Türkmenistan İle Azerbaycan Arasında Enerji İşbirliği

Türkmenistan İle Azerbaycan Arasında Enerji İşbirliği

Türkmenistan'da temaslarda bulunan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ve beraberindeki heyet, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Türkmenistan'da temaslarda bulunan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ve beraberindeki heyet, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Berdimuhamedov'un açık kapılar siyasetini desteklediklerini kaydeden Azeri konuk, Türkmenistan ile çok yönlü işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Berdimuhamedov ile Abdullayev, enerji alanındaki işbirliği konularını değerlendirdi, transit boru hatları ile ilgili ortak projeler konusunda görüş alışverişinde bulundu. SOCAR Başkanı Abdullayev, Türkmenistan'ın izlediği enerji politikasının enerji kaynaklarının birçok boru hattıyla dünya piyasasına ulaştırılmasını beklediklerini ifade etti. Abdullayev, bunun enerji alanında işbirliğinin çeşitlendirilmesine, enerji kaynaklarının güvenli ve istikrarlı bir biçimde dünya piyasasına, özellikle Avrasya kıtasına ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Türkmenistan'ın her zaman en yakın komşuları ile olan ilişkilerine büyük önem verdiğini söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise bundan sonra da iki ülke halklarının çıkarı doğrultusunda işbirliği diyaloğunu güçlendirmek istediklerini söyledi.

Türkmen lider Berdimuhammedov, petrol-gaz sektörüne büyük yatırımların yapıldığını, devasa enerji yataklarının sanayiye kazandırılması, boru hattı altyapısının yenilenmesi gibi alanlarda önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti. Berdimuhamedov, bu yatırımların hem karada hem de denizde doğalgaz ve petrol bakımından zengin yataklara sahip olan Türkmenistan'ın enerji alanında üstlendiği yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesinin garantörü olduğunu söyledi.

SOCAR Başkanı Abdullayev ve beraberindeki heyet, Aşkabat temasları kapsamında Türkmen Dışişleri Bakanlığı'nda da kabul edildi. Bu görüşmede de, petrol ve doğalgaz sektöründeki işbirliği konuları ön plan çıktı.

Türkmenistan ile Azerbaycan, Hazar Denizi bölgesinin enerji kaynakları bakımından zengin iki ülkesidir. Her iki ülke, enerji kaynaklarını çeşitli güzergahlar ile dünya piyasasına güvenli bir şekilde ulaştırmanın hesaplarını yapıyor. Hazar'ın enerji kaynaklarının Avrupa'ya ulaşmasında bu iki ülke önemli konuma sahip. Uzun yıllardır konuşula gelen TransHazar doğalgaz boru hattının faaliyete geçmesi için dörtlü görüşmeler yapılıyor. Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa Birliği hattındaki görüşmeler sürüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.