'Türkiye’siz Ttıp, Abd’nin Ekonomik Olarak Türkiye’yi İstilası Demektir'

'Türkiye’siz Ttıp, Abd’nin Ekonomik Olarak Türkiye’yi İstilası Demektir'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanacak olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP)'nın, ticari ve ekonomik anlamda ABD’nin Türkiye’nin istilası anlamına geldiğini söyledi. Zeybekci, İzmir'de...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanacak olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP)'nın, ticari ve ekonomik anlamda ABD’nin Türkiye’nin istilası anlamına geldiğini söyledi. Zeybekci, İzmir'de Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) tarafından düzenlenen Yeni Dönemde Türkiye-Amerika-Avrupa Perspektifi: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı; Fırsatlar ve Riskler Konferansı'nda konuştu. Konferansa İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ABD ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen konuşmacılar ve yatırımcılar katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Bakan Zeybekci, merhum Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün, "Yeni bir dünya kurulur, Türkiye orada yerini alır." sözünü hatırlattı. Zeybekci, "Dünyanın ekonomik haritası yeniden çizilecek. Biz bu organizasyonun içindeyiz ama TTIP, ticari ve ekonomik anlamda Türkiye üzerinde bir Amerikan istilası demektir, böyle bir şeye yol açar. İstila kelimesinin yanlış anlaşılmasını istemiyorum, biz aynı takımın içinde olmak istiyoruz. Biz eşitlik, rekabet, eşit rekabet imkanı istiyoruz. ABD ürünlerinin ticaretinin, hizmetlerinin bize gelmesine asla hayır demiyoruz ama biz de size gelelim. Biz rekabet gücümüze güveniyoruz. Bütün anlaşmalara otomatik taraf olalım önerisinde bulunduk. Gerçekten müttefik ve dostsak, bizim anlaşmanın dışında kalmamız söz konusu olamaz. Ola ki böyle bir şey olur, siz TTIP’yi bizsiz imzalayıp yürürlüğe koyarsanız maalesef üzülerek söylüyoruz ki Gümrük Birliği bizim için sürdürülemez hale gelir. Kendimizi korumak zorunda olduğumuzu anlattık." dedi.

'TÜRKİYE BOŞ DURAMAZ'

Zeybekci, Kurban Bayramı'ndan önce Avrupa, Kore, Japonya'ya gideceğini söyledi. Kore ile serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını, Japonya ile de müzakerelere başlandığını belirterek, Türkiye’nin boş durmayacağını ifade etti. Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği’nin hiçbir egemen ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma olduğunu da dile getirdi. Zeybekçi, “Anlaşmanın detaylarına baktığımız zaman hiçbir egemen ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma. Hiçbir karar mekanizmasında yer almadığımız, oy kullanma, hattâ istişare hakkımız bile olmayan bir anlaşma ama ülke olarak hedefimiz, Gazi Mustafa Kemal'ın koyduğu muasır medeniyet seviyesi, hattâ daha ötesidir ama maalesef AB üyelik görüşmelerinin üzerinden 53 yıl geçti. Benimle yaşıt. 53 yıldır kapıda bekliyoruz. Ülkemizin kalıcı olarak AB gibi bir hedefi karşımıza koymuşuz. Evet, AB'ye tam üyelik önemli ama önemli olan tam üyelik sürecini yaşamak ve tamamlamak." şeklinde konuştu.

'ANLAŞMA RAHATSIZLIK VERİYOR'

Gümrük Birliği'nin bugün itibariyle rahatsızlık veren bir anlaşma olduğunu belirten Zeybekci, "Düzenleme ve tamiratını yaparak sürdürmemiz gereken bir anlaşmadır. Bırakın karar mekanizmasını, istişare mekanizmalarında bile yoksunuz ama AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı tüm anlaşmalara tâbisiniz. Bu anlaşmalar bizi incitmeye başladı. AB üzerinden geldiği için de ürünlerin kontrolünde zorlanıyoruz. Biz tabii ki kendi şartlarımızı uygulamaya başladık. Serbest ticaret anlaşması imzalamaya yanaşmayan ülkelerin ürünlerini, gümrükte tek tek yakalamaya çalışıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını istedi. Yorgancılar, "Türkiye ve Amerika, uzun süredir güçlü bir siyasi ilişkiye sahip olmasına rağmen ekonomik ilişkiler yeterli seviyede değil. İki ülke arasında emtia ticareti artıyor. Türkiye'nin doğrudan yatırımlarında Amerikalı firmalar büyük rol oynamaya başladı. Türk iş dünyasının çatı örgütü olan TOBB olarak, TTIB'de Türkiye'nin dışarıda bırakılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Türkiye'nin bu anlaşmaya dahil olması veya ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalaması, riskleri potansiyel fırsatlara çevirecek. Güçlü serbest ticaret anlaşması, ülkemizin ek reformlar yapmasına da katkıda bulunacak. Anlaşmayı tehdit değil, derin ilişkilerin kurulacağı bir fırsat olarak görüyoruz." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.