Türkiye’nin zengin bir potansiyeli var

Türkiye’nin zengin bir potansiyeli var

Türkiye’nin zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Dr. Attila Donka, “Türkiye’ye her yerinden gezginler geliyor. Türkiye Macaristan’dan 8,5 kat daha büyük. Aktif turizm potansiyelini iyi kullanmalı” dedi

Macaristan’ın Kodolanyi Janos Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Attila Donka, Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda Dünya Turizminde Aktif Turizmin Artan Rolü başlıklı bir konferans verdi. Konferansa Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konferansta konuşan Dr. Attila Donka, Macaristan’ın Avrupa ve dünya turizminde son yıllarda önemli bir konuma geldiğini söyledi. Macaristan’ın tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir ülke olduğunu kaydeden Dr. Attila Donka, “Macaristan son yıllarda turizm potansiyelini yeniden keşfetti. Avrupa ülkelerinden ve dünyanın bir çok ülkesinden turist Macaristan’a akın ediyor. Budapeşte dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Macar turizmciler ve akademisyenler olarak ülkemizin aktif turizm potansiyellerine ortaya çıkarmak için büyük gayret gösteriyoruz. Türkiye de bu konuda önemli adımlar atabilir. Türkiye’nin tarihi ve doğal zenginlikleri saymakla bitmiyor. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan Türkiye, bunu iyi kullanıp turizmde daha aktif hale getirmelidir” dedi.

TURİZM BACASIZ BİR FABRİKA

“Turizm emek yoğun bir sektördür, çalışabilmesi için çok sayıda insana ihtiyaç vardır” diyen Dr. Donka, “Turizm deyince aklımıza sedece otel çalışanları gelmesin. Turizme hizmet veren birçok işyeri var. Restoranlar, havayolları, müzeler, milli parklar, belirli köy ve kasabaların turizm yöneticileri vb. Turizmin dünya ekonomisindeki önemli rolüne bir göz atalım. Dünyada her 10. kişi turizmde ya da turizmle yakından ilgili bir alanda çalışmaktadır. Otel çalışanlarının yanı sıra, tren motoru sürücüleri veya milli parkın çalışanları hakkında konuşuyoruz. Turizm, dünya GSYİH'nın yüzde 10'unu üretiyor. Bu çok büyük bir rakam! Ve fabrikalardan çıkan duman yok, kimyasallarla toprak kirliliği yok. Bu yüzden turizm düşük kirletici emisyonlarının büyük avantajına sahiptir.

Elbette, akıllıca geliştirmezsek turizm de çevreye zarar verebilir. Çok fazla turistin belirli bir bölgeyi ziyaret etmesine izin verilirse, çevresel etki çok yüksek olacaktır” dedi.

1,4 MİLYAR İNSAN SEYAHAT EDİYOR

Bir yıl boyunca dünya genelinde 1,4 milyar insanın seyahat ettiğini kaydeden Dr. Donka, şunları söyledi: “Bu çok büyük bir rakam. Ancak turizmde uluslararası turizm sadece küçük bir kısmıdır. Yüzde 10-20, çoğu insan kendi ülkesinde seyahat eder. Bu nedenle, yerli turist olan 5 milyar turist daha eklemek zorundayız. Turizm mevsimliktir. Çoğu turist sıcak mevsimde seyahat eder ve soğuk mevsimde çok fazla değildir. Bunun için varış noktalarının hazırlanması gerekir. Bu nedenle turizmi, hava koşullarına daha az bağımlı olacak şekilde geliştirmeliyiz. İç turizm çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu insanlar kendi ülkelerinde daha cesurca seyahat ediyorlar, her mevsimde seyahat ediyorlar, daha fazla insan geliyor ve daha fazla para harcıyorlar. Bir yerli turist bir Amerikalı gezgin daha az harcıyor bile. Dünya turizminde turistlerin motivasyonu değişmeye devam ediyor. Modern kitle turizminin başlangıcında, 20. yüzyılın ortalarında, sıcak, güneşli plaj günleri ana cazibe merkezleriydi. Avrupa'da bu, başta İspanya ve İtalya olmak üzere Akdeniz ülkeleri anlamına geliyordu. Pasif turizm, bir plaj tatili hala turizmin en büyük kısmı anlamına gelse de, diğer motivasyonların da önemli bir rolü vardır. Aktif turizm çeşitli aktiviteler içerebilir ve hepsinin doğal çevre ile farklı bir ilişkisi vardır. Ayrıca, ilişkinin daha güçlü olması durumunda, hedeflenen kesimin daha küçük olduğunu ve kitle turizminin zararlı etkilerinden korkmanıza gerek olmadığını da görebilirsiniz.

TÜRKİYE ZENGİN BİR POTANSİYELE SAHİP

Türkiye’nin zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Dr. Donka, “Türkiye, tatil turizmi için harika plajlara sahiptir, tarihi ve kültürel açıdan da zengin. Bbu nedenle dünyanın her yerinden gezginler ülkeye geliyor. Turizm uzmanlarının gezginlere daha fazla değer gösterebileceklerini düşünmeleri gerekir ve etrafta daha küçük ve daha büyük nehirler olduğu için kano turları iyi bir seçenek olabilir. Kano turu, katılımcıların insan gücüyle hareket ettikleri bir su aracı, kano veya kayıkla seyahat ettikleri bir aktivitedir. Bir kamptan diğerine geçebilirler veya her gece aynı kampta kalabilirler ve her gün farklı bir yöne kanoya girebilirler. Suda, suda ve su tarafında yaptığınız gibi su bazlı turizmin en karmaşık şekli budur. Su bazlı turizm, hızlı bir nehir üzerinde yaparlarsa, buna rafting denir, macera turizmi olabilir. Temel aktivitenin yanı sıra kano turunda (kürek çekmeye), konaklama ve yemeğin (bir kamp alanında çadırda yatma, su ile, kamp ateşinde yemek pişirme, doğaya yakın hissetme) tadını çıkarırsınız. Günlük hayatında olduğundan daha. Kano turunun özü, yolcunun doğada olmaktan, nehirde kürek çekmekten ve akşamları kamp alanında kalmaktan hoşlanıyor olmasıdır. Türkiye'de yabancı gezginler için her şeyin ilginç olduğunu görebilirsiniz. Sadece büyük şehirler değil, sadece Kapadokya değil, aynı zamanda spor aktiviteleri, bisiklet, hava balon uçuşları ve diğer aktiviteler. Türkiye Macaristan'dan 8,5 kat daha büyük. Türkiye zengin turizm potansiylini keşfetmelidir”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

20191218_145523-1.jpg

8-1-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.