Tüsiad Başkanı’ndan Kutuplaşma Uyarısı: Kardeşlik Duyguları Zedelenmemeli

Tüsiad Başkanı’ndan Kutuplaşma Uyarısı: Kardeşlik Duyguları Zedelenmemeli

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, en büyük kaygılarının kutuplaşma ortamı olduğunu vurguladı. Dinçer, “Bu ortam kalkınma adımlarını anlamsız kılacak, reform alanını sınırlayacak, toplumda...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, en büyük kaygılarının kutuplaşma ortamı olduğunu vurguladı. Dinçer, “Bu ortam kalkınma adımlarını anlamsız kılacak, reform alanını sınırlayacak, toplumda kardeşlik ve güvenlik duygularını zedeleyecek aşamaya kesinlikle gelmemelidir. Kutuplaşmanın bertarafında somut ilerleme kaydedemezsek reform alanlarında, çözüm sürecinde ve yeni anayasada yol alamayız.” uyarısı yaptı.

Dinçer, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da “Kutuplaşmanın bertarafında önemli rol oynayacağınız kanısındayız. Yeni bir toplumsal mutabakatta öncülük edebileceğinize kanaat getiriyoruz. Biz belki de bu mutabakat ile rekabet gücünde ilk 10 ülkeye girecek, en geç 2023’te Avrupa Birliği (AB) üyesi olacak. Bölgede demokrasi istikrar ve laikliğin teminatı olacağız.” diye seslendi.

“ANA MUHALEFETİN ÇÖZÜM SÜRECİNİN DIŞINDA KALMASI RİSKLİ”

Çözüm sürecinin ivme ile devam etmesinin ve tamama ermesinin Türkiye’nin geleceği için önemli olduğunu dile getiren Dinçer, “Çözüm sürecine muhalefet ve sivil toplumun katkısı varılacak hedef adına önem taşıyor. Biz, ana muhalefetin çözüm süreci dışında kalmasını riskli buluyoruz. Cizre ve Batman ziyaretlerimizde sürecin ekonomik ayağına sahip çıkacağımızı açıkça belirttik. Bu çerçevede 6 Kasım’da Cizre’de açıkladığımız TÜSİAD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı ve Danışma Konseyi’nin 3. toplantısını Van’da yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Dinçer, Türkiye’nin bireyi odağa alan, devlete karşı koruyan yeni bir anayasa yapması gerektiğine işaret etti ve “Duraksayan yeni anayasa faaliyetleri en geç 2015 seçimleri sonrasında başlamalı. “ talebinde bulundu.

Hukuka güvenin önemini anlatan TÜSİAD Başkanı, şunları kaydetti:

“Saha araştırmaları toplumda hukuka güvenilmediğini ortaya koyuyor. Onun için yargı reformu ivedilikle ele alınmalı, tarafsız ve bağımsız yargı erki oluşturulmalı. Hukuka güven, hukukun öngörülürlüğü bireyler ve yatırımcı için, milli itibar için hayati önemdedir. Şu an bireyin devlete, devletin bireye güveni önemlidir. Bu anlamda devlet organlarının yargısal denetime tabi olmaları, kamu kurumlarının şeffaflığı, yolsuzlukla mücadele, müteşebbislerin devlet kurumlarının tarafsızlığına güveni mühimdir.”

“İMALAT SANAYİİNİN EKONOMİDE PAYI ARTIRILMALIDIR”

Ekonomiye değinen Haluk Dinçer, şöyle devam etti:

“Kalkınmada en önemli konu imalat sanayiinin ekonomide payıdır. Bu anlamda son 15 senede gerileme görüyoruz. Bu tehlikelidir. Sanayisi güçlü olmayan hiçbir ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalamak mümkün değildir. Elbette 1920’de sanayi kurumu ülkeden dünyanın en büyük 20 ekonomisi içine girmek kolay olmadı. Bundan gurur duymak hakkımız. Ama ileri bakınca sanayi sektöründe dünya ile rekabet etmemiz gerekiyor. Büyümenin yegane itici gücü imalat sanayii olduğu unutulmamalıdır. Onun için son 15 senede sanayinin karşılaştığı bu gerilemeyi tahlil etmek, imalat sanayiini çekici kılacak unsurları öncelikle ele almalıyız. Şehirleşme ve çarpık yapılardan dolayı rant ekonomileri kimi sektörleri dönemsel olarak cazip kılabilir. Ama zaten sınırlı olan içi tasarruflar verimliliği, teknik donanımı çok olmayan yatırımlara yönelirse büyüme sürdürülemez. Şu aşamada sanayi güçlendirilmesi gerektiği hakikat. Bu senenin sonunda 2015-2018 sanayi strateji belgesi yürürlüğe girecektir. Bu girişim yeni dönemde tekniği, inovasyonu, kalifiye elemanı teşvik edecek anahtar belgeye dönüşmelidir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.