Türkmenoğlu:  Türkiye’de dışa bağımlılığın azaldığını söyledi

Türkmenoğlu: Türkiye’de dışa bağımlılığın azaldığını söyledi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkmenoğlu, Türkiye'de dışa bağımlılığın azaldığını söyledi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, Bilecik'te katıldığı "Yüzde Yüz Milli Düşünce Yüzde Yüz Yerli Üretim" konulu konferansta, ülkenin dışa bağımlılığı azaltmak lazım olduğunu belirterek, "Türkiye'nin kendi öz potansiyeliyle neler yapabileceğini gençlerimize anlatmak lazım" dedi.

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi salonunda düzenlenen konferansa, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, Bilecik Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nurgül Özbay, Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan, Genel Başkan Yardımcısı Güngör Doğanay, Genel Sekreteri Ertuğrul Karatay, kurum müdürler, üniversite çalışanları ve öğrenciler katıldı.

"Türkiye'nin kendi öz potansiyeliyle neler yapabileceğini gençlerimize anlatıyoruz"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'de dışa bağımlılığında ilerleme olmadığı aksi takdirde bir azalma olduğunu belirtti. Türkmenoğlu, "Bu tarz toplantıları genç arkadaşlarımız üniversitelerle organize ediyordu. Bu toplantıları kendimizi keşfetmeye yönelik toplantılar diye adlandırmak gerekiyor. Çünkü adından da anlaşıldığı üzere yüzde yüz milli yüzde yüz yerli bir STK oluşumu gençlerimiz oluşturuyor. Dediğimiz gibi dışa bağımlılığı azaltmak Türkiye'nin kendi öz potansiyeliyle neler yapabileceğini gençlerimize de anlatmak, yapılanları da anlatmak ve yapılabilecekleri anlatmak. Onlara karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için zaman, zaman üniversitelerde toplantılar yapılıyor. Ben de keyif alıyorum gençlerimizle bir araya gelmekten. Onların o enerjileri bize de sinerji veriyor. Karşılıklı çok değişik fikirler doğabiliyor. Yüzde yüz milli yüzde yüz milli adından da anlayacağınız üzere bunu sadece teknolojik anlamda da düşünmemek lazım. Dünyaya verebileceğimiz çok faklı düşünce sistemleri değer yargıları şekilleri de değerlendirebilirsiniz topyekun. Aslında şuan ki Türkiye kalkınma seferberlerine gençlerimizin sunmuş olduğu katık olarak da değerlendirilebilir. Buraya gelen gençlerimizin birçoğu çok farklı sektörlerde çalışıyorlar ve birçok ilklere imza atan gençlerimiz var.

"Karşılıklı bu enerjiyi sinerjiye çevirme anlamında iyi güzel toplantılar yapılıyor"

Konferans verecek ekibin bu tür organizasyonlarla Türkiye'de yetenek avına çıktığını da belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, "Üniversitelerde de bu anlamda onlar biraz şey yapıyorlar gelen gençlerimiz yetenek avına da çıkıyorlar. Üniversitelerde neler var neler yapılıyor. Karşılıklı bu enerjiyi sinerjiye çevirme anlamında iyi güzel toplantılar yapılıyor. Kesinlikle gördüm. Şunu söyleyeyim size geçen hafta ben Konya'daydım Konya Selçuk Üniversitesinde Biyokimya, Fizik ve çok farklı bölümlerden arkadaşların oluşturduğu bir grup var onlara gittim çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Ve çok, çok güzel şeyler yapmışlar. Türkiye'nin enerji noktasından dışa bağımlılığını tamamen bitirecek projeler var hayata geçirecekleri. Ve onların oradaki bu enerjiyle ilgili çalışmalarında aldıkları patentlerde de bu bölgeye ait yerel zenginliklere dair çalışmalar yapmışlar. Onlarda herhalde yakın dönemde ulusal basına da yansır. Bu gençlerimiz üniversiteyi yeni bitiren doktorasını bitiren lisansını yapan gençlerimiz bu sadece bir örnek daha çok farklı şeyler var. Güzel şeyler çıkıyor" dedi.

"Üniversitemiz milli düşünce ve yerli üretimi sonuna kadar destekliyor"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nurgül Orbay ise; bugün burada bir araya gelmelerinin nedeni milli düşünce ve yerli üretimin önemini vurgulamak olduğunu söyleyerek, "Milli düşünce ve yerli üretimin önemini vurgulamak ve bu konuda herkesin üzerine düşen görevlerin farkına varmasını sağlamaktır. Teknolojinin hızlı ilerleyişinin önünde değişim kaçınılmazdır. Bu değişime ayak uydurabilmek adına ülkemizde tüketim temelli anlayış yerine üretim temelli sistemlerin yer alması gerekmektedir. Sanayideki yerli üretimler ancak yerli tasarımlara değerli ve kalıcı hale gelmektedir. 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Strateji Belgesi kapsamında yer verilen hedefler sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesi, kaynakların etkin kullandığı daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşümün sağlanması ve sosyal, bölgesel gelişmeye katkı sağlayan ve nitelikli iş gücüne sahip sanayinin geliştirilmesi şeklinde sıralanmaktadır. Bu hedeflerle, ülkemizin uzun dönemde ekonomik gelişmesini sürdürebilmesi, rekabet gücünü arttırabilmesi ve uluslararası piyasalarda konumunu güçlendirmesi için teknolojik yetenek birikimine ihtiyaç vardır. Bu bağlamda üniversitelerimize de büyük bir sorumluluk düşmektedir. Teknik elemanların yetiştirildiği üniversitelerde verilen teorik eğitimler pratik uygulamalarla desteklenerek eğitimin daha kalıcı ve daha verimli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversitemizde 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle Meslek Yüksek okullarındaki öğrencilerimizin eğitimlerinin bir dönemini alanları ile ilgili uygulama yapabilecekleri sektörlerde çalışmaları sağlanmaktadır. Sözlerime son verirken Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak milli düşünce ve yerli üretimi sonuna kadar destekliyor ve Teknoloji Transfer Ofisi gibi oluşumlara da önem veriyoruz" dedi.

Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan, Genel Başkan Yardımcısı Güngör Doğanay, Genel Sekreteri Ertuğrul Karatay da konferans verdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum