"Türkiye’nin Geleceği, Utanç Verici Hukuksuzluğa Karşı ‘ses Verilmesine’ Bağlı"

"Türkiye’nin Geleceği, Utanç Verici Hukuksuzluğa Karşı ‘ses Verilmesine’ Bağlı"

Hükümetin Meclis’e gönderdiği yeni yargı paketine tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD’nin önemli sivil toplum örgütlerinden Texas Sivil Haklar Projesi (TCRP) Direktörü Prof. Dr. James C. Harrington, “Bu son gelişmeleri üzüntü ile takip...

Hükümetin Meclis’e gönderdiği yeni yargı paketine tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD’nin önemli sivil toplum örgütlerinden Texas Sivil Haklar Projesi (TCRP) Direktörü Prof. Dr. James C. Harrington, “Bu son gelişmeleri üzüntü ile takip ediyorum; çünkü Türkiye çok iyi bir istikamete gidiyordu. Ama her fırsatta demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne öfkeyle darbe vuruluyor.” eleştirisinde bulundu. Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip eden Harington, Türkiye’nin geleceğinin ve Türk demokrasisinin ‘utanç verici’ hukuksuzluklara karşı seslerin yükselmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Prof. Harrington, Türkiye’nin bu yasaları çıkartması halinde sadece Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini tehlikeye atmakla kalmayacağını, aynı zamanda hükümetin daha baskıcı hale geleceğini söyledi. Türkiye’deki hukuki gelişmelerin ülkeyi eski döneme, yani AB reformları öncesindeki duruma götürdüğünü belirten Prof. Harrington, Gezi Parkı olayları ve yolsuzluk soruşturmalarından sonra hükümetin demokrasiye saygı duymamaya başladığını savundu.

İTİRAZLARA AYNI MAHKEMENİN BAKMASI SAÇMALIK; UTANÇ VERİCİ BİR DURUM

Yapılan itirazları aynı mahkemenin değerlendirmesinin “tam bir saçmalık” olduğunu belirten hukukçu Harrington, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) hükümet tarafından kontrol altına alınmasının ise yargıç ve savcıların bağımsızlığını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Harrington,”O kadar garip prosedürler icat edilmiş ki. Hükümet kendine taraftar bir tane hâkim bularak bütün ülkeye emirler yağdıracak ve bunlara itiraz edilmesi durumunda da kendisi bakacak. Tamamen saçmalık. Utanç verici bir durum. Yargıçların ve hukuk insanlarının buna katlanmayacaklarını ümit ediyorum. Neyin olup bittiğini fark edecekler.” diye konuştu.

James C. Harrington, Türkiye’de Meclis’ten geçirilmesi düşünülen yasa sonrası sistemin kötüye kullanılacağının çok açık olduğunu kaydederek, "Ben burada Teksas’da tanıdık bir yargıç bulacağım ve New York için bir karar aldıracağım. Sonra California’ya, Washington’a aynı kararı aldıracağım. Akıl almıyor. Tamamen saçmalık. Yargı sisteminde normal hâkim mahkemeye bakar, itirazları da yüksek kurul değerlendirir. Yüksek kurul daha deneyimlidir. Şimdi adeta hükümet ne istiyorsa onu yaptıracak bir hokus pokus yargı sistemi oluşturuluyor. Bağımsız olmayacak, tarafsız olmayacak, adil olmayacak. Eskisi gibi olacak. Utanç verici bir durum.” şeklinde eleştirilerde bulundu.

BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE GERİYE GİDİŞ VAR; GÖRÜŞTÜĞÜM YETKİLİLER ENDİŞELİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı yönünde defalarca karar vermesine rağmen, son 6 ayda hürriyet konusunda geriye gidildiğine dikkat çeken Amerikalı hukukçu Harrington, “Bu gelişmelerden Türkiye zararlı çıkacak. Hükümetler diğer güçleri ne kadar eline alırsa, bir ülkede o kadar az demokrasi olur. Bütün bu baskılar dışardan başka ülkeler tarafından gözlemlenebiliyor.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Kongre’den ve Beyaz Saray’dan yetkililerle geçtiğimiz hafta görüşmelerde bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Harrington, görüştüğü idarecilerin Türkiye’deki sivil haklar ve özgürlükler konusunda derin endişelerini dile getirdiklerini aktardı.

TÜRKİYE'NİN TEKRAR HUKUK YOLUNA GİRECEĞİNDEN UMUTLUYUM

Türkiye’nin geleceğinin insanların atacağı adıma bağlı olduğunu ve özellikle yargıç, savcı ve hukuk insanlarının eski döneme göre çok daha olan biteni fark ettiğini vurgulayan ünlü hukukçu, "Hukukçularla yaptığım görüşmelerde özellikle genç yargıç ve savcıların, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün önemini kavradıklarını gördüm. Tabii ki eski kuşak eskiden de hep gücün tarafında oldu. Fakat bu, işlemlerin hukuki olduğu bir sistem değildi. Şu anda yargıçların, savcıların, avukatların ve halkın ne yapacağı çok önemli. Hukuksuzluğa karşı seslerini yükseltirlerse hukuku tekrar reform rayına oturtup, tekrardan demokrasi yolunda ilerleme kat edilebilir. Türkiye bu yoldaydı ve bu yoldan saptı. Fakat ülkenin tekrar hukuk yoluna gireceğini ümit ediyorum." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.