Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Türkiye'de Ekonomi Politikaları -13-

Türkiye'de Ekonomi Politikaları -13-

KALKINAN TÜRKİYE
Ak Parti Hükümetleri’nin uyguladığı istikrarlı, güvenli ve yatırım ağırlıklı ekonomi politikası ile Türkiye’de 8 yılda büyük bir kalkınma sağlamıştır. Türkiye, 2002 yılında dünyanın 26’ncı ekonomisi iken, 2010 yılında dünyanın 17’nci ekonomisi olmuştur.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,“7,5 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde Türkiye’yi büyüttük, Türkiye ekonomisini büyüttük, Türkiye’nin itibarını büyüttük… Biz, “İşimiz Hizmet, Gücümüz Millet” dedik ve milletimizden aldığımız güçle, yetkiyle Türkiye’nin her karışına hizmet götürmenin mücadelesi içinde olduk” demiştir. (Ak Parti 1. Yerel Yönetimler Sempozyumu, 27-28-29 Mart 2009)
Yapılan yatırımlarla ilgili olarak 4 Mayıs 2010 tarihinde TBMM’deki Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ak Parti, seksen bir (81) vilayete eserini koymuştur” demiştir. Ak Parti Hükümetleri, Türkiye’nin kalkınması yolunda dev adımlar atmıştır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6 Kasım 2010 tarihinde yaptığı konuşmada da “Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşımanın gayreti içerisindeyiz. Geldiğimiz nokta bize yetmez, yetmiyor. Hedef ileri, daha ileri bir demokrasi ve yeniden daha büyük bir Türkiye” demiştir.
Ak Parti tarafından kurulan 58. 59. ve 60. Hükümetler tarafından 2002-2010 döneminde başlatılan hamleler, yapılan yatırımlar ve yürütülen ekonomik faaliyetler ana başlıklarla şöyle olmuştur:
1) Eğitim: Eğitimde yeni adımlar atılarak okulların durumunun iyileştirilmesi yoluna gidilmiştir. Eski okul binalarının onarımı yapılırken, yeni okul binalarının yapımı yoluna da gidilmiştir. Öğrencilere ücretsiz kitap dağıtımı yapılmıştır. Öğretmen atamalarına gidilerek, okullardaki öğretmen açığının kapatılmasına çalışılmıştır. Yüksek öğretimde kapasite artırılarak, Türkiye genelinde yeni üniversiteler açılmıştır.
2) Sağlık: Sağlık konusunda büyük atılımlar yapılmıştır. Kamu sağlık kuruluşları tek çatı altında toplanmıştır. Özel hastanelerin kurulması teşvik edilmiştir. 2003-2009 yılları arasında çok sayıda yeni özel hastaneler açılmıştır. Özel hastanelerle yapılan anlaşma ile herkesin her yerde tedavi olması sağlanmıştır. İlaç konusunda eczanelerle yapılan anlaşma ile isteyen istediği eczaneden ilacını alabilir olmuştur.
3) Ekonomi: Uygulamaya konan ekonomi politikası ile daha çok yatırım yapılması yönünde gayret ve çabalar yürütülmüştür. Ekonomide cesur ve kararlı adımlar atılmıştır. Vergilerin zamanında tahsili yolunda büyük çabalar sarf edilmiştir. İsraflar önlenirken, harcamalar konusunda azami gayret gösterilmiştir.
4) Siyaset: Tek başına iktidar olmanın avantajları kullanılarak, ülkede siyasi istikrar sağlanmıştır. “İstikrar” sağlayan ve “güven” veren hükümet anlayışı ile alınan kararlarla ülkenin kalkınması yolunda önemli adımlar atılmıştır.
5) Sosyal Yardımlar: Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu’na ciddi bir miktarda kaynak sağlanmıştır. Fon’un kaynaklarının tümü, ekonomik ve sosyal yönden zor durumda olan kişi ve ailelerin temel ihtiyaçlarına tahsis edilmiştir. Bu dönemde “Sosyal Devlet ilkesi güç kazanmıştır.”
6) Oto Yollar ve Duble Yollar: Oto yolların ve duble yolların yapımında büyük bir gelişme olmuştur. Türkiye, yeni yapılan oto yollar ve duble yollarla, Avrupa standartlarında yollara kavuşmuştur. Türkiye’de, Cumhuriyet’in kuruluşundan 2002 yılına kadar 79 yılda toplam uzunluğu 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yollar yapılmıştır. Ak Parti İktidarı, (2002 yılından -15 Haziran 2010 tarihine kadar ) 7,5 yılda, 11 bin 464 km duble yol yapmıştır. Böylece Türkiye’de duble yol ağı 17 bin 565 kilometreye ulaşmıştır. Oto yol ve duble yol yapımları devam etmektedir.
7) Toplu Konut: Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ülke çapında başlatılan toplu konut yapımı ile konut açığı büyük ölçüde giderilmiştir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2003 ve 2010 yılları arasında 81 il, 800 ilçe, bin 720 şantiyede toplam 433 bin konut yapmıştır.
8) Tarım Politikası: Ortaya konan tarım politikası ile talebi yetersiz durumda olan tarım ürünleri açığının karşılanması için yeni yatırımlar yapılmıştır. Tarım ürünlerindeki açığın; Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) yatırımlarının bitmesi ile giderileceği açıklanmıştır. GAP, KOP ve DAP için eylem plânı hazırlanarak uygulama safhasına geçilmiştir. Tarımsal sulamanın yapılması için yeni barajlar, göletler ve sulama kanalları yapımına hız verilmiştir. Çiftçiye ucuz mazot desteği ve tarımda “ürün kalite destek primi” uygulaması yapılmıştır. Çiftçilere “Doğrudan Gelir Desteği”ne devam edilmiştir.
9) Hayvancılık: “Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi” ile hayvancılık sektörüne destekler sağlanmıştır. Süt sığırcılığı ve koyunculuğun geliştirilmesine desteler verilmiştir. Hayvancılık yapanlara faizsiz krediler verilmiştir. “Yatırım Kredileri”; ahır, ağıl yapma, süt sağım tesisi kurma ve hayvan alımı için kullanılmaktadır. Bu krediler, süt sığırcılığı, damızlık hayvan, koyun, keçi, büyükbaş hayvan ve manda yetiştiriciliği için faizsiz olarak verilmektedir.
10) Sanayi Üretimi: Özel teşebbüs tarafından yapılan yeni yatırımlarla sanayi üretiminde artışlar sağlanmıştır.
11) İhracat: İhracatta büyük artışlar kaydedilmiştir. 2002’de 36 milyar dolar olan ihracat, 2009 yılında 102 milyar dolar olmuştur. 2010 yılı Ekim ayında 10 milyar 790 milyon dolar ihracat yapılmıştır.
12) Esnaf ve Sanatkarlar: Esnafa ve Sanatkarlara Değişim, Dönüşüm, Destek
(3 D) Paketi ile yeni destekler sağlanmıştır. Küçük Sanayi Siteleri’nin yapımında TOKİ devreye girmiştir.
13) Büyüme Hızı: Ekonomik büyüme hızında sürekli bir artış olmuştur. Ekonomide; 2003’de % 5,8 oranında büyüme olurken, 2004’de % 9,9 oranında yüksek bir büyüme sağlanmıştır. 2010 yılının ilk çeyreğinde büyüme yüzde 11,7 olmuştur.
14) Millî Gelir: Millî gelirde büyük bir artış kaydedilmiştir. Kişi başına millî gelir 10 bin dolara çıkmıştır.
15) Enflasyon: Enflasyon canavarı dizginlenerek tek haneli hale gelmiştir.
16) Bor Enstitüsü: Bor maden kaynaklarının işletilmesine yönelik olarak bir Bor Araştırma Enstitüsü kurularak çalışmalara başlamıştır.

Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR