Türkiye'ye kaçıyorlar!

Türkiye'ye kaçıyorlar!

Suriye'de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesine karadan ve havadan saldırılar düzenleniyor. Saldırılar nedeniyle bölgede ölü sayısı her geçen gün artarken, saldırılardan kaçanlar ise Türkiye'ye sığınıyor

Suriye'deki iç savaş devam ediyor. Muhalifler ve Rusya'nın desteğini alan Esad güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Rejim güçleri, Rusların da desteğiyle muhaliflerin kontrolündeki Türkmen Dağı mevkisindeki Fırınlık, Acısı ve Avanlı bölgelerine karadan ve havadan aynı anda saldırı başlattı. Helikopter ve uçakların katıldığı saldırılarda Türkmen muhaliflerin mevzilerinin yanı sıra köyler de hedef alınıyor. Saldırılar nedeniyle Türkmenler zor durumda kaldı. Rus ordusu ve Esad güçleri bölgeye bomba yağdırıyor. Ölü ve yaralı sayısı her geçen gün artıyor. Çatışmalar nedeniyle köyler boşaldı. Türkmenler bölgeden kaçıyor. Türkiye'ye yönelik ise yeni bir göç dalgası başladı. Bazı Türkmenler, Türkiye'ye sığınmak için yola çıktı.

TÜRKİYE'YE DOĞRU GÖÇ BAŞLADI

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, bölgedeki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Beyatlı, "Suriye'nin Lazkiye kentinin kuzeyindeki Türkmen Dağı bölgesinde, Suriye rejim güçleri ve Rusya’nın Türkmen güçleri ile çatışmaları sürüyor. Bölgeden üzücü haberler geliyor. Havadan Rusya bombardımanı var. Saldırılar Türkmenleri zor duruma soktu. Rusya gibi devletler Esad güçlerine destek veriyor. Türkmenler bu güçlere karşı mücadelesini sürdürüyor. Türkmenler çok şehit verdi. Bölgede 50'nin üzerinde köy var. Siviller zarar görüyor. Türkiye'ye göç başladı. Akın akın geliyorlar. Bölgede yaşayan bir Türkmen, 'Stratejik bir dağımız var onu kimseye kaptırmayız' diyor. Irak'ın kuzeyinde Telafer'de 350 bin Türkmen var. Telaferi yok etmek için katliamlar yapıldı. IŞİD bu bölgeye girince orada Türkmen kalmadı. Sincar'a Peşmergeler yerleştirildi. Kuzey Irak'ın kaderi ile Suriye'nin kuzeyinin kaderi bir. Bölge insanı huzur bulamıyor. Yaşamlar silahların gölgesinde. Barış ve huzur ortamından eser yok. Sürekli ölüm haberleri geliyor" diye konuştu.

DÜNYA KATLİAMA SESSİZ KALMAMALI

"Dünya bölgedeki katliamlara sessiz kalmamalı" diyen Beyatlı, "Olaylar devam ederse herkes zarar görür. Türkmenler üzerinden Türkiye'ye de mesaj veriliyor. Türkmenleri, soydaşlarını korumak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tarihi bir görevidir. Kobani'deki Kürtler için de devletimiz gereğini yaptı. Türkiye'nin de ciddi sıkıntıları var. Türkmenler mücadelesini veriyor. Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin ortak hareket etmesi gerektiği görülmüştür. Türkmen dağlarında katliamlar yapılıyor. Ölü sayısı her geçen gün artıyor. Sadece bir bölge 22 kişinin öldüğü haberini aldık" açıklamasında bulundu.

YARALARI SARMAK İÇİN BÖLGEYE GİDECEĞİZ

6 Türkmen doktorla birlikte önümüzdeki günlerde Bayırbucak bölgesine gideceklerini de belirten Beyatlı, "Bölgede sağlık hizmetleri yetersiz. Ameliyata ihtiyaç duyulan noktaya yerleşeceğiz. Hizmet üreteğiz. Ekipte kulak-burun ve boğaz, dahiliye ve cerrahi uzmanlar var. Suriye'de Esad güçlerinin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden saldırıları karşısında zor durumda kalan Bayırbucak Türkmenleri için, Sağlık Bakanlığı'nca Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye sınırında Sahra Hastanesi kuruldu. Yayladağı'nda ayrıca olası bir göçte kaç kişinin gelebileceği üzerinde çalışılıp, buna göre çadırkent kurulabilecek barınma yerleri de belirlendi. Yaraları sarmak için bölgeye gideceğiz" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.