Türkmenlerin saklı lezzeti: Çilli

Türkmenlerin saklı lezzeti: Çilli

Türkmen düğünlerinin geçmiş yıllarda baş yemeğe olan ‘çilli’ unutulmaya yüz tuttu. Hotamış Türkmenlerinin bu özel yemeğine düğünlerde, bayramlarda ve özel ikramlarda rastlamak mümkün

Konya ve Karaman'a bağlı köylerde yaşayan Hotamış Türkmenlerinin birbirinden lezzetli yemeklerinin başında gelen Çilli yemeğinin geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanıyor.   ‘Çirli’ olarak da bilinen çilli yemeği, geçtiğimiz Nisan ayında Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” adlı yöresel yemek yarışmasında da jüri ve katılımcıların beğenisine sunulmuştu. Çilli, alanında uzman jüri üyeleri tarafından da beğeni ile karşılanmış ve yarışmada alanında 2. olmuştu.

cilli-(1).jpg

ÜZÜM VE ETİN KARIŞIMIYLA PİŞİRİLİYOR

Çok eskiden beri bilinen çilli yemeğinin Orta Asya’dan geldiğine inanılıyor. Türkmen köylerinde hemen hemen herkesin bildiği bu yemek et ve üzüm ile yapılıyor. Üzümün yemek içerisinde kullanılmasına alışkın olmayanlar yemek konusunda tereddüt etse de, bu yemek tadanların damaklarında farklı bir zevk sunuyor. Çilli yemeği Türkmen köyleri olan Türkmencamili, Türkmenkarahüyük, Üçhöyük, Uzunkuyu, Adakale, Sürgüç, Büyükaşlama, Küçükaşlama, Eğilmez, Karacaören, Kayacık, Ortaoba, Hotamış, İslik, Sazlıpınar, Boyalıtepe, Çiğil gibi köylerde yaygın olarak piririliyor.

img_4920.jpg

TÜRKMEN SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Çilli yemeği Türkmen köylerinde çok sık pişirilen bir yemek değil. Çilli yemeği özellikle düğünlerin ilk gününde pişiriler ve davetlilere ikram edilir. Çilli ayrıca bayram günlerinde de sofralardaki yerini alır. Köylerde özel davetlerde de pişirilen çilli yemeği sıradışı tadıyla Türkmenlerin vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Çok bilinmeyen bu yemeği Türkmenler özel günlerinde pişirir. Türkmen kültürünün bir parçası olan çilli yemeğini lokantalarda bulmak imkansızdır. Çünkü bu yemeğin tarifini sadece Türkmen kadınları bilmektedir. Çilli yemeğine benzer bir yemek olan ‘üzümleme’nin Kayseri’de yapıldığı görülmüştür. Bugün Orta Asya Türklerinde sabah kahvaltısında çaya şeker yerine kuru üzüm, erik kurusu, çir (kayısı kurusu) katılarak çay yapılır ve bu çaya çirli çay denir. Çirli yemeğinin yapılış süresi yaklaşık 120 dakika.

img_4919.jpg

İÇİNDEKİ MALZEMELER  :

(6 Porsiyon için)

-100 Gram Koyun eti (iri kuşbaşı)

- 200 Gram Etli kaburga kemiği (koyun) 

-50 Gram Tereyağı (Erimiş)

-200 Gram Kuru üzüm

-100 Gram Şeker

-Salça

-Yarım Çay kaşığı Tuz

- Yarım tatlı kaşığı kırmızı biber, Kara biber, Tuz

 YAPILIŞI:

Etli kaburga kemikleri ve kuşbaşı etleri tereyağında kavrulur ve iyice kızartılır. Kırmızı biberini ekleyip karıştırılır. Daha sonra suyunu ilave edilip kaynatılır. Üzümün çöpü seçilip yıkanır. Etler pişmeye yakın üzüm ilave edilir. Üzümler şişene kadar pişirmeye devam edilir. Tuz ve şeker konulup bir taşım kaynatılır. Ocaktan indirip tencerenin kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum