lazım. Bu konuda hem FİCCİ’ye hem de TUSKON’a teşekkür ederim. Türkiye özellikle inşaatta çok güçlü. Türkiye’nin bu tecrübesinden yararlanılarak Orta Asya’ya açılabiliriz. Hindistan’da altyapı sektörü ve tünellerde çok büyük fırsatlar var. Hindistan hükümeti, gelecek beş yılda 1 trilyon dolar altyapı ihalesi yapacak. Bu ihalelere özellikle Türk inşaat firmalarını davet ediyoruz. Bu 1 trilyon dolar altyapı yatırımlarından Türk müteahhitleri de pay alsın.” şeklinde konuştu. FİCCİ Başkan Bardımcısı Jyotsna Suri de Türk işadamları ile eğitim ve sağlık sektörlerinde işbirliği yapabileceklerini belirterek, Hindistan’ın hastane yatırımı için cazip olduğunu söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.