Türkiye’nin İlk Ve Tek Yöresel Ürün Fuarı Anadolu’yu Antalya’ya Taşıyacak

Türkiye’nin İlk Ve Tek Yöresel Ürün Fuarı Anadolu’yu Antalya’ya Taşıyacak

Dünyada milyarlarca dolarlık ekonomi oluşturan yöresel ürünlerin öneminin biraz daha anlaşılmasını sağlayan, alanının ilk ve tek fuarı olan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapılarını beşinci kez açıyor. Kayseri mantısından Kıbrıs...

Dünyada milyarlarca dolarlık ekonomi oluşturan yöresel ürünlerin öneminin biraz daha anlaşılmasını sağlayan, alanının ilk ve tek fuarı olan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapılarını beşinci kez açıyor. Kayseri mantısından Kıbrıs hellim peynirine, Maraş dondurmasından Kars balına, Trabzon tereyağından Aydın’ın incirine kadar birçok yöresel tadın yanı sıra Devrek bastonu, Hereke halısı gibi kültürel değerler fuarda sergilenecek. Fuar, yörelerin tanıtımın yanı sıra memleket hasreti çekenlerin özlemlerini giderecek.

    YÖREX, 22-26 Ekim tarihleri arasında Antalya Anfaş EXPO Center’da açılacak. Açılışına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Bendevi Palandöken’in katılacağı fuarda 62 il ile KKTC temsil edilecek. 325 katılımcı 113 stantta temsil edilecek. Ücretsiz olacak fuara şehrin 10 ayrı noktasından ücretsiz servisler çalışacak. Antalya Ticaret Borsası’nda (ATB) geniş bir katılımla gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 5 yıl önce çıktıkları yolculukta yöresel ürünlerin farkındalığı konusunda ciddi yol aldıklarını söyledi. Geçmiş 5 yılın tecrübesiyle daha yoğun bir katılımla gerçekleştirecekleri fuara 100 bin ziyaretçi beklediklerini ifade eden Çandır, "Ülkemizdeki tüketim ve üretim alışkanlıkların deforme olduğu son dönemde, bu toprakların bize verdiği, binlerce yıllık medeniyetlerin bize emanet ettiği bu değerlere tekrar sahip çıkmak, bunları ekonomiye kazandırmak, yerinde istihdamı sağlamak, insanımıza iş ve aş edindirmek için yoğun olarak yöresel ürünlerle ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bir taraftan yaşadığı yerden çeşitli sebeplerle ayrılmak durumunda kalan insanlarımızı burada tekrar yörelerine götüreceğiz. Diğer taraftan son dönemde aşırı göçle boşaltılan ilçelerimizde, köylerimizde üretimi tekrar harekete geçirmek, onları tekrar ekonomik anlamda harekete geçirmek için çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.

    "COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI ARTTI"

    Ali Çandır, 5 yıl önce fuarın ilkini düzenlediklerinde 119 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 183’e ulaştığı bilgisini veren Çandır, "YÖREX’ten önce internete girdiğiniz zaman elle sayılabilecek kadar yöresel ürünlerle ilgili satış organizasyonu vardı. Şimdi, YÖREX’ten sonra saymakta zorlanıyoruz. YÖREX’ten önce 119 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 183’e ulaştı. 220 tane de müracaat etmiş ürün var. Bu tatlı rekabette bütün illerimizde coğrafi işaret almak için bir seferberlik var." şeklinde konuştu.

    PAZARIN BÜYÜKLÜĞÜ MİLYARLARCA DOLAR

    Dünyada yöresel ürünlerin önemli bir pazar oluşturduğunu, sadece Fransa’da 70 milyar Euro’luk ticaret hacmi oluşturduğunu ve bunun da yüzde 30’unun ihraç edildiğini kaydeden Çandır, "3 bin 500 yöresel ürünü olan Türkiye’nin bu potansiyeli yakalaması mümkün. Türkiye’deki hane halkının 13 milyar liralık mutfak giderini düşündüğünüzde, bunun yüzde 30’u yöresel ürün." ifadelerini kullandı.

    TUR OPERATÖRLERİ TURİST TAŞIYACAK

    Ücretsiz ziyaret edilebilecek fuara bu yıl şehrin 10 değişik noktasından ücretsiz servisler kaldırılacak. 100 bin ziyaretçi hedeflenen fuara tur operatörleri de turist taşıyacak. Bu yıl ziyaretçilerin yüzde 10’unu tatil için Antalya’da bulunan yabancı turistlerin oluşturması bekleniyor.

    "HALKIN EN SEVDİĞİ FUAR"

    Adeta bir Türkiye buluşması yaşanan fuarda Antalya’nın yanı sıra Türkiye’nin tanıtımının yapıldığına değinen Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, fuarın bir boşluğu doldurduğunu söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı ise "Fuar, Antalya’ya gelen konuklara Anadolu coğrafyasını tanıma fırsatı tanımış oluyor.” dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin de fuarın gelecek yıllarda uluslar arası hale getirilmesi gerektiğine değindi. 5 yıldır fuara ev sahipliği yapan Anfaş EXPO Center’ın Genel Müdürü Server Seçer, “Halkımızın çok sevdiği bir fuar YÖREX." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.