Türkiye'de Her İki Ölümden Biri, Kalp-damar Hastalıklarından

Türkiye'de Her İki Ölümden Biri, Kalp-damar Hastalıklarından

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Türkiye'de her iki ölümden birinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi. Tokgözoğlu, "Ülkemizde kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 2020 yılına doğru maalesef...

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Türkiye'de her iki ölümden birinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi. Tokgözoğlu, "Ülkemizde kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 2020 yılına doğru maalesef yılda 400 bin civarında ölüm beklenmektedir. Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye'de her iki ölümün birinden sorumludur." dedi.

'30. Ulusal Kardiyoloji Kongresi' kapsamında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tokgözoğlu, "İnsanlarımız bu hastalıklara Avrupalılara göre daha genç yaşta yakalanıyor, daha erken ölüyor. Bizim de katıldığımız 22 Avrupa ülkesinde yapılan ‘Euroaspire III’ adlı araştırmaya göre 50 yaşından genç insanlarda kalp krizinin en sık görüldüğü ülke Türkiye. Çünkü yurdumuzda her 10 ölümden 4’ünün nedenini hâlâ kalp ve damar hastalıkları oluşturuyor." diye konuştu.

Tokgözoğlu, Türkiye’deki kalp damar hastalıklarının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla olmasının nedenini sigara ve tütün ürünleri tüketiminin yüksek olmasına bağladı. Ayrıca giderek artan kilo alımı, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin de bu hastalıkları tetiklediği kaydedildi. Kalp-damar hastalıklarına yol açan nedenleri kısmen önlemenin ve geciktirmenin mümkün olduğunu ifade eden Tokgözoğlu, "Finlandiya’da sınırlı bir bölgede sigara, hipertansiyon ve kolesterol kontrolü ile 20 yılda ölüm oranları yüzde 70 düşmüştür, yani başarı örnekleri mevcuttur." hatırlatmasında bulundu.

‘KADINLARDA SPAZM RİSKİ FAZLA’

2014 yılında hazırlanan kalp-damar hastalıkları ile ilgili eylem planı hakkında bilgi veren Prof. Tokgözoğlu, "Kadınların kalp damarları erkeğinkine göre daha ince. Bu nedenle spazm geçirme riskleri fazla. Her yıl kadınların yüz de 55’i kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybediyor. Kadınlarda hastalığın seyri erkeklere göre daha kötü ve hastalığa bağlı ölümler de daha fazla görülüyor. Kadınlarda kalp hastalıkları erkeklere göre 10 yıl geç ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Tokgözoğlu, konuşması devamında, kadınların en sık göğüs ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuruda bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu,"Koroner kalp hastalığı, kadınlarda erkeklere göre daha ileri yaş döneminde geliştiğinden kalp krizi semptomları, diğer hastalıklar tarafından maskelenebiliyor. Bu gibi nedenlerle kadınlar, bulguları fazla ciddiye almıyor. Hatta kadınlarda hiçbir şikâyet olmadan kalp krizi de gelişebiliyor. Bu krizler erkeklerle kıyaslandığında kadınlarda daha sık görülüyor." ifadelerini kullandı.

‘KALP DAMAR HASTALIKLARIND AALTI ALTIN ÖNLEM’

Kalp ve damar hastalıklarını önlenmesinde dikkat edilmesi gereken altın önlemler ise şöyle sıralandı: Hareketsiz yaşam tarzını yüzde 10 azaltmak, aşırı alkol alımını yüzde 10 azaltmak, tuz tüketimini yüzde 30 azaltmak, sigara içiciliğini yüzde 30 azaltmak, yüksek tansiyonu yüzde 25 azaltmak, diyabet ve şişmanlıktaki artışı durdurmak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.