Türsab Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Şirin: Adana Turizmine Sahip Çıkmalı

Türsab Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Şirin: Adana Turizmine Sahip Çıkmalı

TÜRSAB Adana Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Şirin, istihdam açığının kapatılmasından sosyal yapının zenginleşmesine, kültürlerin kaynaşmasından dünya barışının gelişmesine kadar birçok alanda katkı sağlayan turizmin desteklenmesi...

TÜRSAB Adana Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Şirin, istihdam açığının kapatılmasından sosyal yapının zenginleşmesine, kültürlerin kaynaşmasından dünya barışının gelişmesine kadar birçok alanda katkı sağlayan turizmin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Şirin, ‘Bacasız sanayi’ olarak bilinen ve katma değeri en yüksek sektör olan turizmin, cari açığı kapattığını, 52 sektörü beslediğini, çevre bilincinin artmasına katkıda bulunduğunu vurguladı. Turizmde yatırıma eklenen her bir liranın karşılığının yüzlerce misliyle geri döndüğünü hatırlatan Şirin, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde turizm, istihdamı ve piyasaları canlandırıcı katkısı, kalkınma için gerekli döviz girdisini sağlaması gibi nedenlerle ekonomik sorunların çözülmesinde bir çıkış noktası olarak görülmektedir.” dedi.

Turizmin, her şeyden önce ödemeler dengesi üzerinde olumlu etkileri bulunan bir dışsatım kalemi olduğuna dikkat çeken Murat Şirin, “Turizm gelirleri, özellikle dış finansman kaynaklarına gereksinim duyan kalkınma yolundaki ülkeler açısından büyük bir öneme sahiptir. Turizm yatırımları yüksek düzeyde döviz getirisi sağlar. Bu da cari açığın kapatılmasının en sağlıklı yoludur. 52 farklı yan sektörü besleyen turizm, inşattan mobilya sektörüne, otomotivden tarıma kadar büyük istihdam alanları oluşturur.” diye konuştu.

Bütün bu gerekçelerin Adana’daki turizmin de desteklenmesini zorunlu kıldığını dile getiren Şirin, şöyle devam etti: “Adana, turizm için gerekli olan stratejik konum, doğa, deniz, tarih, kültür ve yılın 300 günü güneş alan iklime sahip olmak gibi bütün nimetleri bünyesinde barındırmaktadır. Bizlere düşen bu değerlere sahip çıkmak, en güzel şekilde ortaya çıkartılıp dünya mirası olarak turizme sunmaktır.”

Adana’nın tarihi kimliğini öne çıkartmak için, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Ali Münif Yeğenağa Sokak Sağlıklaştırması’ restorasyon çalışmalarını da yerinde inceleyen Şirin, çalışmalarının bir yıl gecikmeli olarak da olsa Kasım ayında tamamlanacağını aktardı. Şirin, bölgedeki yüzde 80 olan kaçak yapılaşmanın görüntü kirliliğine neden olduğunu ve bu yapıların biran önce tespit edilip kamulaştırılması gerektiğine işaret etti. İkinci etap kamulaştırma çalışmalarının da başladığı bilgisini aldıklarını belirten Şirin, yapılanların güzel; fakat yetersiz olduğunu anlattı. Şirin, şunları kaydetti: “Tur operatörlerinin ve seyahat acentelerinin Adana’ya daha fazla turist getirebilmeleri için, şehir merkezinin tek tarihi ve kültür yolu olabilecek bu bölgenin tamamının bir bütün olarak, göz estetiğine uygun şekilde düzenlenmeli. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları profesyonel şehir planlayıcıları tarafından projelendirilmeli. Avrupai bir görünüm kazandırılmalı. Bunun için de Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi’nin buradaki kamulaştırma çalışmalarını bir an önce hızlandırması gerekir.”

Adana İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nden aldıkları bilgiye göre yapımı devam eden kent müzesinin ve tarihi ören yerlerinin restorasyon çalışmaları için son bir yılda 85 milyon TL. yatırım yapıldığını ifade eden Şirin, “Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik olmak üzere, Adana İl Kültür Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB, Adana Rehberler Odası ve Adana Ticaret Odası ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Anavarza Kalesi, Yumurtalık Eros Mozaiği, Tatarlı Höyüğü, Tepebağ Höyüğü, Yılan Kale, Tumlu Kalesi, Sirkeli Höyüğü, Misis Höyüğü, Magarsus gibi Adana’nın tarihi dokusunu yansıtan birçok bölge, proje kapsamında yer alıyor. Buralarda yapılan kazı çalışmaları da sürüyor. Projelerin tamamlanmasıyla Adana turizmde Türkiye’nin parlayan yıldızı olacaktır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.